Egentligen är man dum i huvudet


Nu visar det sig att olika s.k. hjälp-
organisationer samlat in 171 miljoner kronor, men att endast 73 av dessa miljoner gått till det ändamål som insamlingarna är avsedda för.

SvD: ”…det finns ingen lag som reglerar hur mycket hjälporganisationer måste dela ut av de ¬insamlade pengarna.

–I Sverige är det inte förbjudet att tigga pengar, konstaterar Eva Birath, kanslichef på Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI.”

Jag får en alldeles strålande affärsidé. Jag, och de flitigaste bloggläsarna, bör givetvis starta en omfattande insamlingsverksamhet till något behjärtansvärt ändamål. Vi kan ju till exempel starta en insamling för övergivna katter. Det finns inte många människor som skulle neka att släppa en tiokrona i en sådan insamling. Folk TYCKER OM djur och vill inte att dessa ska lida i onödan.

Insamlade medel ska givetvis gå till kattvärnet och liknande organisationer, de som bor i Skåne får skänka sina intäkter till sitt lokala katthem, vi som bor i Handen som undertecknad får förmedla slantarna till det lokala katthemmet. En juste hemsida med ett bra domännamn fixar vi snabbt till. Jag sätter upp katthjälpsbloggen där de som skänker en slant får skriva av sig sin olust inför övergivna katter och dem som far illa.

Ett postgiro kan öppnas för influtna medel från både givare och insamlare. Givetvis blir det en del administrativa kostnader, och dessa får en stiftelse fördela efter eget skön. Efter ett eller ett par år kan verksamheten säkerligen vara kvalificerad för ett 90-konto vilket ytterligare ökar stiftelsens intäkter. I takt med att dessa intäkter ökar så måste stiftelsen ha fast anställd personal, och för att få dessa att stanna så måste marknadsmässiga löner betalas ut. Tjänstebilar är ett måste eftersom arbetet ofta ligger ute i landet, miljöbilar ska då användas förslagsvis.


Min sambo, Felin, tycker att det är en strålande idé…

Man får inte vara främmande för att det kan bildas lokalavdelningar ute i landet där det då behövs anställd personal.

På hemsidan bör man ha mycket kattbilder och rörliga bilder på kattungar för vem kan motstå kattungar? Det finns gott om skräckhistorier om hur katter har det, dessa historier ska givetvis redovisas. När intäkterna blir tillräckligt stora bildar vi en fond, kattfonden, där olika katthem kan söka medel för verksamheten. Kattmats-
tillverkarna ska förmås att stötta stiftelsen ekonomiskt, och det gör de givetvis eftersom det är bra för affärerna.

Ja då kör vi, eller hur? (/ironi)

SvD AB Dagen

[tags]Politik[/tags]


13 svar till “Egentligen är man dum i huvudet”

 1. Detta kan ju även jämföras med skattepengar. Det finns inga som helst krav på att pengarna ska komma till god användning. Av någon anledning bedöms politiker aldrig efter resultat utan bara efter påstådda mål.

  Det enda man kan vara säker på är att politikerna först fixar hög lön med oslagbara förmåner och fina centrala lägenheter till sig och sin familj för pengarna. Resten går till administration och sedan med lite tur och det finns något kvar så kommer det tillbaka till medborgarna.

  Detsamma gäller fackavgifter osv osv.

 2. Egentligen har vi här vänsterrörelsens stora brist: man har inte förstått de små insatsernas betydelse även vad gäller insamling av pengar till verksamheten. Vart tog den månatliga kontingentavgiften vägen? Har vänsterrörelsen glömt bort att det var insamlingar som gjorde att alla dessa Folkets Hus kunde byggas en gång? Är det bara statligt partistöd och gratis fika som gäller nu för tiden? Har pengainsamlingar helt blivit den religiösa sfärens angelägenhet?

  Ja, förresten…vad hände med Folkets Hus-fonden? Finns de pengarna kvar någonstans? Om inte, är inte en ny Folkets Hus-rörelse behjärtansvärt?

 3. ”Tjänstebilar är ett måste …” Nja, det här skulle ju vara en kattfond, och då får man förutsätta att dess funktionärer gör som gudinnan Idun, nämligen färdas i en vagn dragen av katter!

 4. Håller i princip med om den generella kritiken mot oseriösa insamlingsfonder. Däremot vet jag att det finns fonder som nu kritiseras som faktiskt gör stor nytta. De stora etablerade fonderna bör naturligtvis också granskas. Det pågår ett ständigt tjuv- och rackarspel i denna bransch. För några år sedan publicerades en stor artikelserie om greenwashing där det visade sig att en av Cancerfondens två professorer vid den tiden sysslade med ljusskygg konsultverksamhet. Han jobbade i det fördolda för kemiindustrin och skrev ut frisedlar för cancerframkallande miljögifter.

 5. Välj en av de stora. Du kanske inte kan precisera exakt vart hjälpen går, men du vet i alla fall att majoriteten av bidraget nyttjas rätt. Finns många – läkare utan gränser, röda korset etc. Vore tråkigt om gemene man slutade bidra pga ”skräck-artiklarna”. Var bara medveten om att skojare finns.

 6. Jag funderar starkt på att skaffa katt efter helgerna. Då får det bli en kisse från ett katthem, där man tar reda på och hand om kissemissar, som har blivit hemlösa av en eller annan anledning.
  Varför uppmuntra till kattägare att skaffa kattungar, som ingen egentligen kan ta hand om? Bättre då att ge ett hem till redan ”befintlig” katt.

 7. Av princip lämnar jag inte några bidrag insamlingar sedan länge. Skälet till detta är att de har sedan många år tillbaka blivit försörjningskrokar för ”gräddan” i samhället. Det stör mig mycket oerhört mycket att se äldre mindre bemedlade damer stå ute med sparbössorna och samla för lovvärda syften som de tror och samtidigt veta att mer än hälften av pengarna stannar i organisationen. Av de pengar som stannar i organisationen så går merparten till en mindre grupp i ledningen.

 8. Styrelsechefen för Röda Korset kammar hem över en mille om året. Vanligt är en summa på c:a 650 000 kronor
  för att sitta och basa över en styrelse som ägnar sig år välgörenhet!!!
  Den enda form av välgörenhet jag kan tänka mig att skicka pengar till FRISTADSFONDEN som hjälper papperslösa
  med sjukvård och annat. Där finns ingen styrelse som sväljer små tanters bidrag, utan pengarna går direkt dit de ska…

 9. Det finns massor av ideella föreningar som arbetar helt oavlönat. Själv är jag med i Tyresö U-lands och Fredsförening. Vi skickar pengar till Indien, Serbien och andra länder. Varje krona kommer helt oavkortat projekten till del. Och vi är garanterat inte ensamma i Sverige om detta.