Allt lutar åt Pandemi

Just nu talar det mesta för att svininfluensan, eller ska vi kalla den ”Mexikanska sjukan”, verkar få global spridning. Alltfler insjuknar i Amerika, och det första bekräftade fallet i Europa finns i Spanien. Dessutom väntar ett antal svenskar på provsvar. Av dessa är det några som haft influensaliknande symptom men som är bättre, de övriga är det oklart med hur de mår.


Ska man se helt krasst
på situationen så förefaller det som att förhållandet kommer att gå smittskyddande myndigheter ur händerna. Det är givetvis en följd av den rörlighet som gäller idag till skillnad från tiden runt spanska sjukan. En del hävdar att denna sjukdom kan jämföras med Hongkonginfluensan, och det vore givetvis bra om det vore så. För trots att den krävde en massa dödsoffer så var den inte en tillnärmelsevis lika stor katastrof som Spanska sjukan.

Osäkert om omfattningen

Troligen dröjer det ännu några dagar, eller i värsta fall veckor, innan vi kan få en hyfsat säker uppfattning om sjukdomens farlighet och utbredning. Sett till antalet bekräftade dödsfall i nuläget så ser det inte så allvarligt ut, men mycket talar för att Mexico inom något dygn kommer ha en majoritet av analyserna klara och i så fall kan det handla om ett femfaldigande av de nuvarande siffrorna vilket i så fall pekar på en mortalitet på mellan 5-6 procent. Att dessa siffror gäller Mexico är klart, och de motsvaras inte av siffrorna från USA trots att det rör sig om exakt samma virus. Virologerna grubblar säkert på detta intensivt och vi kanske får höra mer om saken.

Nu samlas EU:s hälsoministrar på torsdag för att diskutera situationen. Ett fall är bekräftat i Spanien och ytterligare sjutton misstänkta fall finns där. Fortfarande vet vi inget om inkubationstiden vilket gör att man, även om den bara är ett par dagar, kan räkna med att en försvarlig mängd anhöriga och vänner kan ha smittats. Alla inser antagligen att dessa i sin tur kan ha smittat många andra varför det finns skäl att fråga sig varför EU avvaktar med ett möte till på torsdag.

Det måste gå undan nu

SvD: ”De som misstänker att de kan ha blivit smittade uppmanas att söka sig till infektionskliniken i sitt landsting – och inte till vårdcentralen där fler då riskerar att smittas. – Ja, det måste gå undan nu. De lokala smittskyddsenheterna måste ut med inform-
ation så snart som möjligt, säger statsepidemiolog Annika Linde.”

Ett av problemen är att man ännu inte vet om det smittar via luften eller om det är en droppsmitta. Den senare sker i så fall mest genom hostningar. Personligen så är jag övertygad om att apoteken i landet redan märker av en höjd efterfrågan på munskydd och liknande. Redan ikväll eller i morgon så kommer tidningarna att vara fyllda med tips om att man ska vara noga med handhygienen och inte i onödan utsätta sig för folksamlingar.

Den stora paniken

Människor som befinner sig i Mexico City berättar att det är mycket lite folk ute och rör på sig. Fotbollsmatcherna är inställda och inte ens kyrkorna är välbesökta. De som kan arbetar hemifrån och rädslan för att bli smittad har tagit överhand. Den sortens reaktioner kan vi få här i Sverige också. Det räcker med ett par bekräftade fall i vårt närområde för att ett mycket stort antal människor ska lägga om sina vanor. Och så länge vi inte har fakta så är det antagligen en naturlig reaktion.

Personligen är jag mest intresserad av hur lång inkubationstid som sjukdomen har, dessutom givetvis under vilken del av denna den är smittsam. Sedan är det frågan om smittvägarna som måste klarläggas. Själv tillhör jag hypokondrikernas skara, och jag känner ett flertal andra som är drabbade av samma åkomma. Vi är en samling beklagansvärda människor som alltid känner oss drabbade trots att vi är friska som nötkärnor. :-)

i Andra om: , , , , , t DN12345 SvD12345 Dbl123 AB12

[tags]Mexikanska sjukan, Pandemi, Influensa, Svininfluensa, Mexico, Politik[/tags]

  21 comments for “Allt lutar åt Pandemi

 1. nature
  27 april, 2009 at 16:05

  Ursäkta en bakåtsträvare, men min fru drabbades av en rätt tung influensa (samt alla mina barn). Själv gjorde jag vad jag alltid göra när alla är sjuka runt mej: Vitlökskur! Slår aldrig fel! Min fru blev något lite bättre av sig själv men halkade senare dit igen. Jag tvingande henne att ta min kur (5-8 råa vitlöksklyftor morgon, middag samt kväll). Vips var alla symtom som bortblåsta!

  • 27 april, 2009 at 16:07

   Själv värmer jag Whiskey. 18-19 cl med en matsked socker. Detta inmundigas i ett varmt badkar…

   Om inte annat så mår man rätt fint… :-)

 2. 27 april, 2009 at 17:19

  Att en influensa snabbt kan sprida sig är väl i sig inte ovanligt – frågan är ju hur allvarlig smittan är: Hur stor är smittorisken och dödligheten, samt hur svår är sjukdomen ?

