Anders ”Jag ska titta på saken” Borg


Vilken ”sak” som Borg ska titta på brukar normalt inte framgå när han uttalar sig i media, men här hemma i ärans och hjältarnas land så vet vi sedan länge att han svarar likadant jämt, och att han aldrig tycks komma till skott. Att det är räknenissarna som på Financial Times som har utsett Borg till Europas bästa finansminister förstärker bara omgivningens leenden, men alla arbetslösa sjuka och pensionärer har nog väldigt svårt att dra på smilbanden.

DN: ”Tidningen Financial Times har utsett Anders Borg (M) till Europas bäste finansminister. ”Som häxmästare bakom en av Europas bäst presterande ekonomier har han vunnit extra tyngd i Bryssel och hemma har han hjälpt till att ta sitt höger-mitten, liberalkonservativa, parti till en exempellös andra mandatperiod”, skriver tidningen i sin motivering.”

Att de kallar Borg för häxmästare passar kanske bra, men han åker inte på kvasten utan tar regeringens Gulf Stream när han har bråttom hem till hustrun i Katrineholm, om inte annat så sitter man väl bättre i planet.

Själv har jag upptäckt att Borg sällan presenterar några nya reformer, det enda han gör är att yttra sitt mantra ”Jag ska titta på saken”, men jag minns inte någon fråga där han till slut har sagt att han har tittat färdigt. Det är samma sorts mekaniska yttrande som Reinfeldt brukar häva ur sig, men han brukar säga ”givet att..” i en massa omöjliga sammanhang, jag vet inte vad det egentligen handlar om, men någon större retorisk begåvning har ingen av dessa herrar.

it Andra om: , , , , dn sr svt svd ex ab1 gp


18 svar till “Anders ”Jag ska titta på saken” Borg”

  1. Att vara Europas bäste finansminister är ju just nu som att vara det bästa fotbollslaget på Island. Men oavsett vilket skulle det vara intressant med en diskussion om exakt vad det är som gjort Borg så ”bra”.

    En sak som helt fallit bort i den politiska debatten är exempelvis regeringens speciella sätt att hantera statsanslag. Tidigare har det alltid varit så att offentliga verksamheter årligen fått sina anslag uppjusterade, motsvarande förväntade prishöjningar och kostnadsökningar. Det vill säga, även om anslagen inte höjs eller sänks på grund av andra politiska beslut.

    När Reinfeldt och Borg tog över var det slut med det. De flesta verksamheter får klara sig med ungefär samma anslag år efter år – vilket infört en diciplin av ständigt pågående sparbeting.

    Ur ett ekonomperspektiv är detta givetvis lysande finanspolitik. Så länge inget händer som radikalt minskar skatteintäkterna är det nästan omöjligt att få obalans i statsfinanserna. Dessutom ser det i vanliga människors ögon ut som om regeringen kan bedriva sin politik utan att behöva skära hårt i statens utgifter.

    Om man accepterar att staten sakta men säkert urholkas innifrån är Anders Borg utan tvekan en väldigt duktig finansminister.

  2. Ja fast alternativet att bara köra på och låtsas som ingenting (som i USA, Grekland etc) gör krisen knappast bättre.
    Tycker Borg skött sej helt okej, även om jag aldrig skulle rösta höger.
    Men ”Bästa finansminister” njaaa :)

  3. Med tanke på tillståndet i Europa så hade han inte särskilt stor konkurrens om titeln! Häxmästare,nja, låter som en tvivelaktig sagofigur. Jag associerar snarare till Kejsarens nya kläder.

  4. Om marknaden gillar Borg så borde det vara en rejäl ögonöppnare för vanliga människor.
    Brukar följa ekonominyheter online på en sajt som heter marketwatch.com och även där har det skrivits en del om
    ekonomierna i norden där bla Sverige och Norge har hyllats i jämförelse med övriga Europa.
    Det som slår en när man läser dylika artiklar och kommentarerna till dem från i huvudsak amerikaner är hur okunniga de egentligen är. Ofta ställs ”hårt arbetande nordeuropeer” mot ”lata sydeuropeer” och handlar mer om fördomar om än om egentliga ekonomiska förhållanden.

