Antikrundan typisk för SVT?


Jag slängde ut min TV någon gång senvintern 2002 om jag minns rätt. Det gör att jag idag har varit TV-befriad i sju år, och jag menar verkligen TV-befriad. Jag har under denna tid endast tittat på TV några enstaka gånger, då har det rört sig om hockey eller fotboll men inte mer än att dessa matcher går att räkna på ena handens fingrar.

Men den senaste månaden har jag sett på TV flera gånger och det märks skillnad. Ett program som jag alltid har gillat är Antikrundan. Orsaken är att jag fascineras av gamla grejer, bruksföremål helst. När jag nu återupptagit bekantskapen med Antikrundan så kan jag inte komma över en stark känsla av förvåning. Programmet har gått från ett hyfsat seriöst program där man låter folk få sina gamla grejer värderade, till att vara ett lattjo- och lajban-program där programledarna är i centrum i stället för gamla antikviteter.

Visserligen så kan lite humor och några leenden lyfta ett i övrigt segt programs underhållningsvärde, men jag undrar om man inte från SVT:s sida har låtit de kommersiella reklamfinansierade kanalernas glättighet smitta i för stor omfattning. Efter att ha sett de två senaste programmen så var jag tvungen att gå in på www.svt.se för att kontrollera programmets längd. Det var som jag befarade, det var en timme långt, något som med lätthet hade kunnat klippas ner till 30-35 minuter. Det var mycket dödtid och nojs och i ett par tidigare program handlade det uppenbarligen om en intern tävling mellan programledarna där de själva skulle tävla i vem av dem som kunde göra bäst fynd på lopp-
marknader.

Fokus har flyttats från gamla föremål till program-
ledarna och deras inbördes nojsande. Visst, det är fortfarande en hel del konsumentupplysning och jag tror att programmet fortfarande har sin publik. Men jag förstår inte alls varför man måste ta efter reklamkanalernas programstruktur. Tror SVT att tittarna byter kanal om inte programledarna själva drar iväg på en gammal Harley Davidsson och bjuder gästerna på mat i sitt eget hem? Visserligen hade


Coolt förkläde på bilden, men knappast antikt.

kocken ett käckt förkläde på sig, men detta förkläde som förställde en naken korpulent karl var säker-
ligen bara en del i imagebyggandet.

Hade tittarna velat se ett matlagningsprogram med inköp i Saluhallen vid Östermalmstorg, så hade de väl valt ett riktigt matlagningsprogram istället?

Visst, det finns säkert fortfarande sevärda program i SVT:s utbud, men jag har ännu inte hittat dessa. Valet att slänga ut televisionsmottagaren håller än idag, eller man kanske ska säga att det aldrig varit lika välmotiverat som idag. Fast förklädet på bilden är rätt fräsigt, men det är knappast antikt.

Andra om: , , , , , , , , it

[tags]Antikrundan, SVT, Television, Kultur, Historia, Utslätning, Kommersialism, Konkurrens, Politik[/tags]


6 svar till “Antikrundan typisk för SVT?”

  1. Var och tittade på en lägenhet i dag, både jag och min make tyckte att planlösningen var toppen ”här kan vi slippa tv’n i vardagsrummet! : )

    Tro nu inte att iden är att den ska in i sovrummet, oooo nej vi vill ha de i ett litet rum för sig själv men någon fåtölj. Är fullt övertygad om att inom några år så följer vi dina fotspår Jinge och blir tv-befriade!

    När det gäller antikrundan så tycker jag den följer många andra av tv programmen som blivit löjligare med åren. Tyvärr.

  2. Det är många TV-program vars undergång har spåtts när de av olika skäl tvingats byta programledare, och i de allra flesta fall visar det sig inte ha någon som helst betydelse.

  3. Såg programmet men missade förklädet, tråkigt nog.

    Jag tycker att Antikrundan är ett trevligt, opretentiöst avkopplingsprogram – jämfört med mycket annat, som alla dokusåporna exempelvis, som jag definitivt inte orkar se :-). Ser det gärna. Annars är det nog Kunskapskanalen som står för de flesta höjdarna. Där sänds ganska många verkligt bra program.

  4. Leisha #4 Och David är smal och huggen ur ett enda block vars sprickbildning var en utmaning för Michelangelo. Ett fantastiskt jobb.