  Det verkar som om den mesta median gör mynt av saken, även en del läkemedelsföretag har fått ett uppsving i sina aktiekurser och de lager av Tamiflu och andra antivirala mediciner som finns har börjat ”omsättas” – vilket ju är bra så att medicinein inte blir gammal och måste ersättas när den gått ut !?

  Cui Bono ?

  /K

  • 27 april, 2009 at 17:26

   Mja, jag tror uppriktigt sagt att vi innan veckan är slut får höra att WHO klassar detta som en pandemi. Sedan får vi hoppas att smittskyddet har rätt att den går att behandla med Tamiflu och att dödligheten är försumbar, men i ärlighetens namn så är det vad jag hoppas inte vad jag tror. Jag surrade med en kompis i eftermiddags som är läkare, dock inte virolog, han trodde exakt samma sak. Det pågår redan förberedelser inom sjukvården för en rejäl anstormning av patienter. Han trodde att man nu har dygnetrunt-jour inom smittskyddet.

 3. 27 april, 2009 at 18:49

  @Jinge: Jo kanske du har rät – de närmaste dygnen/veckorna lär utvisa den saken.

  Men definitionen av en pandemi är enligtwikipedia iaf:
  ”En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land”

  Så en Pandemi i sig, även om det låter skräckinjagande, betyder inte världens undergång – nuförtiden är väl de flesta influensor pandemier – de sprids ju ofta från asien och sedan i hela världen !?

  De stora frågorna är ju sjukdomsförlopp, smittsamhet och dödlighet …

  /K

  • 27 april, 2009 at 18:52

   Har inte sagt ngt annat heller Klas..?

 4. 27 april, 2009 at 18:58

  Nej det har jag inte heller påstått – ville bar klagöra för ev läsare vad en pandemi är definitionsmässigt

  Men sen kan förstås en hög andel sjuka göra så att samhället får problem iaf, det beror som sagt på hur många smittade och hur sjukdomsförloppet ser ut – men visst är det bra att man försöker mota detta i grind – är lite skeptiskt till tidningsrubriker bara :)

  /K

 5. 27 april, 2009 at 19:54

  Det är mycket svineri i världen.
  Klimatförändringar är orsaken till epidemier och liknande våg av virus bör man förvänta sig när som helst, vart som helst…tyvärr, med många offer.

  Läste på arbetarens klimatblogg:
  ”…vi måste sänka koldioxidhalten i atmosfären till 280 ppm för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna. I dag är halten 387 ppm.”

 6. Richard
  27 april, 2009 at 21:21

  Nej nu får ni skärpa er. Världen går inte under den här gången heller. Och tyvärr Jinge, liksom kungahuset och undfallenhet mot USA så fanns smittsamma sjukdomar redan innan Reinfeldt.

 7. 27 april, 2009 at 21:31

  @Ida D: Hmm hur lyckades du med kopplingen klimathysteri vs Svininfluensa !? :D

  /K

 8. stigman
  27 april, 2009 at 23:22

  Kanske har de importerade gamla forskarna från nazityskland och deras lärjungar i Fort Detrick i Maryland lanserat en ny kaosskapande pandemi( HIV, antrax osv)? Ät allt möjligt, drick mycket vatten för transport av gift och läkemedel…var inte orolig…prata med alla du möter …du är inte sjuk …det är några andra som är sjuka

 9. Mr. T.
  28 april, 2009 at 06:28

  klas, det är inte Ida D. som lyckas med den kopplingen det är dom på arbetarens klmatblogg, dom kan nog länka ihop det mesta som händer i vårt samhälle till klimatförändringarna..

  Nu skall tydligen Baxter och WHO ta fram ett vaccin mot denna influensa:

  Swine flu: Baxter seeks swine flu sample to begin work on vaccine
  http://www.chicagotribune.com/business/chi-baxter-swine-flu-27-apr27,0,3579388.story

  Det är bara ett problem som jag vill uppmärksamma alla på, här senast var just Baxter inblandade i en ”olycka” gällande vanlig influensavaccin:

  Baxter: Product contained live bird flu virus
  http://www.torontosun.com/news/canada/2009/02/27/8560781.html

  ”Public health authorities concerned about what has been described as a “serious error” on Baxter’s part have assumed the death of the ferrets meant the H5N1 virus in the product was live. But the company, Baxter International Inc., has been parsimonious about the amount of information it has released about the event.”

  Fast dom flesta har väl inte hört ett pip om detta i svensk media? Personligen kan jag ju tycka att detta är väldigt viktigt att rapportera om..

 10. Sara G
  28 april, 2009 at 07:08

  Sartre har skrivit en bok om ämnet – Pesten.

 11. Sara G
  28 april, 2009 at 08:25

  Nu har jag gjort bort mig igen, Albert Camus ska det vara – och det är en fantastisk bok om en belägrad stad.

