Katter i naturen och på Youtube


Dagens Nyheter frestar sina läsare med den största av de nu levande i familjen Felidae, Felidae panthera Tigris tror jag att kisse kallas på latin. Aftonbladet kör med samma knep och visar dess ”lillebror” lejonet. Det är ett helt osvikligt grepp när det gäller att få mig intresserad av en tidningsartikel, jag är mycket fascinerad av katter i alla storlekar.

DN: ”Däggdjuren på jorden tycks gå en mörk framtid till mötes. Drygt hälften, 52 procent, av arterna minskar i antal, och var fjärde art hotas av utrotning. Värst är läget i Sydostasien och i världshaven.”

Min lilla kattsambo kallar jag ofta för ”skuggan”, inte för att hon skulle vara någon sorts privatspanare eller detektiv, enbart därför att hon följer mig vart jag än går i huset. Skulle jag resa mig från datorn nu och lägga mig i sängen, ja då kommer hon direkt och lägger sig, går jag och pudrar näsan, ja hon sitter vid mina fötter. Just nu ligger hon som vanligt på routern, som alltid när jag sitter vid datorn.

Och ja, jag följer utvecklingen på Youtube. Minst en gång i veckan kollar jag om de fått in nya filmer som visar katter av olika storlekar. Hittar du någon film på nätet som visar katter, tipsa då gärna mig.

Artikeln i DN handlar om utrotningshotade däggdjur, den i Aftonbladet om Youtube och en häftig film om ett lejon.

felidae

DN AB it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Katt, Felidae, Kattdjur, Djur, Natur, Däggdjur, Hotade djur, Miljöförstöring, Politik[/tags]


4 svar till “Katter i naturen och på Youtube”

 1. Det är en skum glidning i vad DN skriver:

  Däggdjuren hotas av utrotning
  Mer än vart fjärde däggdjur i världen är utrotningshotat. Värst är läget för aporna. Närmare 80 procent av alla primater är på väg bort från jordens yta. Råttor och fladdermöss som grupp verkar däremot klara sig fint. ”

  Först går man från ”däggdjuren” till vissa däggdjur, sedan visar det sig att vissa däggdjur klarar sig bra, men man missar en viktig art: människan. Vore det inte bättre att säga att större nischade däggdjur som konkurrerar med människan om resurser ligger illa till? Fast det är ju ingen tröst för exempelvis det indiska lejonet!

 2. Igår fick en av mina katter ”Sotis” besöka badkaret för han luktade skit.

  Det är ofta ”roligt” att tvätta en katt i badkaret.

  Katten brukar ofta bli hälften så stor jämfört med innan då pälsen var torr.

 3. Var fjärde däggdjur utgöras av släktet fladdermöss! Det finns över 1000 arter i världen.

 4. Du skriver om filmer på katter.
  När min systers katt avled i våras, så gjorde i min sorgen efter honom denna film.
  Ännu idag när jag besöker henne, känner en stor saknad efter honom.

  V Aspegren – Grålle