Al Franken, Lögner…OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

– Och Gud valde ut Al Franken att skriva boken ”Lögner och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem” För med de orden inleder Franken boken, en travesti på en viss ”president” som givetvis förekommer flitigt i texten.

Där förekommer oxo ett antal andra lögnare av format, både regeringsrepresentanter och mediefolk. Det som förenar dem är deras ohöljda högerextrema ståndpunkter och deras systematiserade ljugande.

Al Franken är en liberal demokrat. Han är oxo en av manusförfattarna bakom TV-succén Saturday Night Live, han är oxo författare och denna bok är hans femte, bland titlarna för övrigt kan man konstatera *komiker* och han själv påpekar ofta att han är jude.

Nå; kan en judisk liberal komiker och demokrat vara rolig när han författar böcker? Jag ska återkomma till det.

Det Franken gör i boken är att rada upp sina favorithatobjekt. Han berättar vad de sagt i offentliga sammanhang och dissekerar deras påståenden. Föga förvånande så visar det sig att alla ljuger. T.o.m. Al Franken ljuger när han och en av medlemmarna i Frankenteamet lurar sig in på en kristen högskola för att avslöja köns- och rasfördomar. Det dråpliga i detta är att de blir mycket vänligt bemötta och drabbas av dubier inför sin tänka uppgift. Och så, kanske inte minst viktigt, Al Franken blir igenkänd..

Att Bushs lögner är inte bara en angelägenhet för amerikanerna inser vi. USA:s inflytande på andra länder är naturligtvis allra tydligast i Irak just nu, men problemet är mångfacetterat. Det som i praktiken har hänt med världens inställning till USA är att det nu är helt klart att supermakten är den *enda* supermakten och att den kommer att se till att fortsätta att vara den enda.

USA:s förra president gjorde ju fiasko med ”- Jag har inte haft sex med den kvinnan”, eller hur han nu sade det. Men det finns en väsentlig skillnad. När Bush ljuger så gör han det inte om oralsex. Han ljuger om betydligt allvarligare saker och han gör det medvetet. Bush, som kallar sig själv kristen, borde känna till det åttonde budordet: DU SKALL ICKE BÄRA FALSKT VITTNESBÖRD MOT DIN NÄSTA.

Nå; kan en judisk liberal komiker och demokrat vara rolig när han författar böcker?

Ja så är det. Mycket rolig till och med. Nu är ju inte själva ämnet så halsbrytande roligt kan jag tycka. Det blir lätt pinsamt när man läser hur folk agerar för att diskvalificera och förtala demokrater och liberaler.

Man kan oxo få en känsla av ”Hur sjutton ska USA kunna reda upp detta?” Tyvärr så känns det som om lösningen är väldigt avlägsen.

Men läs den här boken. Det blir en underhållande kväll och delvis rätt upplysande.

Men tycker man att Bush är Guds gåva till mänskligheten så bör man nog avstå.. :-)


3 svar till “Al Franken, Lögner…”

  1. Ja, denna bok rekommenderas starkt. Speciellt om man har lite koll på amerikansk inrikespolitik. Al Frankens ”livslånga” vendetta med Bill O’Reilly är riktigt kul att läsa om.

  2. Hm, du är en riktig skämtare…:
    ”Men tycker man att Bush är Guds gåva till mänskligheten så bör man nog avstå.. ”
    …för den ende kan tänkas tro det är nog Bush själv. Å andra sidan är det allvarligt nog.
    Finns boken i pocket?