Varning – Kattbloggning!


Ett av världens alla underverk är Felis Catus (huskatten) och alla dess trettiotvå felina släktingar runt vår planet.

Orsaken till denna bloggpost är att min egen kattsambo nyss hoppade från sängen till en uppställd strykbräda där hon landade längst ut utan att strykbrädan välte. Eftersom hon väger drygt tre kilo så borde den gjort det, hade jag själv ställt något som vägde tre kilo på kanten så hade den garanterat rasat. Men när lilla Felin gjorde sitt språng så stod den kvar, om än lite tveksamt.

Skälet är förstås hennes teknik. Hon landade på alla fyra tassarna och hon landade mjukt. Att se katters grace är en fröjd för ögat eftersom den är så fulländad, det går helt enkelt inte för någon varelse att göra ett hopp mer smidigt än en katt. Det är en egenskap som hon delar med praktiskt taget alla kattarter, från bengalisk tiger till den minsta sydamerikanska katten. Givet att en bengalisk tiger landar tyngre, men jämfört med storleken blir det ungefär samma sak.

Bilden som illustrerar den här bloggningen har jag inte tagit själv, jag hoppas dock återkomma med en del egna bilder förställande min kattsambo utförande samma konster.

Att kisse är människan överlägsen i många sammanhang är det knappast någon som tvivlar på. Hur högt skulle en katt hoppa i höjdhopp om man jämförde människa och djur på lika villkor?


En Felis Catus på väg in för landning…

Cajsa Bergqvist och Stefan Holm är direkt diskvalificerade. En hyfsad gissning ligger på mellan åtta till tio meter, betydligt högre än vad världsmästaren i stavhopp klarar.

Alla kattsambos kan intyga att misse knappast går till historien som världens smartaste djur, men frågan är om det kan finnas något djur som har mer ändamålsenliga kvaliteter?

Andra om , , , , , , ,

[tags]Katt, Katter, Felis Catus, Huskatt, Kattbloggning, Kattbilder, Djur, Natur[/tags]


20 svar till “Varning – Kattbloggning!”

  1. Min nyaste katt är nog världens klumpeduns då. Inte när han hoppar, men när han sitter i fönsterbrädan. Jag vet inte hur många saker han vält ner nu.

    Dessutom kissar han i skinnsoffan för han har börjat bli könsmogen…

  2. Man får nog offra lite hjärkapacitet för att kunna ta emot och hantera all information från sinnena.

    Man kan ju jämföra med rovfåglar och ugglor, de tillhör ju strängt talat de dummaste fåglarna, men å andra sidan kan deras hjärnor hantera mycket information från olika sinnen och reagera mycket snabbt.

  3. Så är det nog Kurt. Jag minns att jag sett en höghastighetsfilm på TV någon gång som visade ett katthopp i en tre minuter lång film. Höghastighetkamera från tre-fyra olika håll och man såg att kisse korrigerade höjd/svängningar etc under hoppet som i praktiken varade 0,5 sekunder max.

    Men som sagt, ändamålsenliga som sjutton. De är gjorda för att fånga levande byte. Ngt som man för övrigt ser om man ger kisse en ost- eller skinkbit. Då ruskar de på huvudet när det tagit biten i munnen, som för att slita sönder huden på bytet.

    Jag har skrivit några gånger om att katten inte är social utan solitär, ngn gång ska jag skriva om vad jag möjligen TROR att kisse har för sociala egenskaper. Min Felin vill nämligen ALLTID vara hos mig, sitter jag vid datorn så ligger hon på den varma routern, sitter jag i soffan och läser så ligger hon på armstödet bredvid mig. Går jag på muggen (längre än 30 sekunder :) så kommer hon dit för att umgås…

    Fast hon tror att den gamla skäggiga gubben är hennes mamma… :-)

  4. Jinge – Varför tvingas man avliva dem senare ifall de inte kastreras tidigt? För att han kommer till att fortsätta kissa eller för att han tar skada på nåt sätt? Jag har inte haft en hankatt tidigare.

    Han ska snart till veterinär och testas för lite olika saker – uppfödaren jag köpte honom av vill nämligen använda honom en gång för avel och det tyckte jag var ok. Men efter det åker juvelerna!

  5. Rent generellt så pinkar katter i soffan av två skäl. Det ena, och det gäller huvudsakligen hankatter, är att det handlar om revirmarkering. Det händer oftast när det finns andra katter i huset, katter är som bekant solitärer.

