Min hjärtmedicin har – Svans!


Jag är helt övertygad om att min lilla kattsambo sänker mitt blodtryck, jag vet inte hur mycket men det skulle vara intressant att mäta blodtrycket före och efter jag har gullat lite med henne, jag är säker på att skillnaden är mätbar.
Jag tror att den medicinska vetenskapen är helt enig med mig om att just katter är bra för blodtrycket, hundar kan ju också vara det kanske, men få djur sprider så mycket lugn och ro hos sina människor som katten. För cirka trettio år sedan så hade vi en liten parakit. Den satt i en taklampas sladd och skrek mest hela tiden så den höjde säkerligen blodtrycket, och det rejält.

Men vad tror ni andra? Om man kontrollerar blodtrycket i samband med kattnärvaro, och kontrollerar det utan att man gullat med kissen på ett par timmar, har jag rätt eller har jag rätt?

it Andra om: , , , , , , , ab1 sr svd1 gp1 dn12


13 svar till “Min hjärtmedicin har – Svans!”

 1. Vilken underbar bild! Det är ju vetenskapligt bevisat, att kattägarna har lägre stresshormonnivåer, lägre puls, och blodtryck och mera oxitocin i blodet. Min katt kom precis i min famn och säger, att jag skulle vara död utan henne! Hon verkar gilla bilden på skärmen också. Katterna är ju ensamvargar genetiskt och inte så intresserade av kattsällskap eller kattbilder! Min katta gillar att titta på TV och bilder på datorn osv( ”Allt jag inte vet om djur” av Jenny Diski har jag inte läst ännu, men den lär innehålla mycket om djurens spännande och skojiga beteende)Kattsällskap kan rekommenderas alla sjuka och konvalescenter, helst innan de blir sjuka;)

  • Jag har spelat upp en Youtubefilm för Felin där två katter är vansinnigt arga på varandra. Hon blir jättestressad av deras morrande och fräsande.. Har en länk nånstans här på bloggen, sök på arga katter…

  • Se upp med oxytocin. Som alla mynt har även oxytocin en baksida. Förutom att kallas kärlekshormonet kallas det rasisthormonet. Man kan alltså misstänka att exvis Jimmie Å:s gäng har, för, höga halter av det hormonet.
   Varför? Det ger en känsla av samhörighet & välbefinnande vid gemenskap med de som står en nära, sin egen grupp. De som står utanför gruppen värderas däremot lägre eller som ett hot.
   Det är ett tag sedan jag läste en artikel som visade att människor med naturligt högre halter av oxytocin i blodet var klart mer främlingsfientliga än genomsnittet, men jag kommer inte ihåg var jag läste den. En koll i DN:s webbarkiv gav åtminstone en träff ”Karin Bojs: Kärlekshormon är även rasisthormon” (Publicerad 2011-01-16 08:57, ej läst tidigare).

   PS. Tillfälligt högre doser verkar dock inte, enligt min erfarenhet, ge några större xenofoba effekter. Och jag har haft både sambo och katt! Om det nu inte räknas att jag avskyr nazister. DE tillhör ju inte min grupp. DS.

 2. Helt klart. Även om denna varelse säkert varit orsak till ett och annat tillfälligt högt blodtryck också. =)
  Husdjur på äldreboenden är förresten en förträfflig grej när det fungerar för alla inblandade. Kunde nästan ges på recept.

  • Hade katt under många år i en grå forntid.
   En klart givande bekantskap, men att t. ex krypa ner i sängen och finna en våt disktrasa under täcket hade nog en tillfällig inverkan på blodtrycket.
   Fick katten som liten unge och uppfostrade henne med pistol. Hon lärde sig snabbt att avbryta vad hon sysslade med om jag drog vattenpistol.
   Funkar också bra för att övertala gojor att återvända hem till buren.

    • Ja, en våt disktrasa som ”någon” hämtat på diskbänken och lämnat i sängen, inte en besprutad katt.

 3. Tydligen ska även 50g mörk choklad om dan vara väldigt bra för blodtrycket – och gott! :) Se bara till att inte käka för mycket..

  • Säkert kan gullande med snälla djur sänka blodtrycket, annars är
   alkohol, cigaretter och snus blodtryckets värsta fiender. Tyvärr, för alla tre grejerna är ju jättegoda.

 4. Du har rätt, helt rätt (som vanligt!). Katter ÄR bra medicin, speciellt mot högt blodtryck, det är därför jag har tre katter!
  Känner igen historien med den våta disktrasan Leif berättar om m.m.

  När min exhustru födde de två ”mellanbarnen” hade vi en katta som tog om hand om mig när hon var borta…varje morgon min hustru inte befann sig på gården…lämnade denna katta sina nattliga jaktbyten på farstubron…men bara när min hustru var bortrest.
  Är övertygad om att katten ansåg mig behöva denna hjälp med ”fodertillgång”! :-)

  Ha det, bättre än bra!

  • Hon bidrog förmodligen till familjens försörjning genom att släpa hem bytet/disktrasan till vår gemensamma boplats där hon tillbringde sin vila, oftast vid mina fötter, till dess att hon behövde min uppmärksamhet. Uppmärksamhet påkallade hon genom att ställa sig på mig och jobba med framtassarna till dess att jag var användbart vaken.
   Detta var på den tiden då en TV var en stor och varm trämöbel. Efter att TV:n varit igång en stund placerade hon sig alltid ovanpå den varmaste delen av lådan, d. v. s. ovanför linjeslutsteget. Jag testade med att stoppa in en termometer under katten. Vid c:a 55 C ( inte säker på sista ssiffran men över 50) brukade hon flytta sig till den andra, lite mindre heta sidan.