Att blogga om Israel ger färre läsare


Igår läste jag en lustig bloggpost på en av israelbloggarna, förmodligen den värsta rasistbloggen sett utifrån dess smygande stealthkaraktär.


Skribenten förde till torgs
ett antagande om att det var något slags publikfrieri som låg bakom vissa bloggars skrivande om mellanösternkonflikten, samt att en fred i mellanöstern skulle ge dessa bloggar färre läsare.

Jag kunde inte låta bli att skratta rått åt vederbörandes fantasier eftersom jag vet rätt precis hur intressanta artiklar om Israel och Palestina är för de mer perifera bloggläsarna. Sedan några år tillbaka har jag tre verktyg för att hålla koll på statistiken på bloggen, verktyg som är oberoende av varandra. Det är Google Analytics, Statcounter och WordPress egen statistikvariant. Alla tre kan berätta vilka bloggposter som får flest läsare, och vilka som tilldrar sig mindre intresse.

Redan för över ett år sedan lade jag märke till att bloggposter som handlade om MÖ-konflikten drog ca 20 procent färre läsare än bloggningar om andra ämnen. Spännvidden är förstås stor och givetvis finns det undantag. I samband med Israels mördande i Gaza nyligen så fick bloggen fler läsare under några dagar, läsare som kom för att läsa om det pågående övergreppet mot Gazas befolkning. Men i normalfallet så får dessa inlägg väsentligt färre läsare.

Flest läsare, i alla fall på denna blogg, kommer när jag skriver om spektakulära händelser av lätt insedda skäl. Är något ett huvudnummer i alla tidningar så ökas också intresset bland bloggens sällanbesökare. Det var precis det som hände i samband med händelserna i Gaza. Men de verkliga besöksmagneterna är diverse kändisar oavsett om de uppmärksammats för att låta sig fotograferas utan trosor eller sparka boll på ett begåvat sätt.

Det mest lästa inlägget hittills idag är Lasse Wilhelmssons gästbloggnig om Kriget mot Terrorismen, men det är först om 2-3 dagar man kan se om det är någon skillnad på just den bloggposten och de andra som postas idag. Igår var det inlägget där jag hävdade att jag höll med Per Gudmundson, möjligen för den lätt tillspetsade rubriken.

Varför just inlägg som behandlar mellanöstern-
konflikten drar till sig färre läsare vet jag inte riktigt. Troligen är det flera olika saker, dels kan jag tro att många är trötta på ett krig som aldrig


Losers om man vill ha läsare, se även förra posten…

gör annat än tar upprepade steg bakåt, allt blir kontinuerligt bara värre och värre för palestiniernas del. En annan sak är att jag tror att många rycker på axlarna och tycker att det är för långt bort. För ett tag sedan visade jag bilder som illustrerade Israels övervåld mot Gazaborna, dessa bilder besågs av vad jag skulle betrakta som ett normalt antal besökare, vare sig mer eller mindre.

På samma sätt som det förhåller sig med intresset för MÖ är det med USA. Nyfikenheten på inlägg om USA är inte speciellt stor annat än om det skulle hända något spektakulärt nu under primärvalen. Jag gissar att det beror på att många är trötta även på det landet. Jag läser en bok just nu som pekar på det faktum att USA:s främsta allierade i FN är Israel, Marshallöarna, Mikronesien, Palau, Vanuatu, Salomonöarna, Tonga samt Papa Nya Guinea, något som möjligen till en del förklarar det bristande intresset för USA och Israel.

Så ett tips till bloggare som vill ha många läsare måste absolut bli att undvika Israel och USA. Koncentrera er istället på Sex, Skandaler, Intriger, Kändisar, Dokusåpor och Melodifestivalen. Det ger garanterat fler besökare på sikt än vad denna sida någonsin kommer att få.

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Bloggar, Bloggosfären, Mellanösternkonflikten, Olmert, Bush, Abbas, Palestina, Israel, USA, Bloggbesökare, Statistik[/tags]


23 svar till “Att blogga om Israel ger färre läsare”

 1. Jag vill vara ärlig och säga att även om jag läser bloggen relativt ofta så vill inte jag särskilt ofta skriva om mellanösternkonflikten. Det skulle bara leda till att jag drog upp saker som terroristorganisationen Sternligan, hurvida judarna förväntar sig att messias kommer nu när dom redan tog saken i egna händer och grundade staten israel, hur klantigt dom arabiska länder betedde sig under Sexdagarskriget 1967 o.s.v.
  För det Israel gör är inget försvar mot sitt egna land, utan dom försöker upprätthålla en okupation från 1967.
  Sedan är området känsligt då det alltid finns risk att man blir stämplad som anti***** så fort man försöker föra fram en kritik mot staten israels beteende.

