Beundransvärda rånare?


Redan så här några timmar efter att ett antal rånare lyckats genomföra det mest spektakulära rånet i svensk kriminalhistoria så kan man konstatera att dessa herrar redan beundras för sin smartness och sin kallblodighet av varenda svensk förbrytare.

För såvitt vi vet i nuläget så har inte ett hårstrå krökts på någon människa, man har inte skjutit eller skadat någon på annat sätt, och man har flugit från brottsplatsen, säkerligen med ett stort antal miljoner, kanske det största rånet någonsin i Sverige och inte bara det mest spektakulära.

Och det är inte bara förbrytare som kommer att beundra dessa rånare, åtskilliga medborgare i landet kommer att utbrista i uttalanden som ”- Himla smarta gossar, de där…”, allt givetvis under förutsättning att man inte skadat någon oskyldig. Den reservationen är viktig för skulle det framkomma att helikopterns ägare t.ex. skadats så vänds den beundran som kan finnas till förakt.

Personligen så är jag rätt så övertygad om att några stycken, om inte alla, av rånarna förr eller senare kommer att åka fast. Men den dagen de låses in på Hall eller Kumla så kommer de att mötas i porten av sin nya fanclub. Ett sådant här rån leder till enorm status inom den kriminella världen. Handlingen är klart jämförbar med alla andra Rififikupper som skett, kupper som lett till succéromaner och biograffilmer.

Jag tror dessutom att många civilpersoner betraktar åtkomsten av ett stort antal miljoner med en axelryckning och ord som ”- Det drabbar ingen fattig” vilket givetvis är sant på sitt sätt. Jag tror dessutom att en nationalekonom kan leda i bevis att en sådan händelse gynnar svensk ekonomi, i vart fall om merparten av slantarna används inom landet.

Det finns ett stort antal andra aspekter man kan lägga på händelsen, men den mest uppenbara i nuläget är det faktum att man har kunnat neutralisera polisens egen helikopter, eller helikoptrar. Stockholmspolisens säkerhetstänkande verkar rymmas i en fingerborg. Givetvis måste detta få konsekvenser för berörda chefer. Har man inte skyddat en så viktig detalj som helikoptrarna från gangsters så ska man givetvis lämna sitt arbetsrum per omgående och aldrig mer tillåtas sätta sin fot i ett polishus.

Länspolischef och rikspolischef bör bytas på en gång, och likaså chefen för polisens interna säkerhet. Sådana människor ska inte ha sin försörjning av skattemedel. Rånarna har helt enkelt dragit ner byxorna på ett antal polischefer och lämnat dem med rumpan bar, och Beatrice Ask har att kalla upp dem till Justitiedepartementet för att klargöra det nya läget för dem.

Möjligen kan man ta det inträffande som bevis för allvarligare missförhållanden inom polismyndigheten. I alla händelser så kommer det bli intressant att följa nyhetsutvecklingen i ärendet. Förr eller senare så måste väl en journalist att ställa frågan till polisledningen, ska det verkligen vara så enkelt att stoppa polishelikopterverksamheten? Vi vet från tidigare händelser att frågan har varit aktuell förut.

Om man inte kan skydda ett av polisens viktigaste arbetsredskap så kan man givetvis inte heller skydda penningdepåer. Och nästa gång stjäl väl brottslingarna polishelikoptern när de ska ut och råna…

intressant Andra om: , , , , , , , , , ex12 dn1 ab12 gp1 svd1 pol dbl Svensson t


25 svar till “Beundransvärda rånare?”

  • Inte en aaaning. Men jag antar att det finns något slags tändningslås. Antagligen är det betydligt lättare än en ny bil, man kan nog tjuvkoppla den…

   • Antagligen har rånarna dumpat bytet till kumpaner på ett helt annat ställe. Sedan fkyger bara piloten till det styälle där man hittat hellikopetern!