    Det andra skälet är att de är missnöjda med toaletten. En annan katt kanske har pinkat där och – eftersom de är solitära så läser de och förstår den signalen. Har man EN katt så är det troligt att den är missnöjd med toan.

    Okastrerade hankatter är ett rent helsike eftersom deras urin doftar så starkt. Dessutom har de en tendens att markera revir även mot människor. Det kan ta sig mindre önskade uttryck som bitna eller rivna småbarn, eller varför inte et bitattack mot husse/matte?

    Fick du misse betydligt billigare pga avelslöftet så är det ju inte mycket att göra åt saken mer än att köpa nya skinnsoffor när han gjort sitt jobb. Men tyvärr så är det ingen garanti för att han slutar med det oönskade beteendet. En katt som börjat markera fortsätter ofta även efter kastrering/sterilisering. Men Vetten har säkert stor erfarenhet och vet tricks som kan vara användbara.

    Okastrerade katter funkar normalt bara om man bor så att de kan gå ut på dagarna. Som innekatter är de hopplösa.

  6. Jinge nu tänker jag ikullkasta en del av dina teorier om att Katten är solitär.
    Du kan inte helt jämföra huskatten med vildkatten. Like lite som du kan jämföra Hunden med vargen. Hundens beteende har anpassats efter människan i dess sällskap. Detta står att läsa i Illusterad vetenskap.
    Detta borde gälla för katten också.
    Exempelvis under julen tog min bror och hans fru sina två hankatter till mina föräldrar. Vilka har två hankatter. De är inte syskon.
    Ena hankatten fräste åt nykomligarna medans den andra hankatten accepterade dom och till och med lekte med en av dom. Vilket enligt vad du säger borde vara omöjligt.

  7. Mr!!

    Ingenting som gäller den sociala hunden gäller den solitära katten. Aldrig någonsin. Läs vad orden betyder i en uppslagsbok.

    Ring runt alla universitet och be att få tala med deras främsta etolog. Den dagen du hittar en etolog som hävdar att något av alla trettiotvå kattdjuren mer än lejonet är socialt så ska jag bjuda dig på en juste middag på en dyr krog!

    Det finns vissa Felis Catus som uppvisar ett beteende som påminner om ”socialt”, men det är de matriarkat som brukar kallas ”ladugårdskatter” här i Sverige, katthonor och deras honkattungar. Läs gärna “Predation and social behaviour in a population of domestic cat. An evolutionary perspective”, en doktorsavhandling skriven av docent Olof Liberg, Sveriges främsta expert på rovdjur.

    Kolla gärna in länkarna oxo:

    http://animal.discovery.com/guides/cats/behavior/intelligenceintro.html

    http://jinge.se/index.php/katter/den-solitara-katten.htm

    Att enstaka katter både accepterar, och till och med leker, med andra katter bevisar ingenting.

    För övrigt är det inte min ”teori”. Det är ett vetenskapligt fastställt faktum, inget annat…

    Den dagen du har tänkt omkullkasta vetenskapliga fakta så får du allt anstränga dig lite mer Andreas! :-)

  8. Geparder får nog kallas sociala, hanarna lever ofta i grupper eftersom de jagar mycket effektivare då. Det gör också att de bättre kan försvara sina byten mot andra rovdjur.

  9. Som lejonhonor? Mja, det enda undantaget i litteraturen om kattdjuren är just lejonet, där är det uppenbart att det rör sig om ett socialt djur även om hanarna hålls på avstånd.

    Etologerna hävdar att 31 av katternas 32 arter är sociala, fram till motsatsen bevisats håller jag på det.

    Att Felis Catus kan leva även under andra omständigheter besvisas oxo av t.ex. Roms katter. Det är bitvis rena HORDAR, men det beror som i ladugårdskatternas fall på obegränsad tillgång till föda.

    Förvildade Felis Catus har annars revir på 1,5 – 2 kvardratkilometer, hanarna störst.

    Geparder minns jag inte att jag läst ngt speciellt om, det har jag förstås men inget som jag minns rakt av.

    Men stämmer uppgiften så har säkert kattforskarna ngn förklaring till detta undantag. Kan vara att de är stäppens djur som Lejon?