    • De arbetslösa i Spanien och Grekland kanske inte skulle hålla med dig. De kanske skulle föredragit att ha ett jobb. Jag gissar att 20-25% arbetslöshet inte främjar de sjuka och svagas möjligheter att få stöd i ett samhälle.

      • Dit är vi på väg nu tack vare att regeringen inte vill satsa på att bygga ut vår infrastruktur. Snabbjärnväg mellan våra större städer skulle innebära att det skapades tiotusentals jobb inom alla sektorer. Så hästsvansen måste få sparken, ju förr dess bättre…

        • Haha, jaha, så bara vi bygger lite vägar och lägger lite räls så har vi löst alla problem, att ingen kommit på detta otroliga tidigare! Snabbbjärnväg kostar enorma summor, och ger mycket lite tillbaka, vi skulle behöva låna hundratals miljarder, appropå att låna, vad tror du skuldkrisen i Europa beror på? En ledtråd finns i ordet ”skuld”… Säg nej till socialism och säg nej till ekonomisk kris samtidigt.

        • Kan så vara eller så hade vi varit där redan nu utan vår hästsvans. Får lov att återkomma om detta när facit utkristalliserar sig om något år.

  5. Vad är man om man är liberalkonservativ kan man ju undra? fri konservatism? ”jo du förstår det är viktigt att folk är fria, men bara om de fötts in i rätt familj”

    • Liberalism och konservatism står egentligen i motsatsförhållande till varandra.

      Du kan inte vara BÅDE liberal och konservativ.

      Liberalismen har i grunden mera gemensamt med socialismen!

  6. Dessutom var det väl (s) som skapade den starka ekonomin som alliansen fick leka sandlåda med? Häxmästaren Göran följaktligen?

  7. Mest känd för närvarande är väl ”super-ekonomin” för att ha presterat en kiss-doft som ligger tät över landet likt smog pga all privat vanvård? Men det kanske går att titta/lukta på saken? Exempellös andra mandatperiod? (..??) (…!)

  8. Dessutom är det OERHÖRT ENKELT att bli korad till världens ”bäste” finansminister: allt vinnaren behöver göra är att helt nekelt ställa in alla ”fölkliga” reformer som kostar pengar. Då ”går ekonomin bra” i ett borgerligt universum. Kan även kallas ”misskötsel & ”förfall” i den mer vanliga världen utanför..

  9. Nu blir jag riktigt orolig.
    Det här låter precis som när Grekland, Island, Irland, Portugal m.fl. hyllades som ”tigerekonomier”, deras ekonomiska politik var fantastisk och det gick hur bra som helst för länderna. Eller inte, som det visade sig…

    Jag skulle nog gett priset till Steingrímur Sigfússon, den enda finansminister i Europa som tagit sitt land ur en kris, och det utan våldsamma nedskärningar och skyhög arbetslöshet.

  10. Europas duktigaste statsmän
    – duon Reinfäll och Borg har en hel del att redovisa.
    Många vill veta vilka som finansierar moderaternas ständigt pågående valkampanj.
    För man vet att det är inte många som har möjlighet att skänka bort mångmiljonbelopp
    och inte skulle göra det om man inte fick något i gengäld
    Antar att det handlar om företag.
    Aftonbladets Anders Lindberg har nuddat vid tanken på att Carema kanske har sponsrat moderaterna.
    Tidigare ägdes Carema av Gustav Douglas,ledamot av moderaternas partistyrelse.
    Kristina Axén-Olin, tidigare finasborgaråd, som därefter blev
    ”etisk” rådgivare till Carema…
    Birgitta Holm var moderat i Stockholms kommunstyrelse, vars majoritet fick privatiseringsvågen
    att brisera. Idag har hon en chefsbefatning i Carema!

    Och så finns 90 miljoner i hemliga partigåvor till Moderaterna