Får vi fira en Palestinsk stat nu?


Under många långa år så har palestinierna drabbats av israelisk arrogans och tvingats finna sig i illegala bosättningar både på Västbanken och i Gaza. Det blev för dyrt för Israel att ha armén engagerad på bägge platserna varför man övergav sina bosättningar i Gaza för ett antal år sedan. Och varje gång som frågan om bosättningarna på Västbanken kommer upp så deklarerar Israels regering att ett antal tusen nya lägenheter ska byggas i någon illegal bosättning, på senare tid företrädesvis i Jerusalem.

Ulf Bjereld i SvD: ”Inom några dagar förväntas den palestinska myndigheten utropa Palestina som en självständig stat. Utspelet kombineras med en ansökan om medlemskap i FN för staten Palestina. Imorgon, fredag, möts EU:s utrikesministrar som är djupt splittrade i frågan om huruvida man skall erkänna den palestinska staten. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har hittills duckat i frågan…

…Den kommande striden i FN om hur den palestinska staten skall behandlas kommer att få skarpa återverkningar även i den svenska debatten. Skall Sverige erkänna staten Palestina i samband med att den utropas och stödja dess strävan efter FN-medlemskap?”

Varje sunt tänkande människa, varje person med en vilja att skapa rättvisa och fred, måste givetvis stödja palestiniernas sak i den här situationen. Oavsett vilken status Palestina får i FN så är det självklart att de ska ha sitt land och att landet ska godkännas som medlem av FN.

Men det är inte självklart för alla. Det svenska liberala partiet har glömt bort vad ordet liberal står för, de har glömt de politiska idéer som ledde fram till bildandet av partiet, och vad värre är, de tycks inte ens kunna Googla fram betydelsen av ordet liberal. För igår skrev Jan Björklund och Birgitta Olsson en debattartikel i Expressen där de säger följande:

Björklund/Olsson i Expressen: ”I morgon ska EU:s utrikesministrar diskutera förslaget från den palestinska myndig-heten att FN ska erkänna Palestina som självständig stat. Vi i Folkpartiet menar att en ensidigt utropad stat är fel väg att gå för att nå fred och en hållbar tvåstatslösning i regionen. Det uppnås bara genom fredsavtal mellan parterna efter förhandling och kan inte kommenderas fram av omvärlden.”

Det är på sitt eget sätt häpnadsväckande att det liberala partiet talar om fredsavtal och förhandlingar. Palestinierna har ju inte gjort annat än försökt få till stånd förhandlingar, de liberala partitopparna borde rimligen be någon kunnig person att förklara innebörden av begreppet förhandling. När denne semantiskt bildade person ändå är i farten så borde vederbörande förklara ordet fredsavtal för paret Björklund/Olsson. Jag blir faktiskt generad å deras vägnar när de visar upp en så fundamental okunnighet. (forts nedan..)

Palestinier har kämpat för sin egen stat ända sedan fördrivningen, de har dött för sin egen stat, men oftast för Israels armés hand. Vi är många som minns hur många som dog i Gaza och ser man tillbaka ett antal år så är det säkert ännu fler som dött på Västbanken. Men när det gäller Mellanösternkonflikten så går diskussionens vågor ofta höga, olika sidor kastar verbala fekalier på varandra, men nu är det dags för Palestina att utropa en egen stat. På Björklund/Olsson låter det nu som att två stater inte kan förhandla med varandra, att två stater inte kan upprätta ett fredsavtal, det är en mycket märklig åsikt som paret för fram.

Det är ett absurt påstående som inte grundar sig på något annat än ren ovilja mot den ena parten i konflikten. Jag kan inte låta bli att reflektera över vilka motiv liberalerna ifråga har. Kan det vara så illa att de tar ställning utifrån det faktum att de flesta palestinierna är muslimer?