 2. Hos mig är det helt klart att poster om brottslighet, polis etc är det som ger mest läsare. Därefter följer Kuba och Venezuela. (så det där med långt bort kan inte stämma) Minst antal läsare får jag när jag skriver om Israel eller miljö, inklusive klimathotet. Mest lästa artiklar nånsin är en om Geijeraffären och en om invandring.

 3. Ser man inte det på antalet kommentarer också Jinge? Jag har sett att vissa saker kommenterats hundratals gånger, en sådan bloggning måste väl vara välbesökt?

  Hur många kommentarer har lämnats här totalt? Eller är det heeemligt?

 4. Malin! Ja det finns ett samband mellan många kommentarer och många läsare. Men det är inget absolut samband, en del poster kommenteras dåligt men har många läsare.

  44 441 har skrivits på denna blogg. Så kommentar 44 444 kommer att skrivas inom en liten stund..

  Ooops! Detta BLEV kommentar 44 444… :-)

 5. Ett lång, lång tid var mina mest lästa bloggposter en om Carola som hade rubriken ”Sund och frisk med lite smisk” och en som innehöll ordet ”Penisfestival”. Sex säljer helt uppenbart.

  Just nu är mina mest lästa artiklar tre om Kosovo (spektakulära händelser), tre om Israel (alla runt tiden för Gaza), sedan en var om Kenya, Afghanistan och Sudan.

  Populärt är också att hoppa på ”liberalismens” profeter och starka ledare eftersom det får en drös fundamentalister, som aldrig annars läser, att drösa in likt muhammedprotesterande muslimer.

  Lite andra resultat kanske, men så har jag nog aldrig skrivit någon riktig kändisbloggning.

 6. Jag tror helt enkelt att många är trötta på Israel-Palestinakonflikten.

  Bägge sidor använder våld och tvivelaktiga metoder. Bägge sidor vägar i regel att erkänna den andra sidan. Alla tidigare utomstående försök till medling har havererat och situationern är kanske värre än någonsin.

  Inom bägge sidor finns också positiva krafter som arbetar för förståelse och ömsesidig respekt mellan folken – jag har själv träffat flera sådana. Men man fokuserar så mycket på att ta ställning för endera sidan och kritisera andra sidan att det i längden inte leder till någonting. Det är åtminstone varför jag helt tröttnat på Israel/Palestina. Att läsa om vem som var senaste mördaren och försöka döma hemifrån Sverige ger inte mig någonting. Att däremot läsa om modiga, positiva krafter som brinner för förändring och förståelse – det läser jag gärna om!

 7. Att inte ständigt belysa den palestinska tragedin är det samma som att acceptera Israels förintelse mot palestinierna
  Det är många som läser men inte kommenterar av någon anledning
  Man skriver efter sin egen övertygelse och det är viktigare än antalet besökare eller kommentarer och om man inte gör det då gör man en stor tjänst åt Israel
  det är precis vad Israel och dess anhängare vill
  Att låta bli skriva om de förtryckta palestinierna kan betyda ett stöd till Israel

 8. Jag förstår att folk är trötta på konflikten, men det är viktigt att skriva om den ändå, mycket viktigt.

 9. Tharand, om allmänheten vore mera insatt i hur grova israels ständigt pågående brott mot de människorättsliga lagarna är – och hur israelerna med benägen hjälp av Europa och FN byggt upp en teokrati ovanpå en redan befintlig stat, Palestina, då skulle folk absolut ta en mera resolut ställning för palestiniernas rätt till ett eget land, börja blogga och intressera sig mera för
  palestiniernas historia – och om Nakba.

  Men svenska media ägs till största delen av en familj, vars intresse, utöver att tjäna pengar och berika sig, är att stödja den teknokratiska regimen israel
  medels sin monopolställning.

  Till det har vi en något mindre liberal press som alltid går israels ärenden, hur än vindarna blåser…

  Dessutom har vi en statlig myndighet Levande Historia vars egentliga uppgift tycks vara att ge ungdomarna en betydligt mera vinklad historieuppfattning om det förlovade landet än tidigare.

 10. Hmm.. Tänker du börja blogga Malin?
  Det är givetvis olika, men hittills sedan midnatt rör det sig om 90 ungefär.

  Maila om du har fler frågor!

 11. Slashdot.org har idag ett inslag om Israel som med sina 533 kommentarer verker vara ämnet för dagen. Microsoft har för ovanlighetens skull petats till tredje plats.