 1. Helikoptrar har inte samma ”säkerhet” som en bil..

  Kan du flyga en och får start på den så e de bar å åk…

  Tror ockå de hade en dumpningsplats för pengar och folk, där kumpaner med annat flyktmedel väntade..vem vet det kanske var en speedbåt som väntade? Riktig hollywood stil.. :)

  • Tror ockå de hade en dumpningsplats för pengar och folk, där kumpaner med annat flyktmedel väntade..

   Jag tror oxo det. Varför riskera något när man kan förvissa sig om att XX miljoner blir väl omhändertagna..?

  • Med all säkerhet krävs det kompetens att flyga en sådan där visp i i mörker. Att landa på rätt ställe med precision är inget man lär sig i lekskolan. Piloten har en gedigen flygerfarenhet.
   Hans passagereer är nog knappast villiga att åka med en nybörjare

 2. Har svårt att förstå den minsta ”beundran” för kräken som genomförde det här. Om man är så smart, varför inte försörja sig på hederligt vis? Sanningen, som alltid, är att det handlar om svårt störda yrkeskriminella individer, det är bara en slump att ingen kom till skada.

  Och inkompetensen inom Svenska myndigheter, Polisen eller andra, är legendarisk… Sverige, svenskar och framförallt våra myndigheter skrattas det gott åt ute i världen. Die dumme schweden… Våra kära makthavare är kända för sin löjeväckande Bror Duktig-attityd så snart andra skall kommenteras, men framstår ständigt som de nötter de är när det händer något på hemmaplan. ”Utredningen” av Palmemordet, ”Stjälpinsatsen” vid Tsunamikatastrofen med mera, är strålande exempel…

 3. Nu sitter det ett antal grabbar med säckar med nya tusenlappar och femhundringar. Men de går antagligen inte på krogen ikväll… :-)

 4. Märkligt val av helikopter, den tar bara 575 kg nyttolast. Från det ska räknas pilot och rånare. Tja 150-200 kg pengar kanske också är en slant.

  • Jag antar att nyttolasten exkluderar bränsle. En sådan här tur krävde kanske inte full tank. Dessutom så förbrukas några hundra kilo (200-300) bränsle per timme. Inga problem med vikten alltså. Handlar det om en miljard såsom G W Persson tror är det snarare utrymme/kabinens volym som är den begränsande faktorn, såtillvida man inte har låtit säckar med pengarna hänga från helikoptern eller man kanske har hunnit frakta pengarna i flera omgångar till medkumpanerna i närheten.

 5. Jag skulle inte bli förvånad om det är andra än det vanliga klientelet som har slagit till. De kan knappast gått och tagit första och bästa helikopter på vinst och förlust, den kunde ju ha stått med tom tank. Så troligtvis finns det någon eller några med kännedom om hangaret och helikoptern och som har sett till att det var rätt som valdes.
  Jag skulle tro att alla utom piloten lämnade helikoptern samtidigt som pengarna, men knappast vid Aspen, piloten flög vidare och tog sedan en kort promenad till Hägernäs hållplats och tog morgontåget in till stan.
  Är de proffs så åker de inte i grupp direkt efter de har lämnat flyktfordonet (helikoptern) utan var för sig och kanske till och med buss och tåg i morgontrafiken. Pengarna kanske transporteras i en liten pick up typ skoda, fiat eller vw, för vem bry sig i en ensam morgontrött byggskutt, fönsterputsare eller liknande när det är ett helt gäng beväpnade desperados som söks.

 6. Enl vittnet i SvD så måste det varit en skicklig helikopterpilot som gjort två snabba landningar på samma minimala takyta. Då kan väl polisen fråga Arbetsförmedlingen vilka helikopterpiloter som sökt jobb på sistone. Det kan inte finnas så många…

  De måste ha känt till lokalerna väl och vetat att taket har bärighet just där de landat. Några meter på sidan riskerade de troligen att dråsa ned genom taket med maskin och allt.
  Hur många tar sig in i sådana lokaler för att reka?

