Djur engagerar läsarna


Senast för ett par dagar sedan så var det en älg som fick maximal uppmärksamhet i media, en älg som villaägaren sade nog kunde få rum i familjens frys.

Hur allvarligt menat uttalandet var kan jag inte sia om, de blev nog mest chockade över att ha en älg i poolen och sedan bli invaderade av en massa TV-crews och skrivande och fotograferande journalister. Den historien slutade bra, men det gjorde inte den om polisen som halshögg kattungar. DN hävdar att metoden att halshugga, alternativt krossa huvudet på dem, är laglig upp till åtta dagars ålder.

Oavsett hur det är med lagligheten så tycker jag att metoden känns ytterst motbjudande. Nästa fråga måste ju bli om det är rätt att lämna de avlivade kattungarna ute i naturen? Avlivade djur ska antagligen brännas, i vart fall ska de inte lämnas i den vanliga sophanteringen, eller i skogen.

Rosmarie på Kulturbloggen skriver: ”Det är med stor sorg jag konstaterar att det råder en stor dimma inne i medkänslan hos en del myndigheter och det finns poliser som är offer för illusionen att små varelsers liv inte är värt något. Det spelar ingen roll om det inte är något brott enligt chefsåklagare Kristian Augustsson vid riksenheten för polismål i Malmö, att så makabert mörda små kattungar är ett brott mot medkänslan med livets existens.”

Det resonemanget håller jag givetvis helt med om. Samtidigt passar jag på att visa en bild på

min lilla felina vän som följdriktigt heter just Felin. Sådan ser hon ut en stund varje dag då hon drabbats av kattefnatt och allt levande förvandlas till råttor, även nästan hundra kilo husse…

Källor: DN Rosmarie/Kulturbloggen

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Katter, Kattbloggning, Kattungar, Avlivningsmetoder, Polisen, Halshuggning, Kattefnatt, Tidningar[/tags]


13 svar till “Djur engagerar läsarna”

 1. Att ta nyfödda kattungar och slå ihjäl dem mot ex v ett betonggolv är hur vanligt som helst på vilken bondgård som helst. Eftersom kattan får ett antal ungar varje år så måste man helt enkelt slå ihjäl dem när de är nyfödda. Hittar man inte ungarna de första dagarna, kattan är duktig på att gömma undan dem, får man avliva dem på något annat sätt. Men det ska alltid göras på etiskt godtagbart sätt. Att dränka dem i en säck, som ofta förekom förr i tiden är INTE etiskt försvarbart.
  Slår man inte ihjäl kattungarna kommer vi att få så mycket katter att det blir en sanitär olägenhet.

 2. Spelar ingen roll. Man slänger inte kattungarna i skogen. Bönderna kan sterilisera kattorna så blir det inga problem.

 3. Men snälla, inte är det några problem med att naturen tar hand om de sina. Djur dör ”naturligt” ständigt. Varken bönder eller (antar jag) Jinge springer runt i markerna och samlar upp dem för kremering. Sedan kan vi ha lite olika utgångspunkter för hur vi ser på djur. Att lämna döda kattungar i skogen är bara ett problem för de som vill förse kropparna med någon form av själ eller tillkommande värde. Ett synsätt som borde innebära att även biffsteken borde kremeras…

 4. Jag förstår hur du tänker Gubben, men jag håller inte med dig. Visst är en oxkalv oxo ett tamdjur, men katten har vi hemma inne i bostäderna. Nästan alla gillar katter och tycker att kattungar är söta. Jag skulle INTE vilja att mina barnbarn hittade halshuggna kattungar i skogen.

  Jo, känslomässigt kanske, men jag skulle inte behandla dödfödda kattungar på det sättet.

  Det där med själ är surr från din kant, det handlar om etik. Även om mina barnbarn begraver dödfödda kattungar (trädgårdslandet) så skulle jag själv inte göra det.

