Attendo Care – När vård överlåts till ”Marknaden”

Det ska fan bli gammal, ett uttryck som allt oftare hörs i dessa dagar. En av orsakerna till det är förstås att den traditionella åldrings-
vården numera i allt högre utsträckning läggs ut på entreprenad och – konkurrens-
utsätts. Det är möjligen något som är vettigt inom vissa branscher, i andra leder det till fler anmälningar om vanvård. Företaget Attendo Care är ett av de företag som är vanligt förekommande i tidningarnas spalter, nu i rikstidningarna och inte bara i de skånska aviserna.

Sydsvenska Dagbladet: ”En vårdare på Nibblegården i Lund har polisanmälts för att ha misshandlat en av de boende. I måndags ska medarbetaren på vårdföretaget Attendo Cares boende ha slängt en äldre person i golvet, mitt i lunchrummet och inför ögonen på sina kollegor. Den misstänkte blev direkt av med sitt jobb.

På måndagförmiddagen berättade personalen för Sydsvenskan om hur väl verksamheten fungerade på äldreboendet Nibblegården för tillfället. På eftermiddagen samma dag blev flera personer vittne till hur en anställd gick fram till en äldre och, enligt polisanmälan, fällde ner ryggstödet på stolen, tog tag under armarna och slängde den boende till marken.”

Ett av de vanligaste argumenten mot privat-
iserad vård är bristen på insyn. I det här fallet kom vanvården till allmänhetens kännedom, men oftast tar media inte upp händelser av det slaget. En anhörig som ringer och berättar att den åldrige släktingen ligger i torkad avföring, eller håller på att dö på grund av undernäring, är inte en tillräckligt sexig nyhet.

Attendo Care
Attendo Care visar en annan bild på hemsidan.

Och företagsnamnet, Attendo Care, är väl värt att lägga på minnet. Eller hur?

SDS12 HD t

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Attendo Care, Misshandel, Åldringsvård, Marknaden, Konkurrensutsättning, Äldrevård, Missbruk, Politik[/tags]

  10 comments for “Attendo Care – När vård överlåts till ”Marknaden”

 1. Sara G
  28 september, 2008 at 07:49

  Om jag fick välja så skulle jag föredra att bli skickad utför ättestupan än att bli vanvårdad av Attendo Care…
  Privatiseringarna är inte bara stöld från skattebetalarna utan många gånger ett nerköp för de drabbade.

 2. Pelle
  28 september, 2008 at 08:07

  Jo, det finns många märkliga ställen som HSB Omsorg Hornstull som en kompis jobbade på i somras. En boende sa till min kompis att det var första gången hon blev ordentligt tvättad sen hon kom dit. Kompisen la också märke till att en del gamlingar hade blåmärken eftersom biträdena emot reglerna lyfte o släpade gamlingarna ensamma. Man ska som bekant vara två stycken vid lyft men det var inte poppis att begära hjälp där inte.

 3. Ken
  28 september, 2008 at 08:16

  Jag vägrar att bli omhändertagen av ett privat bolag när jag blir så där gammal och skröpplig! Får väl gå till ättestupan om inget alternativ finns.

 4. Marcin
  28 september, 2008 at 09:26

  Har tänkt på detta under några år då och då. Situationen öppnar för privata företag som borde kunna tillhandahålla de äldre en meningsfull vård och samtidigt kunna göra någorlunda vinst. Är det så svårt att ge god service och få verksamheten att gå ihop? Jag tror att om man drev ett äldreboende utan att falla för girigheten så skulle alla inblandade tjäna på det. Kommer jag själv att ha råd med privat äldrevård den dagen jag behöver det?

 5. Sara G
  28 september, 2008 at 12:01

  Som medborgare i ett demokratiskt och mycket rikt land så ska vi väl kunna få den sociala service vi behöver, och att de styrande ser till att penningsugna personer inte stoppar profiten i egen ficka. Vinsterna ska gå till förbättringar inom vård och skola, inte till halvskumma företag som för en billig slant tar över fullgoda sjukhus, serviceinrättningar och skolor till underpris.
  Det är en skamlig handel, denna privatiseringsvåg och gynnar inte särkilt många, utöver enteprenörerna.

 6. nature
  28 september, 2008 at 13:11

  Förr, när vårdköerna var långa, kunde vi alltid trösta oss med att TIDEN läker alla sår, nu kan vi inte göra det ens!

 7. Krille
  28 september, 2008 at 21:04

  All privat drift är inte dålig. Praktikertjänsts Medihem återinvesterade större delen av vinsten i verksamheten och lyckades driva bra äldrevård till en låg kostnad. Det finns andra exempel där bra äldrevård bedrivs av privata företag.

  Tyvärr har många av dessa köpts upp av jättar som Carema, Attendo och Förenade Care som vinstmaximerar för att kunna få tillbaka köpesummorna så fort som möjligt vilket gör att vården blir lidande.

  Det hjälper inte heller att politikerna i samband med att de lägger ut vård ser till att minska anslagen istället för att utnyttja möjligheten att få mer vård för pengarna.

 8. 29 september, 2008 at 13:34

  Det blir ju helt fel vinkling på debatten !!
  Inte f-n är/var det bra på alla kommunala äldreboenden heller !!

  Vissa verkar tro – att bara vi förstatligear/kommunaliserar detta så blir det bra.

  Det som krävs är regler och insyn. Jag har inga problem med att ett välskött företag går med vinst – varför skulle någon ha några problem med det !!???

  Men då är det betoning på välskött – inte vård till lägstbjudande oavsett kvalitet. Jag är övertygad om att de flesta anställda inte heller vill ha det så utan pressas uppifrån – eller hamnar i den situationen pga brist på engagemang uppifrån. Sen finsn det väl en hel del som behandlar folk som saker iof – men dom borde snabbt rensas ut om man bara börjar genomlysa företagen lite !

  Jag hoppas att kommunerna också börjar inse att äldreboende AB som bjöds lägst inte alltid behöver vara den självklara kandidaten – för det är väl kommunerna som till sist ansvarar för upphandligen ???

  /K

 9. 29 september, 2008 at 13:59

  Just. Men insyn är en bristvara i privata företag av naturliga skäl. Det är bland annat därför att sådan här skit uppstår.

 10. 30 september, 2008 at 14:57

  Jinge: Insyn är en lika stor bristvara i landstingets/kommunens verksamheter verkar det som med tanke på de skandaler som uppenbaras där då och då också.

  Offentlighetsprincipen är bra – men innebär inte insyn i vårdlägen osv.

  Som sagt KRAV på mer insyn är det vi bör verka för. Driver man ett företag som hålelr på med hälsovård (må det vara privat eller kommunalt) så skall man i stort sett vara genomskinlig samt underkasta sig kontroller med jäman, och ojämna, mellanrum anser jag

  /K

Comments are closed.