  Skulle inte förvåna om al-Qaida beskylls för dådet och att FRA och Säpo’s resurser måste utökas…

  • Rättelse. Tar tillbaka min teori om en arbetslös helikopterpilot.

   Som den här piloten hanterat helikoptern räcker det inte bara med utbildning. Den räcker inte med att kunna köra den.
   Han måste också köra den ofta och mycket för att få den ”ryggmärgskänsla” som krävs för att i nattmörker ta ned maskinen två gånger på en viss punkt och på ett svart tak. Detta med en fri yta av några få meter och med ytterst lite utrymme för rotorbladen mellan takets påbyggnader, en flaggstång och det höga pyramidformade glastaket de gick ned genom.
   På landningsplatsen har han nästan fått in helikoptern mellan träden och som det verkar med endast decimetrar tillgodo mellan trädstammarna.

   Den här piloten finns inte anmäld på Arbetsförmedlingen.

 7. Ligna litt på Nokas ranet her i Norge men dem ble tatt da alla sammen og det tror jg dem her å blir..Men var et dristig ran og godt planlagt men tror det var en på innsidan som hjalp til…alla kan kjøpas md lite pengar… Hilsen fra Norge

 8. Det där är fullständigt felaktigt. Eventuellt skulle en Keyniansk ekonom kunna komma med ett sådant påstående men Keynesianismen är vederlagd sedan länge. Det som händer i praktiken är att resurser har flyttats från de som har jobbat ihop pengar till de som inte producerar något annat än just rånet.

  Nu låter du din politiska ideologi styra tänkandet. Det är inte så lyckat i alla lägen. Keynesianismen är långt ifrån vederlagd, även om det inte är ämnet för bloggposten. Av varje hundralapp som konsumeras så går en del tillbaka i direkt skatt, andra delar kommer tillbaka som skatt på lön etc, och det finns mängder av skattningar hur många procent som ger en direkt ökning av BNP, men jag har inte det i huvudet.

  • Tyvärr David så är det tydligt att du inte har en aning om vad du pratar om.

   Keynesianismen används absolut i nationalekonomin idag men inte ensamt. Orsaken är att man kommit på fler problem ställningar som man måste ta hänsyn till.

   Men amn borde kunna göra argumentet gällande att det i lågkonjuktur inte är dåligt att det spenderas mer pengar, så om de spenderar dem inom sverige så kan det ha en liten liten positiv effekt på ekonomin. dock är det inte troligt att de spenderar pengarna på en gång och då kommer det inte märkas över huvud taget.

   Samt dessutom förutsatte ”orginal” varianten av Keynesianism, Fast växelkurs och valutarestriktioner (dvs förbud på att föra ut pengar ur landet)

   nu förtiden har de flesta länder Rörlig växelkurs och inga valutarestriktioner.

 9. Undrar hur många helikopterpiloter det finns i Sverige med grov kriminell bakgrund. Om det finns några sådana lär ju dessa vara hyfsat misstänkta. Inser även att det kan förhålla sig på många olika sätt, piloten kan ju fått utbildningen inom militären i något annat land eller vara fått en civil helikopterutbildning i något annat land. Möjligheterna är ju oändliga men finns det någon helikopterpilot i Sverige med grov kriminell bakgrund så lär ju dessa/denne var väldigt misstänkt =).

 10. En av USA’s speciella militär förband kan också ligga bakom rånet. En ny version av den gamla pengar affären IRAN-CONTRA from 1986, där den Amerikanska militären behövde pengar till operationer som var inte godkända av Congress!

   • Om det inte är Amerikanarna så kan det faktiskt vara Jönsson Ligan som kom på en ny plan. G4S måste ha haft flera Franz Jäger kassaskåp stående på övervåningen. Polisen borde omedelbart plocka Charles-Ingvar ”Stckan” Jönsson. Dynamit-Harry kan också vara inblandade, polisen sa ju att man hade hört smällar!