Palestinsk enighet?


I skuggan av kärnkraftshaverier och revolutionen i Mellanöstern så håller palestinierna på att försöka ena Hamas och Fatah, eller man snarare kräver att dessa organisationer ska komma överens och samarbeta.

DN: ”Ett upprop samlade på tisdagen tiotusentals palestinier i centrala Gaza City, uppgav en talesperson för det Hamasstyrda inrikesdepartementet. – Det är tiotusentals människor där redan, det kan vara många fler på väg, sade Ihab al-Ghussein. Palestinska aktivister har arrangerat massiva demonstrationer med krav på enighet mellan Gazas Hamasstyre och den Fatahdominerade Palestinska myndigheten. Drygt 3.000 demonstrerade samtidigt i Ramallah.”

Fakta på marken talar dock emot, Mahmoud Abbas samarbetar med både Israel och USA och har en egen polisstyrka avlönad av dessa länder och dessutom utbildad och beväpnad från samma håll. Bland palestinierna ses givetvis inte detta med blida ögon eftersom de upplever Israel som sin fiende av lätt insedda orsaker. Deras s.k. ”president” har kohandlat med Israel i sådan omfattning att han skulle mördas direkt om han gav sig ut någonstans bland sina landsmän utan horder av livvakter och poliser.

Frustrationen bland palestinierna på Västbanken är så våldsam så att enskilda palestinier ibland tar lagen i egna händer, så t.ex. mördades en bosättarfamilj för några dagar sedan vilket i sin tur ledde till att regeringen i Israel meddelade att de skulle starta bygget av ytterligare ett antal bosättningar. Ett tecken på en utomordentligt märklig inställning från ett land som på oklara grunder kallar sig för Mellanösterns enda demokrati.

Personligen så är jag skeptisk till möjligheterna att Hamas och Fatah kan enas, å andra sidan så skulle jag för några månader sedan varit ännu mer skeptisk till att egyptierna skulle göra sig av med sin diktator. Tyvärr så har libyerna svårigheter med att bli av med Gaddafi, men vem vet, kanske de klarar det för i så fall kan nog Hamas och Fatah enas också.

it , , , , , , , , dn1234 svd12 ex1 ab svt


16 svar till “Palestinsk enighet?”

 1. Men..? Sitter du i Israel och ljuger röven av dig? Nu igen?

  Skriv gärna om kommentaren och strunta i lögnerna så kommer den in och blir bemött, men det är helt omöjligt att diskutera med någon som ljuger. Gör inte om tilltaget för det kan vara kul att diskutera med en svensk i Israel, men inte med en svensk som ljuger.. / Jinge

  PS Följ även reglerna för kommentarer…

 2. Nähä.. Jo jag förstår att du är avundsjuk på min svenska, det du uppenbarligen lever i okunnighet om är dina egna språkliga specialiteter som gör att man känner igen dig direkt. Men som sagt, eftersom du inte har lust att ens försöka följa reglerna för kommentarer så hamnar du i spamfiltret – igen. För det är ju faktiskt inte första gången du befinner dig där som du vet..

  Men du trivs nog där, där finns fullt av idioter redan. Hur lång tid tog det innan du släpptes ut förra gången? Ett halvår? / Jinge

  Wiki: En atom är till exempel en holon, eftersom den är del av en molekyl som i sin tur är del av en cell som är en del av en organism o.s.v. Verkligheten kan således betraktas som ett nätverk av holoner, serier av helheter som blir del av andra helheter. Arthur Koestler menade att världens alla ting och processer kan beskrivas uteslutande i form av holoner.

 3. De måste förenas. Gazaremsan är ingen egen nation och inte Västbanken heller. Dessutom är de enda vinnarna Israel, i konflikten mellan Hamas och Fatah.

 4. Frågan är hur saudierna reagerar på detta? De borde göra sig av med sitt kungahus eftersom de finansierar al Qaida.

 5. Det bästa vore ju om ett pånyttfött PPP/PFLP kunde ta makten genom fria val, men ett demokratiskt vänsterorienterat parti skulle väl aldrig Israel/USA/EU erkänna som legitima ledare.

  Det korrupta Fatah med marionetten Abbas är en katastrof och även Hamas med sin djupt konservativa islamistiska hållning är i min mening olämpligt (dock inte för deras legitima motståndskamp mot israel). I dagsläget är väl dock en koalition mellan dessa framtvingad av folkets krav ett steg i rätt riktning.

  • Fast jag tror att det idag finns tillräckligt många pragmatiker inom Hamas för att lyckas samarbeta mede PLO, frågan är väl vad de olika mer militanta skulle göra? Fast samtidigt, om målet är en egen stat enligt 1967 års gränser så vore mycket vunnet. Och den kommer ändå förr eller senare, så varför inte förr?

