Palestinska fångar uthängda på nätet


En israelisk soldat har lagt ut bilder på palestinska fångar på Facebook, bilder som återigen aktualiserar de bilder som spreds från det irakiska Abu Ghraib-fängelset.
[column width=”49%” padding=”2%”]AB: ”På ena kortet sitter palestinska fångar på rad, med bindel för ögonen och händerna bundna. Kvinnan poserar framför dem i uniform. På det andra fotot lutar hon sig in mot en man med ögonbindel. ”Du är sexigast så”, kommenterar en av kvinnans Facebookvänner ena bilden, enligt den israeliska tidningen Haaretz. ”Jag undrar om han också finns på Facebook, i så fall måste jag tagga honom”, svarar kvinnan.”

Enligt uppgifter i media så är det oklart om soldaten kom-
mer att straffas för sitt brott eftersom vederbörande har avslutat sin värnpliktstjänst. Landet har ständiga och återkommande problem med sina soldater. Många av dem åker till Indien och missbrukar narkotika efter avslutad tjänstgöring, något som sägs bero på, och vara en reaktion på, det de själva utsätter oskyldiga palestinier för under sin tjänstgöring i IDF, den israeliska armén.
[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Israel. IDF

it , , , , , , , ex dn ab gp gp dagen svt [/column]


15 svar till “Palestinska fångar uthängda på nätet”

 1. Israels 43 åriga ockupation ( världens längsta ockupation) har påverkat israelerna så mycket och förvandlat de till ett monster

  Bilderna visar hur israeliska soldater stoltserar över förödmjukandet av palestinier , det är mycket sjukt , orättvis och omoralisk , detta visar ockupationens mentalitet

  Detta visar hatet och rasismens beteende gentemot palestinierna , Israelerna ser inte på palestinierna som människor med rättigheter
  Detta är ett resultat av kulturen inom den israeliska armen

  Det är kränkande att publicera dessa bilder på palestinier utan deras tillåtelse , den kvinnliga israeliska soldaten sa att detta var det vackraste period i hennes liv

 2. Jag tror att israelerna är så vana vid sin egen rasism så att de inte ens reflekterar över hur de behandlar palestinerna.

 3. Israel har sedan länge gått över alla gränser för anständighet. Rasismen är också total. Jag var på besök i landet 2002 och redan då blev man chockad av många israelers inställning till araber. Jag tyckte att det var så obehagligt att jag aldrig kommer återvända dit. Jag hade inte ens funderat på palestinierna innan, nu begriper man mer.

 4. Det är helt klart vilka etiska regler som gäller i IDF, de tre apornas princip: ”Hör inget, ser inget, säger inget”.

  Det är dags att Sverige drar tillbaka sitt erkännande av israel som nation, och istället ger detta erkännande till Palestina.

  När vi ändå håller på, så borde vi skicka en ny hjälpkonvoj till Gaza, denna gång med eskort av svenska örlogsfartyg. Jag tror inte israelerna är lika kaxiga då.

  • Hahaha… :-) Även om vi sände hela flottan skulle vi aldrig lyckas komma i närheten av Gaza. Men det var kul skrivet.

    • Hur skulle vi göra med den bråkiga amerikanska flottan som skulle hjälpa israelerna då? Stampa med foten och se bestämda ut? :-)

     • Det hade nog fått bli väldigt mycket stampande då. :)
      Enligt wiki består Israels flygvapen av runt 750 plan och helikoptrar. Nu är givetvis inte alla de stridsflygplan men det är ändå runt 3ggr större än det svenska flygvapnet.
      Sedan tillkommer ju logistikproblem eftersom vi inte har ett hangarfartyg men vi kanske kan få landa i Turkiet om vi lovar att stödja deras EU-inträde? ;)

      • 750 plan ja. Men har du kollat vilka plan de har? Vi har snart 160 JAS 39 Gripen varav 60 är senaste generationen. Israels har gamla F16 och diverse 60-talsskrot som ingår i den där summan.

       Amerikanska flottan utgör inget problem för Sverige då vi sänker dem lätt med våra ubåtar:

       http://www.youtube.com/watch?v=aoMj1TjNTFw

       Ha!

       Skämt åsido – Sverige är inte helt värdelöst än (i synnerhet inte flygvapnet). Men vi är på god väg att bli och det är därför (och pga EU-medlemskapet) som vi tystnat internationellt idag. Även i den där konflikten håller vi lydigt käften, vilket är synd.

 5. Killen längst till höger på bilen ser ut att vara en imam. Inte undra på att bilderna väcker sådant vrede i den muslimska världen. En israelisk slampa (sexighet och slamighet är det som IDF spelar på i sin reklam) förödmjukar en shaikh, en imam. Det är inte en slump!

 6. Egentligen är händelsen inte särskilt märkligt. Det är ju nått soldater alltid har gjort med maktens tysta medgivande. Vi kan till och med se i riktigt gamla målningar och berättelser hur fångar förnedras, både fångna soldater och civila som förnedras på alla tänkbara och otänkbara sätt.
  Det märkliga är bilden av Israels arme som moraliskt och etiskt högt stående. När man vet om att i stort sett alla som befinner sig i krig och militära operationer bryts ner och tappar värderingar som står högt i det civila samhället, så är den bilden högst anmärkningsvärd och att så många har sett den som riktig notabelt.

 7. Tyvärr är det tydligen först när det kommer bildbevis som sanningen går upp för många människor. Vi som har Israels framfart inte bara i Palestina utan också i andra länder vet att det som vi nu ser på bild är rena lekstugan jämfört med vad som sker i det tysta. Israel är en av de ledande nationerna att utbilda andra länder i tortyr och har utvecklat metoder som ska ge så litet märken som möjligt, men som på så kort tid som möjligt bryter ned den individer som blir utsatta för tortyr. Metoderna har ofta utvecklats tillsammans med underättelseorganisationer (de är ju många) i USA. Israel hade t.ex. ett nära samarbete med apartheidregimen i Sydafrika när de satt vid makten. En metod de använde där var att dra en plastpåse över huvud på dem de torterade och knöt åt under hakan. I svenska media är det mycket skriverier om att politiska fångar sitter i fängelser i på Kuba – vilket vi naturligtvis ska reagera på – men de över 1000 palestinier som sitter i Israels fängelser får vi inte läsa om.