 5. Från artikeln:
  ”- De ska tas till destruktion eller grävas ned för att inte dra till sig vilda djur eller, om det som här, kommer barn som blir uppskärrade av en sådan här syn, säger han.”

  Gud så mjäkigt. Barn mår nog bättre av att få se världen som den är.

 6. Nej men vilken söt katt! Kaxig typ också verkar det som. Kattefnatt var ett passande ord, det har jag aldrig hört förut. Men kattefnatt lugnar ner sig med åren. Min gamla kattdam får det bara någon gång i veckan nu, men så är hon 11 år också.

 7. För ett antal år sedan sprang en väninna till mig med sin halta katt (som hade blivit överkörd) till grannen, en mjölkbonde med 100 kor, och bad om hjälp.

  Hans skånska svar: ”Hotta den i pisserännan!”

  Ingen mjäkighet där…

 8. Sant Allan. Arbetar man med djur har man en mer jordnära inställning till dem. För en bonde är det mer naturligt. Men poliser är inte bönder…

 9. Att döda kattungar (och andra djur med för den delen) på detta vidriga sätt är en skam för mänskligheten. Att den grisigaste varelsen på denna jord (dvs människan) anser sig ha rätten att bestämma över allt levande är motbjudande.

 10. En älg som inte nådde media är den älgtjur som förra veckan (25/10) attackerade en jägare i Eda i Värmland. Jägaren hamnade på sjukhus med punkterad lungsäck och brutna revben.

  Situationen var i princip helt identisk med den för någon vecka sedan då två jägare irriterade en björn så att den anföll dm så att de skadades lindrigt. Även denna gång var jägare ute på jakt med lösspringade hund.

  Men denna gång har media VALT att inte skriva om händelsen. Tydligen är det inte medialt intressant när älgar skadar eller dödar människor (älgar dödar dock ca 15 personer/år och skadar några hundra), blir någon skadad av ett rovdjur så är det dock genast mycket intressant.

  http://www.jagareforbundet.se/news/jagare_skadades_svar.asp

 11. Djur engagerar också annonsörer. Denna googleannons överst på din sida fångade min uppmärksamhet.

  ”Toaletträna katten
  Träningskit med vilket katten lär sig använda den vanliga toaletten!”

  Den blir extra rolig (??) om man lägger till ett ”s” så att ”träningskit” blir ”träningsskit”.
  Vänliga hälsningar

  PS. Det kan väl inte stämma att älgar likviderar 15 personer/år? Är det inte 15 som får sig en rejäl spark med sveda & värk som följd? Jag hade för mig att det var bin som var de dödligaste gynnarna för människor bland djuren i Sverige, det är väl ett par som stryker med pga bistick varje år? DS
  Den skitrolige

 12. Jag har flera bekanta, från olika områden, som är överens med mig att katter inte alls är gulliga. Snarare är de onda. Det finns en hemlig plan hos katterna att utrota mänskligheten. Sålunda skulle jag gärna se en massiv tvångssterilisering av alla katter så att vi på sikt kan slippa dem helt. De vill nämligen utrota mänskligheten.
  Därmed inte sagt att vi ska vara grymma mot katterna. Men inte heller pjåska med dem.

 13. Jag noterar din åsikt Jesper. Och kommer att minnas den… :-)

  Bortsett från att katthatare är tredje sorteringens människor, ja katter har alltid demoniserats på ett eller annat sätt. Det beror på att katter är solitärt levande djur, deras beteende är i alla lägen inte så lätt att förstå eftersom vi själva är sociala varelser. Hundar förstår vi, de förstår dessutom oss. De kan t.o.m. dresseras.

  Men det är en av de viktigaste orsakerna till att jag tycker om katter. De är så fria så att liberalism låter som det kräkmedel det faktiskt är…

  Notera oxo att jag inte är kattägare utan kattägd eller kattsambo. Och det handlar mer om min katta än om mig.