Boktips Loretta Napoleoni – Oheligt Krig


Jag har under åren efter attacken mot WTC läst ett antal böcker som behandlar ämnet terrorism, böcker av allehanda kvalitet.

Mina favoritförfattare så här långt är Björn Kumm och Ahmed Rashid som var för sig skrivit en bunt. Kumms – Terrorismens historia och Rashids – Talibanerna har jag skrivit om här förut och jag rekom-menderar dessa varmt.

I gårdagens Konflikt i P1 diskuterades: ”Den italienska ekonomen och journalisten Loretta Napoleoni om hur USA underblåste myten om terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi tills han blev fruktad verklighet”, ett inslag som jag bara lyckades höra hälften av. Men att de talade om boken ”Oheligt Krig” undgick mig inte så idag när jag passerade biblioteket lånade jag den.

Jag skriver om den redan nu eftersom den är intressant ur minst två aspekter. Dels ekonomiserar hon terrorismen och lägger mycket av skulden på Saudiarabien och därmed i förlängningen USA. Det är inte något nytt att SA och USA både finansierade, utbildade och beväpnade Mujaheddinsoldaterna som slogs mot dåvarande Sovjetunionen i Afghanistan. De Mujaheddinsoldater som senare skulle vända vapnen mot USA.

Men den viktigare aspekten som förs fram i boken är de ekonomiska turerna bakom ridåerna och hur radikal islamism används som verktyg för att värva soldater. Inte så värst revolutionerande det heller men har man en så pass god litterär förmåga som Loretta Napoleoni så blir boken läsvärd av bara den anledningen.

Sedan måste jag anföra en liten tveksamhetens fana eftersom jag till vissa delar reagerar på att hon inte redovisar sina källor fullt ut och att boken, än så länge i alla fall, känns lite väl konspiratorisk.

Ett av bokens påståenden är att Usama bin Laden är storägare i ett svenskt medicin-industriellt företag. Vilket berättar inte författarinnan.

Så lite hokuspokus-varning måste utfärdas. Jag återkommer längre fram med en mer samlad utvärdering. Men läs gärna själv så länge. Den finns på ett bibliotek nära dig.

Lyssna på P1:s Konflikt från igår kan du göra via länken nedan.

[tags]terror, Loretta Napolioni, al-Qaida[/tags]


Ett svar till “Boktips Loretta Napoleoni – Oheligt Krig”

  1. Japp!
    Björn Kumm remonderas varmt!
    Enkelt och fakta späckat, kapitlet om de första terroristerna i Palestina, judiska extremister, är verkligen intressant och borde tillhöra allmänbildningen hos flertalet av Likud-bloggarna.

    Men istället blundar man och hymmlar och undviker…