Tomtar rånade högvakten


Nu berättar media att två tomtar rånade en av vakterna utanför slottet inatt. De tog hans automatkarbin och sprang från platsen. Hade vakten insett att han höll på att bli rånad på vapnet så hade han antagligen rätt att använda det mot gärningsmännen, om han sedan hade gjort det är väl mera tveksamt.

Nu kan man ju fråga sig varför man har soldater på platsen över huvud taget, det bor ju inga kungliga på slottet. Rimligen skulle ett vaktbolag få ta hand om säkerheten, något som säkerligen skulle bli billigare än att ha ett större antal soldater inkvarterade, de fick inte något larm och kunde därför inte ingripa. En annan följd av detta blir förstås att ingen kommer att få tjänstgöra ensam, försvarsmakten gillar inte att bli av med skarpladdade AK5.

Bilden togs i somras och jag har för mig att soldaterna är från den beridna högvakten och är klädda någon sorts paraduniform.

Men det är ju helt klart att detta brott kommer att följas av fler. När kriminella ser att det är så lätt att skaffa sig ett automatvapen så kommer det att ske flera rån nattetid. Soldaterna har visserligen ett överfallslarm inne i kuren, men vem trycker på larmet när det kommer två tomtar i Gamla Stan kvällen före julafton? Vad skulle soldaten ha gjort, mantelrörelse och få en patron i loppet för ett par tomtars skull?

it , , , , , , , , , ab ex svd dn


44 svar till “Tomtar rånade högvakten”

 1. Ja, det är fantastiskt att de står där med riktiga vapen ensamma. Särskilt när det i princip måste vara kärnvapenkrig innan de får använda dem. Jag är förvånad över att det inte sker oftare. Särskilt vid vaktstugor till militäranläggningar. Att sno vapen från svensk militär är som att ta godis från barn.

   • Man står alltid 2 och 2 efter klockan 20:00 har jag för mig, kommer inte riktigt ihåg. En värnpliktig, som det så fint hette, tjänade 3,5 kr/timmen så att ha sånna stående utanför slottet kostar inte så mkt. Egentligen är det bara befälen som ska få extra pengar för att vara där.

   • Min bästa kompis som blev påhoppad och han fick 1 slag i ansiktet, sen försökte dom ta hans vapen så kastade han sig på mage för att skydda sin ak5c, den andra vakten ska i detta fall skjuta varningsskott men dum som han var så går han inte och försöker slåss med de två tomtarna. min kompis (han som blev överfallen) blev inte av med sitt vapen utan det var den andra som torska sitt när han skulle inte och slåss när han har rätt att döda.

  • Nattetid så är vakten dubbelbemannad sedan så är det inte svårt att få hjälp utav patrullen bestående av ett antal soldater som snabbt är på plats

 2. Vilket liv det skulle bli om vakter använde sig av automatkarbin mot civila, även om de är kriminella.

  ”Tomte skjuten med automatkarbin”

  Vakterna behövs förmodligen därför att det finns stora värden på slottet men det kanske finns bättre sätt än nuvarande system.

  • Vakterna behövs förmodligen därför att det finns stora värden på slottet men det kanske finns bättre sätt än nuvarande system.

   Isf kan de ju vara inomhus…

  • Om det är skatterna inne i slottet man vaktar kan man ju låsa dörren…

   Högvakten är rent ceremoniell. Det skulle gå utmärkt att använda civila skyddsvakter till den bevakningsuppgiften.

 3. Ja det är ju billig arbetskraft att ha värnpliktiga finniga småkillar som gör vaktjobb. En ära? Njea! Minns hur j-a drygt det var att stå där i timtal som en tupp i givakt bara för att försvarsmakten ville det. Och de enda som gjorde överträdelser på linjen runt vaktkuren var löpare som ville testa gränser och japaner som ville fotografera…samt fjortistjejer som vinkade o krävde att man vinkade tebax för att de inte skulle peka fuck-you finger, hahaha
  Håller med, vad vaktas? Stora värden? Men kom igen nu! Det är det på Louvren i Paris oxå, men de har inte fåniga 1800-tals vakter för det. HADE det varit så viktigt med vakter hade det varit en modern vaktstyrka, utbildade för ändamålet….inte som sagt, alldeles för unga personer utan erfarenhet av konflikthantering eller närstrid. Tycker det är ganska märligt att de får ha bajonett och skarp ammunition över huvudtaget med tanke på deras oerfarenhet.

