Israelerna är oroliga


De senaste dagarna har inneburit fortsatt sömnlöshet för medlemmarna i Israels regering. Orsaken är förstås revolutionen i arabvärlden, den håller israelerna lika vakna precis som många av despoterna i länderna ifråga. I dagarna är det mest aktuellt i Syrien, men ingen av diktatorerna kan vara säker på att de kan behålla makten, förtrycket av de egna medborgarna har helt enkelt gått för långt.

DN/TT: ”Fyra syriska soldater i staden Daraa har dödats av ”terrorister”, säger en militär talesperson till den syriska nyhetsbyrån Sana. Ytterligare två soldater ska ha kidnappats, enligt samma källa. Antalet demonstranter i Syrien kan nu räknas i tiotusental, uppger aktivister för AFP. Demonstrationer pågår i de flesta större städer, bland annat Damaskus, Homs och Banias.”

Israel reagerar också på att Fatah och Hamas sträcker ut händerna till varandra och börjar tala om nyval redan i år, att de ska samarbeta är ett gott tecken, vilket givetvis uppfattas på motsatt sätt i Israel. Israelerna har sagt att Hamas inte erkänner Israels rätt att existera, något som delvis är sant. Delvis därför att det finns pragmatiker även inom Hamas, och det mest uppenbara tecknet på det är det faktum att man nu kommit överens om att samarbeta med Fatah.

Det kan också ha påverkats av konflikten i Syrien. Störtas Bashar al-Assad så riskerar både Hezbollah och Hamas att bli utan stöd från Syrien, det har i alla fall hävdats i några tidningar, själv tror jag inte att det sker eftersom Syriens befolkning knappast kan kallas Israelvänlig. Däremot kan det bli fler grupper som agerar för att få makt, bland annat kurderna. Dessutom har Egypten öppnat gränsen mot Gaza, en av sidans svensk-israeliska läsare påpekade triumferande att det bara rörde sig om trehundra personer per dygn, men tidigare var det noll personer som fick passera gränsen varje dygn.

Jag tror att Israel har anledning att vara oroliga. Man har kunnat styra och ställa så länge tack vare sin militära övermakt plus att de despoter som haft militära resurser har varit lierade med USA, så ser det inte riktigt ut längre, något som indikerar att förändringens vind blåser och når ända in i Israel.

Jag tror att det börjar bli dags att avveckla bosättningar på Västbanken, dessutom bör Israels regering fundera över vad som händer den dagen Hamas och Fatah har lyckats hålla valet och bilda en gemensam regering. Nu har lite över hundra länder erkänt Palestina, det som då händer är att de kvarvarande länderna gör det och Palestina får säte som fullvärdig medlem i FN. Vilka konsekvenser skulle det få för Israel?

it Andra om: , , , , , , , dn svd ex ab ekot dagen svt


32 svar till “Israelerna är oroliga”

 1. En mycket intressant nyhet på aljazeera idag fick knappast någon uppmärksamhet någonstan, och det är att Egypten sänder in militär som ska övervaka Fatahs återvändande till Gaza och se över hela säkerhetssituationen. Det betyder att Gaza militärt sätt är lika mycket egyptisk som palestinsk inom kort. Och en dröm för många egyptier på vänsterkantenm och nasseriter går i uppfyllelse. De har i många år velat att staten Egypten ska betrakta Gaza som en viktig del av den egyptiska nationella säkerheten och som den främsta försvarsställningen mot israeliska angrepp som de är övertygade om att de kommer, förr eller senare.

  • S.
   Under fredsförhandlingarna mellan Israel och Egypten erbjöd Israel Sadat att ta över Gaza men han tackade nej. Att nu Egypten skulle vara intresserad av Gaza igen har inte med Gränsen till Israel att göra. Marken ägs av Egyptiska ekonomiska intressen. Det har aldrig varit en hemlighet. För övrigt har inte araberna i Gaza något släktskap med araber på västbanken. Personligen vet jag det eftersom jag var FN observatör i området innan sex-dagarskriget bröt ut.

   • Personligen vet jag det eftersom jag var FN observatör i området innan sex-dagarskriget bröt ut.