  • 28 april, 2009 at 08:36

   Nu har jag gjort bort mig igen, Albert Camus ska det vara – och det är en fantastisk bok om en belägrad stad.

   Oroa dig inte. En del anser att jag gör det varje gång jag postar en ny bloggpost… :P

 12. 28 april, 2009 at 15:51

  Klas @10:
  ”!@Ida D: Hmm hur lyckades du med kopplingen klimathysteri vs Svininfluensa !? :D”

  När man förändrar vattens och luftens (syres) värde, så påverkar det funktion av många bakterier som producerar en del mycket nödvändiga ämne. I så fall, blir det insekter och andra djur som lätt och enkelt kan överföra olika sjukdomar. Klimatförändringar handlar inte enbart om klimatet (om du tänker fyrkantigt: vinter, sömmar och havsvattens nivå). Det handlar om mycket mer. Allt i naturen går i en kedja – Vatten, luft, växter, djur, människa. Vi påverkas av varandra, alla levande organismer.
  Forskare som diskuterade ämnet i Discovery chanel har sagt att klimatförändringar kommer att orsaka en del epidemier. När jag läste Arbetarens blogg och uppgifter om klimatförändringar, kunde jag lätt och enkelt koppla det till epidemi-vågar som pipp-influensa, den där svineri och kanske kommer det mer.

 13. Sara G
  28 april, 2009 at 16:30

  Det går alltid att skapa synabockar och ge dem skulden för praktiskt taget allt…
  Den metoden har praktiserats i tusentals år.

 14. 28 april, 2009 at 19:19

  Ida D:
  Jovisst är jag medveten om att vårt ständig föränderliga klimat kommer innebära att sjukdomar som tex idag bara finns söderut kommer gflytta norrut – och tvärtom. Ta tex myggburna sjukdomar som idag har nått så långt som New York, men tidigare bara fanns i Floridas träsk.

  Men en influensa är en virusburen sjukdom som förvisso kan påverkas av temperaturer osv – men sjukdomar som överförs via luft/droppsmitta är inte mer än marginellt mer smittsamma i varmare klimat – och influensor är inte ngt nytt – så om det var klimatets fel så var klimatet lika ”illasinnat” 1918 (emed spanska sjukan) som idag då :)
  ”Svininfluensan” är ju inte heller en sjukdom som sprids av ”nya” insekter…

  Därav tyckte jag att kopplingen till klimathotet var väldigt långsökt :)
  /K

  • 28 april, 2009 at 19:33

   Svinflunsa KANSKE kan spridas av mygg… :-I

 15. Christer W
  28 april, 2009 at 20:39

  Klas och Ida, i och för sig har klimatet en viss betydelse för virustillkomsten men inte helt avgörande för spridningen av virus.
  Huvudorsaken till spridningen och styrkan i spridningen är vår rörlighet. Så snabbt som vi förflyttar oss över världen i dag gör att vi människor är mycket exponerade för olika sjukdomar (och lokala virus).
  När det gäller spanska sjukan så vet vi att det skedde stora koncentrationer och förflyttningar av folk från nästa alla hörn av jorden till europa då farsoten härjade. Förmodligen var det orsaken till att den utvecklades så snabbt och fick så förödande konsekvenser.
  En annan plåga som sprider sig är West Nile Virus, en virus sjukdom med ca 30% dödlighet. Den drabbar människor och hästar. Westnile sprids av myggor och fåglar kan vara värdar för viruset.
  Sjukdomen rapporteras från Asien, Afrika, Europa och under senare år också från Nordamerika.
  Epidemier har under senare år rapporterats från bl.a. New York och Kalifornien.
  Det anses som troligt att West Nile Virus har kommit till nordamerika med myggor som har följt med i flygplan från Afrika.

  Med andra ord, klimatet är ett ringa hot när det gäller virussjukdomar, vår egen rörlighet är en mycket större fara.
  Men å andra sidan, lever vi isolerade i åratal så är en enda tillfällig kontakt ännu mer dödlig eftersom då skulle vi sakna immunförsvar mot det mesta.

 16. 28 april, 2009 at 22:16

  @Christer W:
  Ursäkta Jinge att det blir lite OT nu :)
  West – nile var det ja, det jag tänkte på med sjukdomar som med myggor spridits upp till New York.

  Ja rörligheten är ett gissel. OCH en välsignelse :)
  Finns det egentligen några, förutom ngt gäng ”loners”, som inte vill ha en global värld där man kan umgås internationellt över gränserna och uppleva andra kulturer, språk, länder osv !?

  Som du säger: I början ger en ökad exponering en srpidd sjukdom och allvarliga konsekvenser, men tids nog utvecklas motmedel i våra kroppar och de ny sjukdomarna kan hanteras

  Klimatvariationer, antropogena och naturliga, kan dock förstås göra så att insekter och djur flyttar till och förökar sig i andra klimatzoner och för med sig nya virus och bakterier..

  /K

Comments are closed.