  Sedan har kanske de flesta länder liknande vakter i traditionsenlig klädsel, speciellt i kommunistländer där det pampiga ska ge sken av en stormakt osv…men det är ju en annan historia.

  • Nu är det ju de facto som så att värnplikten är vilande sedan i somras, med andra ord så var det inte värnpliktiga som vaktade slottet i natt. Därmed är det anställda som lyfter lön enligt avtal.

   • Han kanske kom från nåt bemanningsföretag,många ordinarie är ju lediga till jul

   • Även om värnplikten är avskaffad så är det många som ännu genomför militärtjänst under ”värnpliktsliknande former”, dvs med motsvarande lön, villkor osv…
    Nu under julen är det luftstridsskolan som står högvakt vid Stockholms slott. Och soldater är inte lediga bara för att det råkar vara jul…

 4. Det där med vakter inne på slottet måste vara bättre. Delar av slottet kan också vara låsta och larmade. Vakterna kan då sitta i ett kontrollrum och titta på bilder från bevakningskameror i slottet och på fasaden utanför. Ser de något misstänkt är det bara springa ut och gripa gärningsmannen. Riktiga utbildade vakter alltså och med vanlig tjänstepistol typ polis.

  Högvakten kan finnas dagtid, men då cerenomiellt och med vapenreplikor som inte går att skjuta med.

 5. Ge dem en rejäl hillebard att vifta med istället. Fast då slår de väl ihäl varandra under excersisen.

 6. Vakterna är 2-och-2 nattetid 20:00-08:00 och har vid den aktuella platsen för händelsen ganska vidsträckta avspärrningar kring sig. Så fungerade det i alla fall när jag stod vakt så sent som i april i år. Det turistiska värdet av att ha ceremoniella vakter på platsen är LÅNGT över vad det kostar att ha dem på plats så att ta bort dem och ersätta med civila vakter är en långsiktig ekonomisk förlust. Att ta bort dem nattetid för att det inte finns några turister på plats då är inte ett hållbart argument för mina erfarenheter är att det faktiskt finns turister som kommer och tittar på dem kl 4 på natten. Genuinitet har ett högt och viktigt turistiskt värde (ja, jag är utbildad på detta område) därför är det viktigt att såväl soldater som vapen är äkta.

  Självklart är det oacceptabelt att detta sker men uppenbarligen har det funnits någon form av brist som gjort att detta kunnat ske men som nämns i artikeln är detta extremt ovanligt och nu när det hänt en gång kommer soldaterna att skärpa sig och vara med uppmärksamma på denna typ av situation.

 7. Något sånt här kan bara hända i Sverige. En beväpnad vakt som blir rånad på sitt vapen och blir misshandlad. Av två tomtar. Riktigt riktigt pinsamt. Vad är det för mening att ha en vakt utanför slottet som inte törs försvara varken sig själv, sitt vapen, eller slottet, som han är satt att försvara? Självklart ska vi inte ha vakter som brukar våld mot människor, men när vakten blir attackerad så måste han f-n vara beredd att försvara sig och bruka våld. Det måste ha varit en messpropp till vakt. God jul!

 8. Det måste vara dom som bestämt att det alltid ska stå en (tomte)med skarpladdad bössa utanför slottet.

 9. Luktar lite insider om detta eftersom vakterna enligt UNT står så dom ska se varandra.
  Borde dessutom finnas nån typ av automatlarm som startar en kamera eller dylikt om vakten lämmnar kuren…

 10. Det är numera ett vaktbolag som svarar för högvakten.
  För hur skall man annars beskriva krigsmakten numera…

 11. Men nu råkar det vara så att det var Luftstridsskolan.. Det är ett gäng gösar. Inte konstigt att det var så enkelt..
  Dessutom, vad är det jag läser.. ”Soldaterna fick också en genomgång om hur de ska hantera liknande situationer i framtiden.” Menar dem på riktigt att dem inte fått någon utbildning innan, givetvis har dem fått en skyddsvaktsutbildning, men vad innehöll den? Det är ju just sådana där konstiga situationer man får träna på.