    De BILDER jag har av Geparder handlar ofta om enstaka solitärer som ensamma ligger i ett träd och mumsar på resterna av en antilop, typ…

    Men Googla gärba fram belägg för att Geparden skulle vara social…

  10. Från wikipedia om geparder:
    ”Males are very sociable and will group together for life, usually with their brothers in the same litter; although if a cub is the only male in the litter then two or three lone males may group up, or a lone male may join an existing group. These groups are called coalitions. A coalition is six times more likely to obtain an animal territory than a lone male, although studies have shown that coalitions keep their territories just as long as lone males – between four to four and a half years.”

    Inte förvånande är också geparden den av de stora katterna* som är lättast att tämja.

    * Tekniskt sätt räknas i och för sig inte geparden till de stora av vad jag förstått. För att platsa där skall man kunna ryta, och det kan inte geparden.

  11. Du glömde ett ”a” i #10.
    Jag har en invändning mot slutet i ursprungsbloggen: ”men frågan är om det kan finnas något djur som har mer ändamålsenliga kvaliteter?”

    Jag skulle vilja påstå att alla djur har för dem lämpliga, ändamålsenliga kvaliteter. Vilket djur man än studerar närmare uppvisar en massa kvaliteter, en del unika, en del gemensamma med andra djur, i en kombination som gör just det djuret ”ändamålsenligt” för sin omgivning. Se till hur betande djur på savannen är anpassad till sin nisch på höjden.
    Det är denna ”ändamålsenlighet” som är grunden för s.k. Intelligent Design. (jä**ar! Jag viftade nog för häftigt med pekpinnen för den gick av)

    Men jag kan hålla med om att det finns inget annat djur än katten som har just kattens kombination, och den är rätt häftig. ( Min katta Jycken sitter här och kollar vad jag skriver)

  12. Om dina bilder visar geparder som ligger i träd skulle jag gärna se dem! Geparder klättrar inte i träd. Du tänker förstås på leoparder :-)

  13. “Only rarely will a male cheetah live alone. Generally 2 or 3 cheetah males, often brothers, will form a coalition. This small group will live and hunt together for life and usually claims a large area or range which may overlap several female territories. This small group will live and hunt together for life and usually claims a large area or range which may overlap several female territories. The average size of male territories is 37.4 square kilometers (14.4 square miles).”

    Oki, de lever ofta tillsammans med sina syskon. Den avvikelsen gör väl antagligen att dessa inte undantas från de andra kattdjuren. T.ex. lever Felis Catus (huskatten) i matriarkat här i Sverige som ladugårdskatt, fast där är det motsatta, honkatterna som är vuxna barn till the grand old lady jagar bort alla hankatter, inklusive sina egna könsmogna kullsyskon av hankön.

    Det påminner om lejonens levnadssätt, honorna bildar flock för jakten och skötseln av ungarna, hanarna ligger på respektfullt avstånd.

    “Young females usually occupy the same range as their mother although ALL females are solitary except when they have a litter. Average female home ranges extend to 833 square kilometers (322 square miles). A female raises her cubs alone since adult male and female cheetahs mix only to mate.”

    Antagligen en av orsakerna till att etologer räknar bara lejonen som delvis sociala.

  14. Vill invända mot ”Alla kattsambos kan intyga att misse knappast går till historien som världens smartaste djur…”
    Vår Missan är i vårt tycke världens smartaste djur! Så det så! Hon har i övrigt alla de förträffliga egenskaper som Jinges sambo har.

  15. #17 Alex – Ja mina katter är nog smartare än vad jag är…

    #6 Jinge – Ska fixa en kattlåda till och se om det hjälper – han gillar kanske inte att dela med min andra katt (honkatt) + att han är sur för att hon inte släpper till (hon är kastrerad).
    Jag får troligtvis köpa en ny soffa för pengarna jag får av aveln. :P

  16. Keith Devlin har skrivit om bl.a. katters förmåga att instinktivt lösa det avancerade matematiska problem det innebär att göra ett optimalt hopp. :-)

    The Math Instinct: Why You’re a Mathematical Genius (Along with Lobsters, Birds, Cats, and Dogs)

    Författare: Keith J. Devlin
    ISBN 156025839X

  17. Fast det är ju inte så att katten löser nåt matematiskt problem. Människor som försöker lösa matematiskt hur ett bi kan flyga eller hur man kan cykla – misslyckas.Och trots Newtons fysikaliska lagar och snabba datorer kan man inte exakt beräkna om och var asteroiden kan träffa Mars.