   Ett större problem är väl då fanatiker som ”Hubba Bubba” eller vad han kallade sig den här gången, fanatiska rasister kan ställa till med mycket jävelskap, det är ju bara att titta på den israeliska regeringen idag..

   • Ja absolut. Rasistiska bosättare och deras supporters, både inom och utanför Israel, är konfliktens katalysatorer. Om inte Israel får en regering som kan frigöra sig från dessa galningars inflytande så kan inte konflikten lösas.

 6. Bry dig inte om de där razzarna Jinge!

  Kan du inte berätta vem det är?

 7. Inte alls säkert att det var en palestinier som mördade familjen i den inhägnade och starkt bevakade bosättningen. Polisen har tagit in bosättnings-gästarbetare från Thailand till förhör. Dådet strider helt mot palestiniers värderingar. Eftersom dådet använts som motivation till att expandera bosättningar så finns konspirations-spekulation om att det är ett ”inside job”.

 8. Både Fatah och Hamas erkänner att de står inför svårigheter att uppnå framsteg mot ett slut på maktkampen mellan de
  Den palestinska myndigheten vägrar dela säkerhetsbefogenhet med Hamas både på västbanken och Gaza och detta är det största hindret för att uppnå en försoning mellan de två sidorna

  Skillnaden är för stor och de skyller på varandra , Den palestinska myndigheten säger att Hamas är inte lämpad att spela någon säkerhet roll medan Hamas kräver en rekonstruktion av den palestinska myndighet säkerhetsstyrkor

  Det palestinska folket sitter i kläm mellan dessa rivaliserade politiska partier och nu försöker de att visa sitt missnöje med både Hamas och de palestinska myndigheter
  När man läser det som står på facebook då kan man förstå att palestinierna har tröttnat på både Fatah och Hamas och de flesta uppmanar till revolt för att bli av med bägge två

  Revolten kommer att bli lika blodig som det i arabvärlden , både Hamas och Fatah har gett order att skjuta skarpt mot demonstranterna
  Mahmud Abbas hade ett sammanträde med med sin säkerhetstjänst och efter åt uttalade han sig in den israeliska radion och sa “ Jag kommer att göra allt som står i min makt för att krossa varje revolt eller upprop “ Han tillade om folket uppmanar mig att avgå då kommer jag att stanna

  Hamas har också förberett sig till en sådan situation och beviset kom igår när de sköt mot demonstranterna i Gaza
  Det palestinska folket som är obeväpnad känner sig som en fånge och gisslan mellan Hamas och Fatah , Hamas gav sig en gudomlig rätt medan Fatah gav sig en ensam rätt att representera det palestinska folket och bägge saknar legitimitet

 9. Bra att saker kallas vid rätt namn. Men nog verkar det vara sällsynt med information om mördade palestinier?

 10. tyvärr beror nog det på att det är så vanligt där nere, några Palestinier skjuter in en raket i Israel, Israel bombar ihjäl tusentals Palestinier

  en varaktig fred kan man få först man godkänt gränser(1967) och sedan ordnat så att Israeler bor på sin sida, Palestinier på sin

 11. Fredag 18 mars 2010
  Kl.14.00 i Mynttorget i Stockholm
  Alla ska samlas där för att hjälpa våra bröder/systrar i Bahrain!
  Vi ska demonstrera mot diktaturen o de länder som hjälper Bahrains diktatur att mörda de försvarslösa, oskyldiga människorna i Bahrain som kräver en del av sina rättigheter!

 12. Fatha och Hamas kommer aldrig att enas,
  Men det finns andra hoppfulla tecken.

  Ta ett ordentligt kliv från svensk vardag till ett av världens mest konfliktfyllda områden.
  4-20 mars 2011 landar fotoutställningen Breaking the Silence i Stockholm och Armémuseum.

  Utöver utställningen kommer två israeliska soldater finnas på plats i museet för att svara på frågor och diskutera hur de påverkats av en vardag fylld av våld, förnedring och moraliska ställningstaganden.

  Visning i utställningen dagligen kl 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 och 15.30.

  Missa inte gratis-seminariet Att vara soldat bland civila TORSDAG 17/3 17.30-20!

  Breaking the Silence är en människorättsorganisation bestående av före detta israeliska soldater som tjänstgjort på Västbanken och i Gaza. De vill berätta om och offentliggöra Israels ockupation i palestinska områden.

  Utställningen presenteras av Armémuseum i samarbete med Kristna Fredsrörelsen, Diakonia och Svenska Kyrkan, med stöd av Folke Bernadotteakademin och Sida.