  Och man kan ju för fan inte låta två maskerade människor eller någon alls komma så pass nära på en sådan oskyddad post som lejonbacken. Logården tex har man ju åtminstone sin mur framför sig.
  Jag skulle inte känna mig speciellt bekväm om det kom upp två människor (maskerade som omaskerade) mitt i nattens förbannade mörker. Varför inte bara rapportera in det för säkerhetsskull till patrullen?

  Dåligt skött detta. Troligen pga av dåliga förberedelser från den värnpliktiges befäl.

  Helg jävla IG.

  • du vet ju inte hela situationen så det är dumt att uttala sig om det. Även fast det är natt så kommer folk att komma en nära, finns turister och annat löst folk även då. Kunde lika gärna varit någon som kom till repavspärrningen och frågade om vägbeskrivning, klart man går fram och hjälper till, det hade jag gjort. Sen att det visar sig vara några idioter som är ute efter ens vapen inser man först när det är för sent. Man blir för dåligt utbildad inför högvakten på sådana här situationer. Folk kan misslyckas på skyddsvaktsprovet 8 gånger, klara det den 9onde och ändå få stå post! Det är rätt illa.

   • Jag gjorde högvakt som värnpliktig hösten 2001, för övrigt någon vecka efter 11 september, så hela västvärldens alla försvarsmakter var på helspänn.
    Då man har fri sikt runt om sin vaktkur är det omöjligt för någon att smyga sig upp till en. Nattetid passerar så pass lite folk att man är på helspänn varje gång någon närmade sig. Tycker man att någon kommer allt för nära höjer man automatkarbinen och varnar för att man kommer skjuta, lyssnar de inte när man står med en skarpladdad och mantlad AK med sikte på dem är nästa steg varningsskott, nästa skuta i benet. Skulle man mot förmodan inte lyckas med detta är AK:n rätt praktisk vid handgemäng, inte så skönt att bli nockad av en kolv.

    Har inget minne av att vakten var dubbelbemannad nattetid, då jag själv stod, antar att det är en förändring till det bättre sedan min tid. 2 mot 2 borde vara rätt ok odds för vakten.

    Förmodligen visste de som gjorde överfallet vad de sysslade med, säkerligen inte guds bästa barn som i kallt mod gör en sån här grej.

  • Luftstridsskolans tredje kompanister är inga gösar, de är riktigt välutbildade.
   Man kan ju inte rapportera in allting, för då tas inget på allvar tillslut. Det förekommer ju ganska mycket ovanligt på nätterna så att det kom två tomtar kanske inte var så ovanligt som det låter.
   Soldaten som stod kan man ju inte skylla på direkt, inte heller befälen. Man är ju ganska trött kl 2 på natten inna avlösning, när man stått 3 dagar…

 12. Jag är en ex insatsgruppchef på den beridna högvakten och har flertal gånger vaktat slottet. Anledningen att soldaterna finns där är inte för att skydda kungen, utan slottet i sig och de som arbetar där, de är också en turistatraktion.

  Nattetid står man iklädd m90 och basker med skarpladdad ak och bajonet tillsammans med en kollega. En av soldaterna bär en radio och kan med den enkelt utlösa ett överfallslarm genom att trycka på en knapp varpå patrull omedelbart skickas till platsen. Det finns även överfallslarm att tillgå inuti kuren. Nattetid spärras områden av och överträder någon avspärrningen ska soldaterna först avvisa, därefter avlägsna alterantivt omhänderta beroende på situationen.

  I en hotfull situation SKALL vakten
  1. Varna med rösten
  2. skrika ”HALT ELLER JAG SKJUTER SKARPT”
  3. Skjuta varningsskott
  4. Skjuta i benet
  5. Skjuta 2 skott i bröstet och 1 i pannan.

  Detta samt en omfattande skyddsvaktsutbildning innehållande bla närkamp lärs ut på 4e skvadron. Tror dock inte detta görs på luftstridsskolan….

