Alienationen ökar

En valrörelse sysselsätter alltid ett stort antal människor, vissa som moderaten Schlingmann, får en snilleblixt som kan vända upp och ned på det mesta. Att belöna de rika genom att skinna de sämst ställda och kalla det för ”arbetslinjen” var en idé som för evig tid är inskriven i landets politiska historia. Att dessutom kalla dem som sugs ut för ”utanförskapet” är inget annat än genialt.

Att en moderat finansminister plötsligen talar om giriga bankirer, ivrigt påhejad av sin statsminister, får folk att tappa lite av det ideologiska fotfästet och kan om det vill sig illa leda till ytterligare fyra år med en högerregering där man i princip kan sjösätta hela planen, ett avskaffande av välfärden. Social-
demokraternas motmedel presenteras i dagens upplaga av Aftonbladet.

AB: ”Han har redan slagit ut en moderatledd regering. Nu ska Bo Krogvig göra det igen. I dag presenterar S den legendariske PR-strategen som ny valgeneral åt partiet. Sverige befann sig 1994 i en tung lågkonjunktur med hög arbetslöshet. I valet slog Socialdemokraterna ut den moderatledda regeringen. Valkampanjen, som hyllats internt, leddes av Bo Krogvig. Nu vill Socialdemokraterna göra om succévalet. Aftonbladet kan i dag avslöja att Krogvig har rekryterats som valgeneral för Socialdemokraterna.”

Den fråga jag ställer mig är förstås om Schlingmann & Co ligger sömnlösa nu, eller om de rentav tuggar mattfransar? I själva verket så tror jag att de – ler. Mona Sahlin har redan trampat i det opinionsmässiga klaveret ett antal gånger, och för att slippa att bli betraktad som en värre tjatgubbe än jag faktiskt är så nämner jag inga exempel. De flesta av oss har rätt bra kläm på vad som fattas i den socialdemokratiska politiken, något som färgar av sig på det rödgröna samarbetet.

Idag på morgonen så har jag läst igenom vad de stora tidningarna skriver om politik, allt från riks-islamofoben på den yttersta högerkanten till den socialdemokratiska pressen. Jag har också hunnit med ett antal artiklar i landsortspressen och

socialdemokraterna

det sammantagna intrycket är dystert. När det gäller social-
demokratisk press så läste jag nyligen att man från landets största tidning på ledarplats föreslog Tony Blair som ”EU-
president”, när jag läser sådant så tycker jag att det är synd att jag lärde mig läsa. Att även Aftonbladets ledarskribenter ibland tenderar att spela på läppen blir mycket tydligt.

Att partierna anser att det är nödvändigt att ta in konsulter förstår jag, frågan är om det hjälper. Nu har begrepp som arbetslinjen trummars in i oss sedan starten av förra valrörelsen, likaså har ett begrepp som utanförskap fått en ny innebörd. Det enda som fortfarande är sig likt är alienationen,1 det är vad jag känner och jag tror att det är många fler än jag själv som gör det.

intressant Andra om: , , , , , , , , ab12 ex1 svd1 dn12 lasse anna annarkia björnb k&å motbilder rödam scraber svensson pamflett t

 1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Alienation []

  9 comments for “Alienationen ökar

 1. Anders
  13 oktober, 2009 at 11:10

  Att även Aftonbladets ledarskribenter ibland tenderar att spela på läppen blir mycket tydligt. Ja det var ett bottennapp. Möjligen kan man tolka det som ett bevis för att det är klasskillnad mellan skribenterna, i dubbel bemärkelse kanske? Och visst ökar alienationen hos folk, inte bara hos dem som slösar tid på att läsa ledarsidor.

 2. sörmlänning
  13 oktober, 2009 at 11:23

  Många riksdagspersoner är religiösa och i deras bibel eller khoran står skrivit att man skall ta hand om de behövande.
  Lejonen och lammen skall leva fredligt samman. I denna aforism är lejonen de ”kraftfulla” människorna och lammen de som gör jobben.
  De kraftfulla är bankirer och politiker idag. Förr var det kungar och hells angels till häst. Samma dynga i olika påsar.

  Vad gäller islamofobi så få in Turkiet, som kan handskas med tokreligiösa, i EU och det blir ordning på prästerna, så de håller sig i sina slutna rum. Dessutom skulle buset i förorterna försvinna.

 3. 13 oktober, 2009 at 12:22

  Suveränt inlägg. Fyra år till med alliansen då emigrerar jag.

 4. 13 oktober, 2009 at 14:12

  Alienation – det var ju en fin gammal pop-fras på sextiotalet! Sedan föll den tyvärr i glömska, allt medan vi blev allt mer alienerade och vilsna i tillvaron. Det fanns en intervju med Krogvig i Aftonlövet i början av augusti förresten. En blandning av mer respektive mindre intressanta synpunkter. Jag skrev lite om den här: http://bjornbrum.blogspot.com/2009/08/man-maste-hitta-nya-ord.html

  • blingbling
   14 oktober, 2009 at 02:38

   Vargatider. :) Gunder Häggs andra platta. Dags att damma av den.

 5. MAX
  13 oktober, 2009 at 14:20

  Ser man på! En återställare till i den s k sosse-politiken.
  Förnyelserna i s-politiken tycks utebli helt.

  Det liknar mest den gamla schlagerlåten av Ulf Peder Olrog med refrängen: “Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt” Konserverad gröt till proletariatet ….

  medan röd-adeln med bedragardrottningen Mona Sahlin i spetsen avnjuter gåslever och champagne i smakfullt designade överklass-salonger …

  långt borta från den bottenlösa misären vid soppköken och härbärgena i innerstaden m m samt i fattigdomen, otryggheten m m ute i de talrika förortsghettona. Mvh

 6. Kulturkritikern
  15 oktober, 2009 at 19:03

  Kommentarsregler?

 7. Sara G
  16 oktober, 2009 at 09:48

  Det är också oroväckande hur alliansen angriper på kulturen! Om man läser Hägglund ordentligt så verkar som om alliansen tror att all kultur, utöver finkulturen och det som Bonniers levererar, består av subversiva element, alltså är rödfärgade, och måste bekämpas för at inte smitta ner samhället med
  kommunism och annat farligt, som stör den fina ordning som reinfeld och hans gangstergäng lyckats ”skapa” under de här åren.
  Tidskrifter ska inte längre
  få innehålla samhällsanalys utan hålla sig strikt till ”ämnet” och konstnärslöner (till socialister) dras in.
  Levande Historia sysslar med att på sitt egenartade vis behandla kommunismen brott på regeringens begäran.
  Det luktar omvänd stalinism på lång väg!

 8. Sara G
  16 oktober, 2009 at 17:49

  Regeringen vill smalna kulturskriftsbegreppet och i framtiden bara stödja tidskrifter med ”kulturell debatt samt analys och presentation inom de olika konstarternas område.”
  Förslaget är ett stor hot mot mot de tidskrifter som i dag får statligt kulturstödstöd samt också ett rejät hot mot det offentliga samtalet och samhällsanalys.
  Upprop mot regeringens förändring av tidsskriftsstödet:
  http://upprop.nu/OKUY
  Åsa Lindeborg
  Tiina Rosenberg
  Karoloina Ramqvist
  Stefan Johansson
  Nina Björk
  Jonas Sjöstedt
  Ali Esbati
  Dror Feiler m.fl har skrivit under

Comments are closed.