    Men skämta inte med en gammal man!! Du FN-observatör i Gaza ??

    Har de ingen som helst kontroll över vilka som får bli sådana?

    • Ja du Ginge, man vet aldrig vem man har som motståndare.
     Bl.an Congo 60-62, Kashmir m.m.
     Att jag senare har ändrat min syn på FNs roll som organisation när det gäller att lösa konflikter speglar en underordnande roll.

     • Men du bodde väl knappast i Israel då ??

      Det var väl innan du ”gick upp i Israel”, eller hur man säger?

      • Jag har varit Israelisk medborgare i 5 år tillika skattebetalare där.Mitt judiska arv har alltid påverkat mitt tänkande och handlande sen barnsben.
       FNs roll för att skapa fred och säkerhet i världen har upphört, misslyckande kan man räkna upp i oänlighet, t.ex misslyckande med att skapa fred mellan nord och sydkorea, Cypern, massakern i Ruanda och balkan och Dafur. Är det då så konstigt att Israel är misstänksam mot denna organisation som idag styrs av prestigtänkande och inte ser sina egna fel man begår.

       • Mitt judiska arv har alltid påverkat mitt tänkande och handlande sen barnsben.

        Det verkar rimligt, men det ”israeliska” arvet bör ju rimligen lämnas hemma om man är FN-anställd på uppdrag i Gaza. Sedan tror jag att man alltid bör granska FN extra noga, jag tror att vi är många som känner skepsis mot FN i olika sammanhang. Jag tvivlar på att individens religion påverkar huruvida man är lämplig eller ej, men ”Israel” och ”Gaza” låter ju inte som någon höjdarkombination, om man säger så.. :-)

        Skulle inte du fara hem för några dagar sedan?

        • Det är inte frågan om mitt Israeliska arv utan frågan om mitt judiska arv.
         För övrigt var jag svensk medborgare vid den tiden, jag har aldrig blandat in min religion eller min kultur i mitt arbete inom FN.

         • För övrigt var jag svensk medborgare vid den tiden, jag har aldrig blandat in min religion eller min kultur i mitt arbete inom FN.

          Nej fattas bara, det har jag inte trott heller.

         • Medborgare hit och medborgare dig. En gång sionist, alltid sionist.

          Det vore faktiskt ganska roligt att veta på vilket sätt du som svensk känner att du är släkt med marockanska och etiopiska invandrare till Israel och anse det mer värt än släktskap mellan palestinier på Västbaken och i Gaza.

          Vad har ni mer gemensamt? Ockupantens privilegier?

   • Paul, jag visste att du skulle vinkla det så. Men du kanske inte har märkt att FN har förändrats? FN kommer nämligen att erkänna ett självständigt Palestina inom kort, det vill säga Generalförsamlingen, och det kan inte amerikanerna hjälpa er med. Att israeler alltid varit de som FN skickat fram till palestinierna är ingen hemlighet. Det är grunden till misstroendet mot FN och hela världssamfundet från palestiniernas sida. Ni har till och med varit med och förhört palestinska asylsökanden i europeiska stater. Men, ser du, det håller på att ta slut. Européerna är lika förtjusta i era ledare idag som de är förtjusta i Bin Laden. Den sexiga vänsterfernissa ni polerade förut samtidigt som ni massakrerade barn och kvinnor är borta. Nu syns ni klart och tydligt som de fanatiker ni är. Netanyahu och Leiberman är verkligen ingen snygg fasad. Nedräkningen har varit i gång ganska länge nu.

    • Du S!

     Jag tycker att du ska vara snäll mot Paul! Bara för att du och andra palestinier har ett horn (eller fler) i sidan till israeler så behöver du ju inte kleta på honom uttryck som ”den sexiga vänsterfernissa ni polerade förut samtidigt som ni massakrerade barn och kvinnor”. Han har kanske aldrig varit varit vänster eller deltagit i några massakrer på barn och kvinnor. Han kanske är lika fredlig som undertecknad faktiskt. Är du och ni andra palestinierna snälla mot honom så kanske han fortsätter debatten med oss hemifrån *.il…

   • ” För övrigt har inte araberna i Gaza något släktskap med araber på västbanken”

    Nähä?? Svenskar i Älvsbyn har aldrig varit första kusiner med svenskar i vaggeryd men båda är svenskar, eller hur? Polle?

