Björn Elmbrant vägrar spotta ut nappen


I dagens artikel i Dagens Arena så gör Björn Elmbrant en halvpudel för att han blandat ihop bloggosfären med The Pirate Bay. En halvpudel blir det bara eftersom han inte kommer ner på fötterna.


BE/Dagens Arena:
”Jag inser att jag i min ledare (11/09) blandat samman bloggosfären med The Pirate Bay. Men det är lätt hänt för en gammal man, eftersom så många bloggare med ryggmärgen den senaste veckan försvarat allas rätt att ha dåligt omdöme.”

Till att börja med så är det fortfarande inte Bloggosfären som har agerat på ett olämpligt sätt. Om bloggar ska få kritik varje gång någon annan gör fel så kommer väl snart höger-
regeringens olika misstag att skyllas på bloggarna. Jag själv kritiserar Reinfeldt och Company varje dag, precis som jag kritiserat The Pirate Bays agerande mot pappan. Jag vill inte ha skulden för vad Reinfeldt ställer till med, lika lite som jag vill ha skulden för att en omdömeslös person lade ut förundersöknings-
protokollet från Arboga på ett fildelnings-
nätverk. Det är vare sig mitt eller andra bloggares fel.

BE/Dagens Arena: ”Det är hårklyveri att TPB inte tekniskt sett publicerat bilder på döda barn, utan bara råkat distribuera . Ansvarsflykt kan det också kallas: att man kan stoppa barnporr för att det är olagligt, men inte har omdöme nog att ta bort bilder på döda barn.”

Fortfarande samma sak. Omdömet går att diskutera, men det har absolut ingenting med bloggar eller bloggosfären att göra. Dessutom ät det en privatperson som lagt ut FUP på The Pirate Bay och säger du att bloggare flyr från ansvar för vad en tredje person lagt ut på fildelningsnätverket så visar du med all önskvärd tydlighet att du fortfarande inte har förstått någonting.

BE/Dagens Arena: ”En del bloggare är sura för att Dagens Arena inte genast svarat på den kritik vi fått, och påstår att vi sysslar med envägskommunikation. Men ska det bli tvåvägskommunikation, måste man gå i klinch med de svårare frågorna, som stod eller var antydda i min text i torsdags. Få eller inga bloggare har gjort det. Men nu får ni en repetitionskurs och en andra chans att visa er på styva linan som tvåvägskommunikatörer” :

Jag säger det igen även om det börjar kännas tjatigt. Bloggare har ingenting med The Pirate Bay att göra, bloggare har ingen anledning att gå i klinch med frågorna, det finns inte heller

Elmbrant

någon anledning att ta itu med de frågor du ställer eftersom du ställer dem till personer som inte är berörda.

BE/Dagens Arena: ”Om inte en del av dem, som skrivit att jag har ett hål i huvudet, bevärdigar sig att försöka ge någon slags svar på, säg, tre av dessa sju frågor, så tvingas jag nog hålla fast vid uppfattningen att ni måste ta ut nappen ur mun, och försöka bli lite mer vuxna.”

Jag blir ledsen när jag konstaterar att Björn Elmbrant själv är den som måste avvänjas från nappen trots sin ålder. Det finns ingen som helst anledning att vända sig till landets tiotusentals bloggare och ställa en massa frågor utifrån en händelse som inga bloggare vare sig har varit inblandade i eller har något ansvar för. Det räcker uppenbarligen inte att vara dum en gång, driften att få ”rätt” driver honom till en upprepning.

Jag har personligen inget emot att diskutera vare sig etiska regler eller moral, men jag vill inte bli krattad med samma kratta som den som lade ut förundersökningsprotokollet på The Pirate Bay, jag vill inte heller att andra bloggare ska bli det. Om Björn Elmbrant inte förstår detta så kan jag ställa upp och förklara sakernas tillstånd personligen. Men att ta ut nappen och bli vuxen, jag slängde min napp redan på 40-
talet, något som uppenbarligen inte alla 40-talister gjorde.

Dagens Elmbrant it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Björn Elmbrant, Bloggosfären, Bloggar, Nappar, Pirate Bay, Fildelning, Arbogamordet, Barnamord, Förundersökningsprotokoll, FUB, Polisutredning, Bilder, Politik, Yttrandefrihet, Moral, Etik, Dagens Arena[/tags]


6 svar till “Björn Elmbrant vägrar spotta ut nappen”

  1. För att ta dessa bilder måste någon ha använt en kamera, man borde naturligtvis åtala kameratillverkaren, och på något sätt kontrollera detta ohämmade fotograferande. Det kan väl inte vara bra att folk kan fotografera helt ohämmat, utan någon form av insyn?

  2. ja snacka om att blanda ihop äpplen och päron. Eller snarare äpplen och planetsystemet. Jag förstår inte att han kan surra till det så, jag vet inte om det var du som var lyrisk över hans radiokrönikor, men han brukade vara knivskarp.

    Å andra sidan märks det inte att du är 60+ så att det märks på somliga är väl bara ett tecken på att det jämnar ut sig :-)

    Tur det!

  3. Det är en tråkig utveckling att se att Elmbrant har så svårt att ta in att bloggar inte är samma sak som fildelningssidor. Jag tycker att det borde vara lätt att förstå skillnaden men uppenbarligen inte för alla. När han dessutom skriver om inflytelserika bloggar så skulle man tro att han menar den här, men Jinge har väl gnällt på piraterna så att många har klagat? Och hur många besök om dagen kan Dagens Arena ha?

  4. Elmbrant hade nog ambitionen att vara tydlig, men det är svårt att vara tydlig när man inte är insatt i sakfrågan. Precis som Medierna nu i helgen…