 12. Det där med kommentarer beror uppenbart på vilken typ av läsare man har. Jag har ungefär häften så många läsare som Jinge. Men jag har långt mindre än hälften så många kommentarer. Dvs mina läsare kommenterar inte alls i samma utsträckning som Jinges. Jinge har idag haft över 100 kommentarer och under samma tid borde jag logiskt haft cirka 50, men jag har haft ungefär 20.

 13. Anders, detta är kommentar 92 från midnatt. 3-4 stycken är oxo raderade.

  Mja, du får väl släppa fram nån riktigt korkad kommentar så blir det mer fart… :-)

 14. Många undviker att överhuvudtaget att yttra sig i den här frågan eftersom den är så infekterad att debattera. Det är så illa att till och med den som ställer en försynt fråga om någonting i konflikten kan få skopor av ovett från alla som har synpunkter på det ena eller andra.

 15. Stämmer bra, Christer W. Redan en fråga kan ju vara formulerad efter den ena eller andra synvinkeln. Lite som att säga ”Kosovo” eller ”Kosova”. Finns så många ord som är värdeladdade. Mur, barriär eller stängsel? Terrorist eller frihetskämpe? Palestinier eller arab? Västbanken, territoriet eller Samaria-Judea? Påstår eller bekräftar?

  Redan genom val av ord har man trillat in någonstans. Och då har man inte ens gått in på fakta.

 16. Sveriges minst lästa kultursidor är väl AB:s. Å andra sidan är det de bästa.

  Hur många bläddrar inte förbi sidan 2-5 i Aftonbladet?

  Minns en gång hur en kvinna satt och läste i Aftonbladet. Det hade hänt något stort massmord i Paris tror jag. En man bredvid tittade hastigt i hennes tidning, hon bläddrade vidare. Han frågade vad det var som hänt i Paris.

  Hon hade ingen aning. Trots att det varit en helsida i AB. Hon hade inte noterat det ens.

  Folk läser framförallt kvällstidningar (och kanske bloggar) för att döda tid, för att bli underhållna. Knasigheter och sex gillar man att läsa. Helst sexiga knasigheter. Och det kan roa mig med.

  Kanske får ni börja bloggarna med nåt litet lurendrejeri. Börja med mode och sex och sen PANG, innan någon hinner ana oråd, skriva om den senaste förbrytelsen av Israel.

 17. Bra idé Uffe!

  Tyvärr har gänget runt Blondinbella redan snott den. Alla vet att hon är Muffare, vänta bara till månaderna före valet, det första valet hon kommer att få rösta, då ska du se att hennes blogg förvandlas till en politikblogg isf modedito. Då ska alla hennes unga läsare förmås – att rösta på M.

 18. Fast det är väl bra om MUF:are rör sig till Blondinbella? Känns som om det vore trevligare om de handlade handväskor istället för att förespråka dödspatruller.

 19. Folk är trötta på israels ständiga trixsande och totala oförmåga att inse landets bästa. Israel driver mellanöstrernkonflikten framför sig och tjänar som symbol för världens vansinne, något som bara föder nya jihadister. Israels supporters sår en draksådd.

 20. Mats… ”…något som bara föder nya jihadister…”
  Men jag är jihadist! :o)
  Jag kämpar även med min konstverk mot diskriminering i samhället, rattfylleri, alkoholism, fängslande utan rättegång, tortyr, regim, etc… Nu undrar du: ”F*n vad snackar hon om!?”
  Ja, jihad betyder INTE krig – utan kamp.
  Kamp mot det negativa inom sig själv (och jag kämpar att sluta röka), och kamp mot det negativa i omgivningen (som jag nämnde ovan).
  Problemet är att ALLA ord som ger association om min religion, förvandlade man till någonting negativt, dåligt, skrämmande, otäckt.
  Någonting som borde helt enkelt utrotas:
  ”Islamister, islama muslimer, muslimistiska muslimer, islamistiska islama muslimer!” – så låter det.
  Och det är två sidor som har bidragit till detta: Extrema grupper bland muslimer som kapade min religion och fick legitimitet att använda alla dessa ord som kopplas till islam + Bush och gänget som just genom den här lilla gruppen fick rätt att GENERALISERA alla muslimer på så sätt.

  PS! 15 – 20% av mina besökare är från Israel. Och jag vet inte hur många är pro-israeler som skriver från Sverige. Enligt internationella lagen, om man tystnar ned kritiken då överlämnar man palestinier till ockupantens handlingsfrihet. Jag kan bifoga länken om ni vill :o)