Aftonbladet göder rasism? (Uppdaterad!)


Uppdatering 17/11 07.35: Igår fick jag e-post från två av Aftonbladets medarbetare som bägge sa samma sak om bilden som tidningen hade valt till hemsidan. ”- Det var ett olyckligt val,” som en av dem uttryckte sig. Idag på morgonen kunde jag konstatera att bilden var bortplockad både från ”förstasidan” på webben och från Aftonbladet Debatt. Jag fick oxo en e-post idag på morgonen från den ansvariga redaktören som menar att bildvalet var ogenomtänkt. / Jinge

Idag har Aftonbladet en debattartikel där två medarbetare på SVT förklarar varför de gör programmet Halal-tv. Det är Annie Wegelius och Robert Olsson som skrivit artikeln, men jag tvivlar starkt på att det är dessa som valt bilden som illustrerar det skrivna.

AB: ”Reaktionerna visar att vi har riktat ljuset mot en varböld. SVT:s programserie Halal-tv har väckt en omfattande debatt och den är fortsatt intensiv nu när två av de åtta programmen sänts. Vi tror att det säger en del om tillståndet i Sverige och att det i sig kan visa sig vara ett bra argument för att vi låtit göra Halal-tv.”

Bilden visar nämligen en kvinna med burka, och det diskussionen har gällt var varit huruvida det var korrekt av en eller två av kvinnorna som mötte Carl Hamilton var i sin fulla rätt att hälsa på sitt eget sätt, eller om det faktum att de lever i Sverige också innebär att de måste skaka hand. Dessa kvinnor hade huvudduk och inte burka.

Jag har givetvis inga siffror på hur många muslimska kvinnor i landet som bär burka, jag har vad jag kan dra mig till minnes sett två stycken. Då bor jag ändå i en kommun strax utanför Stockholm, en kommun med många muslimska innevånare. Jag har inte någon statistik på hur muslimska kvinnor klär sig, men jag tror inte ens att hälften av dem använder huvudduk, ännu mer sällsynt är givetvis bruket av burka.

Sett ur det perspektivet kan man undra över varför Aftonbladet väljer att använda en bild på en okänd kvinna iförd den klädsel som antagligen många anser som mest extrem när det gäller kläder för religiösa kvinnor, möjligen tillsammans med nunnors uniform. Hade man velat ha en aktuell bild som passade till debattartikeln så hade man kunnat använda någon av sina bilder på de tre kvinnliga programledarna, men det valde man bort.

Jag känner mig frågande inför den bild som Aftonbladet på detta sätt förmedlar till sina läsare. Mitt intryck är att man vill förstärka en fördom om att islam och muslimer är något extremt. Man bidrar medvetet till en schablonisering, något som ingen är betjänt av, allra minst de 400 000 muslimer som lever i Sverige.

Jag undrar givetvis hur Aftonbladet skulle illustrera en artikel om antisemitism och judar?

AB/Debatt it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Halal-TV, Islam, Muslimer, Opartiskhet, Debatt, Hälsning, Carl Hamilton, Politisering, Religion, Klädsel, Mänskliga rättigheter, Politik, Aftonbladet, Bilder, Burka[/tags]


11 svar till “Aftonbladet göder rasism? (Uppdaterad!)”

 1. Du slår huvudet på spiken, Jinge.

  Kan vi förvänta oss en Pudel från Aftonbladet?

  MVH

  Lasse W

 2. Varför inte en bild av mig i mina tights? Mina tuffa kängor och virkade kofta till en lilafärgad palestina sjal?

  Hade jag varit 20 kg smalare hade jag gärna ställt upp i något av mindre format :-) Jag är ju också muslim!

  Allvarligt talat. Jag har också sett EN enda kvinna i något som kan liknas vid burka.

 3. Jag har sett en tjej i VH, henne har jag oxo sett i Handen Centrum. Sedan såg jag för ett par år sedan en kvinna (tror jag) på Hornsgatan.

  Man kan ju aldrig veta… :-)

 4. jag vet inte riktigt vad som hände med AFB. det var en tid då höll denna blaskan bra nivå set ur en kväll blask perspektiv. Då hade expressen idioten westberg vid rodret.
  men sedan hände det nåt. jag tror att det hela började när helle klien slutade. henne gillade jag skarpt.

 5. Konflikten eller VARBÖLDEN gäller inte bara Sverige. Det sker lite varstans i den muslimska världen också. Problemet är att den svenska staten i allmänhet ser endast moskéer och burkor när de tänker på ordet muslim överhuvudtaget.

  Alla andra finns bara inte. Därför satsar man och stödjer bara de religiösa. Och tiger ihjäl de andra. De passar liksom inte in i bilden av den sekulariserade svensken och den superreligiöse muslimen.

  Hur kul är det med en muslim som är dataingenjör eller finansvalp i slips? Det är klart mycket roligare med skäggiga män och beslöjade kvinnor.

 6. Jag har sett de flera gånger här hemma men lika väl är det undantagshändelser. Men det är alltid lika tråkigt att se kringvandrande tält istället för unika människor.

 7. Det är betydligt vanligare med en vanlig sjal. På mitt arbete har vi 2 stycken kvinnor, en ung från Somalia och en medelålders från Iraq som arbetar med sjal.

  På en annan avdelning på samma jobb finns en turkiska som också har hijab.

  Kan mitt jobb, kan andra.

 8. När vi hade s.k. krisen kring karikatyrer i Danmark, var det många muslimer som rekommenderade mig att vara med i programmet Existens, för att jag är troende muslim och konstnär. Journalistern har talat med mig i telefon och det var liksom självklarhet att jag ska vara med i programmet. Men när jag sa att jag inte har slöja – då ändrade man tonen. Några dagar inför intervjun, har man meddelat mig om att de har hittat 3-4 tjejer som ”passar bättre och alla har slöja” sa journalisten (!)

 9. ”Uppdaterat”

  Det är bara en offentlig rak ursäkt i Aftonbladets papperstidning som räknas. Det var där grodan kväkte.

  MVH

  Lasse W

 10. Vad hjälper en ursäkt Lasse?

  Jag tycker att det är gott nog att tre av tidningens medarbetare tycker att bildvalet var knepigt, som gammal plåtis tycker jag att medvetenheten om bildval är betydligt bättre än en ursäkt. Blir man medveten om sina egna tillkortakommanden när det gäller bildtolkning så är det mycket bra. Och några blev påminda…