AP-fondernas personal festar för pensionspengar


Jag hade sett artiklar som handlade om AP-fondernas stadsjeepar och personalens lyxliv som de levde på pensionärernas bekostnad, för att pengaförvaltningen skvätte över på personalen var tydligt. Men nu när jag läst artiklarna så inser jag att DN grävt fram bevis på – ren korruption.

DN: ”DN har granskat de sex AP-fonderna som förvaltar svenska folkets pensionspengar. Granskningen visar vanor som andra offentliganställda bara kan drömma om.

Höga löner: Den högsta månadslönen är 301 000 kronor (Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden). Mer än var tredje anställd tjänar mer än 100 000 kronor i månaden.

Fester: Alkohol förekommer ofta. Bland annat arrangerar första och fjärde AP-fonderna pubkvällar med alkohol betald med skattepengar. Där finns förråd med varor.”

Sedan fortsätter DN med redovisning av Gåvor, Hotell och middagar, Privat sjukvård, Kreditkort och Dyra konferenser.

DN: ”Sjätte AP-fonden har i strid med reglerna beviljat bränsleslukande stadsjeepar som tjänstebilar. Av fondens 19 tjänstebilar saknar 13 miljöklassning. Efter DN:s granskning stoppar fondens styrelse hela tjänstebilsprogrammet.

DN avslöjade i går AP-fondernas bekväma liv med lyxhotell, middagar och alkohol. Nu kan vi berätta om hur en av fonderna, Sjätte AP-fonden med huvudkontor i Göteborg, frikostigt gett sina medarbetare tjänstebilar som löneförmån.”

Dagens Nyheters redovisning är förfärande, läs här, här, här och här.

Nu ska finansmarknadsminister Peter Norman kontakta deras revisorer och begära en översyn. AP-fonderna förvaltar 800 miljarder av vårt pensionskapital så det är väl dags att kontrollera hela deras verksamhet, det verkar som om de har kommit in i en godisbutik och inte bara fyllt fickorna, de tycks ha använt skottkärror.

it Andra om: , , , , , , , , , , dn123456 ab gp1 svd123456


7 svar till “AP-fondernas personal festar för pensionspengar”

 1. Jösses… finns det inte statsrevisorer som ska kontrollera att sånt där inte sker?

 2. Här verkar det inte vara bara fingrarna i syltburken utan hela armen. Bedrövligt.

 3. Om man tänker efter så är det inget som inte kan motiveras. En fondförvaltare på en privat bank har en, enligt oss vanligt dödliga, omotiverat hög lön och om AP-fonderna ska ha en möjlighet att anställa duktiga förvaltare så måste de kunna erbjuda något liknande. Eller ska vi se förvaltandet av pensionspengarna som ett kall?

  • Duktiga förvaltare ? Ska det va så j-a svårt ? Man har ju använt apor för att spela på börsen och de har ju lyckats minst lika bra som ”experterna”.

   Hela denna ruttna soppa med pensionspengar som används som spelpengar på börsen är ren skär stöld av de pengar vi betalt in under de år vi jobbat. Det ekonomiska systemet bygger på falskspeleri.

   Tjära och fjädrar vore det enda rätta med dessa stureplansbroilers.

 4. Samma sopgäng som 2001 köpte Framfab och Icon Medialab – för det var den ”nya ekonomin” – som 2012 köper Facebook. Samma sopgäng som fyller på i Private Equity fonderna när dessa skall investera i skolor och vård. Samma sopgäng som jobbar 9-5 men själva hävdar sin egen förträfflighet och därför skall ha mångmiljonlöner om året. Samma sopgäng som lika ledigt tar en drink med den sittande regeringen, som låter sig bjudas på en resa till St Moritz av internationella investmentbanker och som sätter sig som senior advisers i något av PE-bolagens styrelser. Vem sa att Sverige inte har korruption?

 5. Hmm, förr var det ju så att man talade om ocker om någon tog ränta för ett lån. Sedemera blev det OK att ta ut ränta men för hög ränta var ocker. Idag är det OK att ta ut mycket hög ränta.

  Det tyx vara ungefär samma sak med hur dessa personer beter sig. Förr var det inte OK att ta för sig på det här sättet, men idag förfasar sig kanske en och annan. Smartphånanvändarna lägger förmodligen inte ens märke till det i sitt fäjsboockuppslukade tillstånd. I morgon kommer förfarandet antagligen att betraktas som helt normalt och inget att öht bry sig om. Eller?!