  I och med att dem är 2 vakter luktar det insider…hade min kollega blivit misshandlad och fråntagen sitt vapen så hade rubriken blivit ”Högvakt sköt tomten”

  Sägas bör att vakterna får använda dödligt våld i nödvärn som sista utväg alterantivt skydda annan människa i en dödlig situation. Det är helt befogat och i en sån här situation så skulle det enda rätta ha varit att vakt nr 2 skulle ha skjutit verkanseld mot tomtarna.

 13. Ja, ytterligare ett bevis på vart Försvarsmakten är på väg…… Hur ska våsa soldater och nya officerare klara att vara i oroshärdar runt i världen.. När inte man kan försvara sitt vapen och låta dessutom 2 tomtar stjäla vapnet.
  Sorgligt………
  Men Försvarsmakten har kanske en plan nu.. Koppla in PRIO med några enkla knapptryckningar så hittar dom både rånare och vapnet… ( För er som inte vet vad PRIO är så är det et ett nytt datasystem som Försvaret har infört, ca 4-5 miljarder kommer det kosta när det är färdigt om det stoppar, Försäkringskassa slängde ut det och tillverkarn tror inte själva på det så förstår ni.)
  Nä, vart tog dom riktiga soldaterna och officerarna vägen.
  Hellre en soldat som kommer från Blue Saints eller Black Army än en akademiker som ska utvärdera vart steg han än tar om det bvar bra eller dåligt!!
  Tänk om nu!!! Innan det är försent!

 14. Haha, bra skrivet Jonathan..

  Håller också med ”gammal vakt” Jag är amfibiesoldat och bytte av med lss på lördagen förra veckan. Precis som gammal vakt skriver så är det en dubbelpost med avspärrningar 15 meter bort åt bägge hållen, och man kan omöjligt missa om någon paserar dem. Jag är rädd att det är ett alvarligt tjänstefel har begåtts utav den andre mannen som inte blev attackerad.

 15. Adjen: Måste försvara mig lite angående ditt argument om vart försvarsmakten är påväg. Vi är sista kullen värnpliktiga. Med yrkes militärer som nu införs kommer det bli mer inbitna och välutbildade soldater som ingår i sveriges försvar men även postar runt slottet.

 16. Bra skrivet Jonathan åh ”Livdragon”

  Själv var jag en utav Livdragonerna 2009/2010 på 4:e Skvadron.

  Vi hade Mycket bra teoretiskt men väldigt mycket praktisk utbildning inför skyddsvakts rollen, fick även mycket närkamps utbildning vid sidan om också utav ett mycket trevligt befäl.

  Om 4:e skvadron hade vaktat slottet när detta inträffa skulle de stått i pressen ”Högvakt sköt Tomtar” eller ”Högvakt Dödat Tomten” hehe..

  Vi kommer till svars direkt, vi är alltid misstänksamma till allt.. det SKA man vara när man är högvakt.. inte låta någon komma i närheten förutom sina kollegor/befäl och kunga familjen själv!

  Som Livdragon säger.. så luktar de starkt ett insiderjobb.. va jag har läst stog de EJ något om att de fanns ”dubbelposter” just den natten.. helt befängt tycker jag.. det SKA va dubbelposter på natten året om samt är de ju avspärrat så vafan gjorde vakten.. MES eller insiderjobb ?

  När någon går inom spärrat område och säger till dom men dom inte lyssnar.. då kallar man DIREKT på patrull och skriker åt dom att stanna.. om dom inte lyssnar igen ska man mantla och sedan skrika ”halt militärskyddsvakt.. halt annars skjutar jag skarpt” och sen pang.. varningsskott i marken sen blire benen och sen dödande skott..

  Underligt detta är .. mycket tråkigt för försvarsmakten.. och tråkigt att jag inte stog där istället för han.. för tomtarna skulle fått ett helvete om dom kom närheten utav mig en sån natt..

 17. Hej, ska meddela dig att vaktbolag är inte billigare än vanliga vpl. Låter för mig att vakten begick tjänstefel. och hur kom han förbi där det var avstängt utan att det upptäcktes? Dessutom ska de vara två där! Dessutom är detta en mycket uppskattad turistattraktion!

