Bra medicin för hjärta och blodtryck


Så här på söndagsmorgonen kan jag bara konstatera att en stärkande och hälsobringande förmiddagspromenad i bästa fall kommer att bli en eftermiddagsdito, och eventuellt så kommer den att utebli helt.


Det är helt enkelt ett veritabelt skitväder
ute, ett väder som inte ens en hund vill gå ut i. Lyckligtvis så är min lilla sambo inte en hund utan en kattfröken som ska fylla fem år om några månader. Själv ska jag fylla sextiotre år i år förhoppningsvis, och husdjur har jag haft ända sedan dag ett på Norrbackagatan i Fjollträsk. Min första tassförsedda lilla buse var en karelsk björnhund som hette Hommie. Rasen var säkerligen vald utifrån det faktum att min far kom från Arvidsjaur och hade en samisk mor.

Eftersom hundar och katter har väsentligt kortare livslängd så har det passerat ett antal husdjur under åren, det mest exotiska djuret var en räv som hette Mickel, jag har visat bilder på den tidigare här på bloggen. Den var väluppfostrad och klarade lättare dressyr, men han var hårdhänt när han lekte och hade vassa tänder. Han flyttade hemifrån innan han skulle fylla ett år och bosatte sig under ett uthus på gården tillsammans med en förvildad katt.


Så här ser det ut i Handen just nu

Läkare hävdar ofta att husdjur är bra för det kardiovaskulära systemet, och det stämmer säkerligen till hundra procent. Att vakna av att en liten katt börjar trampa på sin människa för att därigenom snabbare få matskålen fylld är en mysig upplevelse. Likaså är det gosigt när misse kommer och lägger sig nära för att tillgodogöra sig överskottsvärmen från sina mänskliga beskyddare.


Lilla fröken Felin

Katter är solitära djur, skulle tamkatter släppas fria så skulle de bara umgås med andra katter när parningstiden närmar sig, däremellan skulle de upprätthålla ordentliga revir. Men tamkatten lever oftast i förställningen att dess människa också är dess mamma. På grund av detta drar folk ofta den felaktiga slutsatsen att katter är sociala varelser, men så är det inte.

Och att våra svansförsedda vänner har en positiv inverkan på blodtrycket är empiriskt bevisat många gånger. Väljer man ut hundra kattsambos och jämför blodtrycket på dessa med hundra personer som inte har husdjur så är det en markant skillnad. När jag träffade min första kardiolog så frågade han om jag hade katt, det hade jag inte just då så han rekommenderade mig att skaffa en omedelbart. Han sade att han egentligen skulle vilja skriva ut en på recept, men att det var omöjligt eftersom de inte täcks av läkemedelsförsäkringens högkostnads-
skydd.

Nyss satt jag i soffan och läste, då hade jag en spinnande kattfröken i mitt knä, orsaken till denna lilla bloggpost. Fröken Felin, som hon heter, är en sann fågeljägarwannabe. Hon rister till med jämna mellanrum när hon drömmer att hon just slår klorna i en flaxande Blåmes. Det är nästan så jag har lust att fånga en åt henne…

Andra om: , , , , , , , , , , , , it

[tags]Felus catus, Katt, Huskatt, Katter, Solitär, Kattuppfödare, Husdjur, Hjärtat, Medicin, Felin, Djur, Natur, Blodtryck[/tags]


9 svar till “Bra medicin för hjärta och blodtryck”

 1. Min hund och hälften av katterna (två) har varit ute i snön, men jag vägrar! Jag gör som du Jinge och skjuter på mitt promenadbeslut, har jag tur så hinner jag inte innan studiecirkeln.

 2. Micke:
  Och rävar tar normalt inte en vuxen frisk katt, även om det möjligen händer att en och annan kan bli specialist på att ta katter. Vår gamle hankatt, Miisan, levde i en slags väpnad neutralitet med rävarna som hade gryt bara 50 meter från boningshuset. Katten låtsades inte att han såg räven och räven låtsades inte att den såg katten, när de då och då råkades utanför huset. Även de andra katterna vi hade på stället levde sida vid sidan med rävarna utan att det någonsin hände dem något, och det var helvilda rävar :-). Så jag tror att allt tal om att rävar tar katter är mer av en skröna som man tar till varje gång katten har bestämt sig för att flytta, vilket katter som går fritt ut och in gör ibland, eller om katten omkommer och försvinner av annan orsak.

  Men fint är det med djur, de har som sagt god inverkan på blodtrycket och forsknare har visat att de som har husdjur hemma, vilken sort som helst, tillfrisknar fortare efter hjärtinfarkter. Däremot spelar det ingen roll om man har fru/man hemma. Det skyndar inte på tillfrisknandet :-). Undrar hur man ska tolka det?

 3. Mikko, jag har sibirisk katt och de är katter som många allergiker klarar av : )

  Min förra kärlekskatt var en härlig bondkatt, men när vissa bekanta med allergier besökte blev de sängliggande väldigt fort. Idag när de besöker oss och våra sibiriska katter blir det bara en liten täppt näsa och det först efter flera timmar!

  Allergier är ju förstås olika kraftfulla hos olika människor. Vissa sibiriska kattuppfödare ger möjligheten till besök för att prova på. Vår kattuppfödare är själv kattallergiker som bara klarar av sibbar : )