  • Snicksnack, detta är ingen vänster/nasseristisk synvinkel i Egypten. detta är en Egyptisk synvinkel som Mubarak tack vare sina korrumperade kumpaner i regimen har undertryckt. Egyptiska soldater i Gaza betyder att israeliska fosfor granater över Gaza kommer att mötas med fosfor över Tel Aviv. Israeliska f16 kommer att mötas upp av Egyptiska F16 och Isrealiska Merkevas kommer att träffa på Egypiska M1 Abrams.

   Men detta kommer inte att hända eftersom Isreal inte har minsta lust att slåss mot motståndare som faktiskt har kapacitet att slå tillbaka. 30 år har de dödat civila i Libanon, Gaza och västbanken. Det är slut på det nu. Min gissning är att vi har ett riktigt fredsavtal och en palestinsk stat inom 2 år.

   • ”detta är ingen vänster/nasseristisk synvinkel i Egypten. detta är en Egyptisk synvinkel som Mubarak tack vare sina korrumperade kumpaner i regimen har undertryckt” :-D

    Alla egyptier är, enligt mig, vänster och nasseriter, inklusive brödraskapet!

    • Nej självklart är inte alla Egyptier varken det ena eller det andra, du ser väl själv hur osannolikt ditt påstående är.
     Däremot så har den stora majoriteten i Egypten en liknande åsikt gällande Israel. En åsikt alla normalt tänkande människor utan en egen agenda har.
     Det finns bara 3 grupper av människor i världen som stödjer Israels politik.
     1. Religösa extremister som kristna höger och i judendomen
     2. Egen vinning, som billig mark, vatten eller släkt och vänner i Israel.
     3. okunniga eller islamofober

   • Nu pratar du i nattmössan.Egypten har så stora inrikes problem att intresset för att starta ett krig mot Israel är lika med noll. Skulle man starta ett krig för att avleda uppmärksaheten på demokratiseringsprocessen? Aldrig. Den nog så kyliga fredsuppgörelsen man har kommer att bestå, detta poängteras också av egyptiska försvarmakten.
    Det fredsavtal man har idag har gynnat både Israel och Egypten ekonomiskt, skulle Egypten riskera att förlora sitt ekonomiska stöd man får av USA, aldrig i livet.För det hade upphört då.

    • *”skulle Egypten riskera att förlora sitt ekonomiska stöd man får av USA”

     Den miljard som Egypten fick i bistånd gick till Mubarak, som i sin tur gav bort gas till Israel för TRE miljarder. Än idag kan ingen människa i Egypten hitta ens ett konto där israelerna betalat för gasen. Jag skulle inte bli förvånad om inte huvudfiguren i affären, den egyptiska ”affärsmannen” blir hängd, för sin generösitet med landets och medborgarnas egendom.

    • Vad lustigt det är med er Israeler. Att Egypten skulle svara på Israeliska anfall kallar ni att ”starta” ett krig.
     Samma argument ni alltid har använt för Era otaliga anfallskrig mot alla grannar.
     I er logik blir ett Egyptiskt svar på Israeliska anfall att Egypten startar ett krig för att avleda upmärksamheten från demokratiseringsprocessen.
     Men oavsett detta nyspråk ni israeler använder där svart blir vitt, där sanning är antisemitisk och där alla begrepp om rätt och fel är uppochner. Förstå detta, Egypten kommer inte att sitta still om ni anfaller Gaza. Vad ni gör med denna information är upp till Er…

 2. Israelerna har fått kalla fötter och de kommer att göra allt för att sabotera försoningen mellan Al Fatah och Hamas , försoningen gläder palestinierna och stör Israel
  Regeringen i Israel tror att försoningen mellan Hamas och Al Fatah ger Hamas fotfäste i den palestinska säkerhetsapparaten och kommer att neutralisera informationsutbyte med Israel samt ger Hamas en internationell legitimitet