 18. Jag förstår att en värnpliktig vid 18-25 inte direkt vågar använda sitt vapen.han blir nog rätt osäker om han gör fel eller inte. vad denne får göra och när han skall använda sitt vapen. det tar ett par år att lära sej det. han stod ju post vid slottet som är betraktat som skyddsobjekt. men då inget hot mot slottet förekom så har han ej rätt att bruka våld. men dock med fara för sitt eget liv. dvs han hade kunna gjort pipstöt kolvslag etc som är en mycket effektiv handling utan att lossa ett endaste skott. och han var ju attackerad av två personer .. han har ju en bajonett. en sving kraftfull sving med pipan hade skadat dem ordentligt…. sen kan man i och försej undra var hans kamrat höll hus. man är ju alltid ett stridspar…

 19. I min värld dvs marinen för 50 år sedan finns det bara en sak att säga om det som hänt.
  Försvaret finns inte vi hade skjutit för kung ock fosterland.
  Efteråt hade en utredning visat om man agerat rätt eller fel.
  INGEN återigen Ingen Soldat avsägetsig sitt vapen utan att ha förorat livet, är en grundregel i alla armeer.
  om man gör dt så återstår krigsrätt och avrättning i ett sådant fall.
  Posten skall avrättas efter rättegång.
  Han har ej försvarat kung och fosterland!!

 20. Om detta inte är ett insiderjobb så är det det grövsta exemplet på total inkompetens från ansvarigt befäl man kan tänka sig.
  Vaktchef har godkänt båda soldaterna för posttjänst, antingen så har utbildnings- / vaktbefälet själv inte kompetens att bedöma sin personal eller så har man struntat i detta.
  Hur C LSS och underordnade ska klara sig ur detta är obegripligt, hoppas så inte sker.

 21. Gick högvakten hösten-03 för P18 och omförordnande skyddsvaktsutbildning för hemvärnet i sommras, vad gäller utbildningen som värnpliktig inför högvakten har jag nu fått ett annat perspektiv. Fokus ute på regementena som inte har högvakten som del av sina huvudupgifter låg betydligt mer på ceremonidelen än den skarpa vakttjänsten. Om det lades 20 timmar på vakttjänsten då så lades säkert 60 timmar på ceremonierna.

  Skyddsvaktsutbildningen i hemvärnet var dessutom betydligt mer konkret och av högre kvalitet. Med 16 timmar enbart närkamp effektiv tid, därtill ytterligare 16 timmar på teorin, med lagstöd och tillämpade övningar tillsammans med instruktörer och figuranter från polisen. Något som gav en helt annan realism och känsla än med befäl och kamrater som figuranter i enstaka moment under lumpen.

  Instämmer även i föregående talares bedömning att något allvarligt misstag begåtts av posterna, skulle dock lägga ansvaret på deras utbildningsbefäl.

 22. Där jag kommer i från ,hade något som detta aldrig hänt. Då var man och kvinna har en tjänsla av att försvara sitt fosterland. Det var två hundra år sedan Katarina den store sa fösvara ert land och kassakerna har gjort sitt jobb i 200 år . Deta skulle vara en omöjlighet i Ryssland. Kossakerna fortfarande arbetar för rikets säkerhet. Vi kvinnor och barn tror fortfarande på dom. Kossakerna är vanliga män utan lön och det fungerar.
  I ryssland skulle något sådant sraffas med sibirien för livstid eller arkubusering!
  I alla andra länder jag vet vilka lagar som råder är bara arkubusering det enda straff för ett sådant brott.! Utan benådning då man inte försvarat kunung och fosterland.!

 23. Värnplikten är sedan länge avskaffad för dom som inte vet det plus att plutonen som vid det aktuella tillfället stod på vakt är inte färdigutbildad på långa vägar.
  Dom som tror att dom skulle lösa situationen bättre kan ju söka in själva, det är frivilligt.

 24. Finns nya regler när man står skyddsvakt, mantelrörelse får redan vara gjort allt du behöver ha är ett säkrat vapen och säkringsblecket på. Tar max 2 sekunder innan man har skjutit. Varför vakten inte sköt vet jag dock inte.