  Israel har redan tagit kontakt med USA och bett vita huset att sätta press på Europas länder att inte ge legitimitet till Hamas
  Om Hamas blir en del av den palestinska myndigheten då kommer Israels militära aktionen mot Gaza att trappas ner och detta är emot Israels politik
  Israelerna har alltid använt den palestinska splittringen som en ursäkt , enigheten mellan palestinierna satt stopp för alla israeliska förevändningar

  För fredsinriktade israeler kommer detta att vara en lättnad att ta itu med palestinierna som ett enat folk , Det är många gånger bättre att sluta fred med extremister än med moderater, Ta itu med extremisterna genom att förhandla med de
  Netanyahus regering vill förhindra en palestinsk försoning eftersom freden skulle hindra Israel att uppnå sionismens mål , ett judiskstat i det historiska Palestina

 3. ”Netanyahu sade i sitt tal kort efter att det blev känt att palestiniernas uppnått en överenskommelse att al-Fatah måste välja mellan fred med Israel eller Hamas och att både inte går att genomföra eftersom Hamas vill förgöra Israel” enligt TT

  Tänk jag som så länge trott att det var israel som ville förgöra allt palestinskt! Radera ut minnet av landet från kartan, eftersom israelerna enligt sin ”historiebok Toran” har fått hela området av Gud.
  Frågan är dock – av vilken gud?

  • Varpå någon palestinier svarade honom – Israel måste välja mellan fred med palestinierna och att ha bosättningar. :-)

   • När ett antal år gått och man då är medveten om att bosättningarna bara förvärrar konflikten och leder till sammandrabbningar, då råder inga tvivel längre om att man bedriver ett lågintensivt fördrivnings/utrotningskrig, aldeles oaktat vad man säger sig ha för mål. Kunskap om en handlings praktiska konsekvenser medför ett ansvar, det vi i svensk rättspraxis kallar för uppsåt.

   • Jag kom inte iväg hem på grund av jag glömt att boka, men åker på tisdag.

  • Araber kallas regelmässigt för palestinierna av israelerna för att på så sätt markera ett utanförskap till landet, att araber inte hör hemma i Palestina, utan rätteligen i andra delar av Mellanöstern, som t.ex Irak och Saudiarabien. Förmodligen en befolkningsrest från det ottomanska rikets era, vill man påstå.
   På det sättet tror man sig dölja kunskapen om att palestinierna är ursprungsbefolkning i landet.
   I motsats till de flesta israeler som i egenskapen av religiös grupptillhörighet kommer från hela världen, de flesta från exempelvis ÖstEuropa.
   Gamla Testamentet är en usel historiebok, snarare en legendsamling fylld med sagor, skriven för att förhärliga något som aldrig funnits. Hundratals år efter att sagorna skulle ha ägt rum.

 4. Tvärtom, palestinier kallas för araber av israelerna, ska det stå Har nog druckit för lite kaffe på morgonen.

 5. Israel är mycket orolig för att Hamas och Al Fatah återförenas , Israelerna ser detta som en krigsförklaring mot den judiska staten och mot Obamas politik i mellanöstern
  Israelerna påstår att Abbas har förändrats och försöker gör samma sak som Yasser Arafat gjorde under sina sista år , Israel har redan stoppad kassaöverföring till den palestinska myndigheten för som det heter inte ska hamna i händerna på Hamas

  Israel har också vidtagit extra åtgärder för att skydda sig och Netanyahu säger “ Freden kan skapas med dem som står på vår sidan och inte med de som vill förinta Israel , Israel stöder freden och sträcker en hand till alla våra grannar “

  Den palestinska myndigheten har svarat med att Israel har startat ett krig mot palestinierna innan bildandet av det nya palestinska regering samtidigt har Abbas i in TV intervju sagt att det är den palestinska myndigheten som kommer att ansvara för förhandlingarna och inte Hamas och om detta är sant då tror jag att Hamas har sålt sig billigt men som sagt vi kommer inte att veta nånting förrän på Onsdag nästa vecka när ett överenskommelse mellan Fatah och Hamas undertecknas och blir offentlig