Sträng granskning av kommentarer, se reglerna..

it Andra om: , , , , , , , ex12 svd12 dn12 ab12 sr Läs också: altruist, annarkia, 1, ilsemarie,
parkst, runor, varghjärta, k&å, 1, 2, zaramis, 1


11 svar till “Får vi fira en Palestinsk stat nu?”

 1. Jag skulle vilja döma personer som Björklund och Olsson till det grymmaste straffet jag känner till: Ta ifrån dem deras svenska pass, förse dem på två palestinska sådana och överge dem på Västbanken. De kan komma tillbaka om ett år och berätta om sin nya syn på Palestinafrågan.

 2. Klocka tickar , Palestiniernas öde kommer att bestämmas de närmaste veckorna
  Om FN godkänner en palestinskstat då är det en självständighetsförklaring som bygger på resolutionen 181 som antog av FN 1947 även känd för delningen av Palestina

  Det förbättrar förutsättningar för palestinier att ansluta sig till internationella föredrag inom mänskliga rättigheter såsom internationella konventioner om medborgliga och politiska rättigheter samt Palestina kommer att tillhöra de internationella institutioner , Många länder anser att detta är realistisk och laglig

  Detta kommer inte att skapa en palestinskstat automatisk utan snarare ett medel för att främja den palestinska politiska kampen , Israel och dess vakthundar målar konflikten som ett existentiellt hot mot Israel
  Palestinierna har kämpat i över 60 år för att återfå sina rättigheter och värdighet , de försökte med alla medel men fick ingenting , Den palestinska myndigheten vill gärna lösa konflikten via förhandlingar men Israel vägrar lämna tillbaka alla de ockuperade områden och istället vill behålla alla de stora bosättningar som ligger 2,5 mil in i det palestinska områden , samt Jerusalem och gränser till Jordanien som är det enda kontakt för palestinierna med omvärlden

  Omröstningen kommer att genera många länder inte minst USA som kommer att rösa mot ett förslag som Obama har predikat för , Israels fula hundar och alla länder som visar oreserverad stöd till Israel visar ett tyst godkännande av Israels brutala brott

 3. Det första oppositionen bör göra när de vunnit valet 2014
  vore att lära sig av moderutterna
  när det gäller annektering av ord
  och etablera en myndig
  vid namnet
  ”En Ännu Mera Levande Historia, den nya och sanna versionen.”

  För övrigt är jag tyvärr skeptiskt till att en palestinsk stat någonsin blir till.
  Läste just att FN gått med på att israelerna hade rätt att bruka våld mot de
  fartyg som kränker ISRAELS numera alldeles egna vatten.

  Lite kritik fick de dock för att ha mördat nio turkar.
  Det var tydligen lite för mycket övervåld…
  Om vi inte visst det förut, så vet vi nu att
  det finns lagar – och lagar som bara gäller för israel.

 4. För några veckor sen sa Folkpartiet
  ”Sverige bör skicka marktrupp till Libyen”

  Och idag när det gäller Palestina låter det
  ”Det uppnås bara genom fredsavtal mellan parterna efter förhandling och kan inte kommenderas fram av omvärlden.”

 5. Nja, Björklund och Olsson för bara rutinmässigt ut Israellobbyns enda ståndpunkt i just den frågan: en palestinsk stat kan bli till enbart genom att Israel GER dem en sådan.

  Jag misstänker att ingen av de båda är särskilt lycklig över att ha behövt skriva under på den där debattartikeln. De gjorde helt enkelt sin liberala plikt, att förmedla den israeliska ståndpunkten i en svensk tidning. Om det hade varit Gunnar Hökmark för femtioelfte gången skulle säkert ingen ha tagit in texten. Nu är det gjort och jag hoppas verkligen att det var det sista vi hörde från de två i frågan.

 6. Jag ska i alla fall fira med ett glas skumpa om det blir så att FN tar upp dem. Det vore skönt att se att inte apartheid vinner återigen.

 7. Liberalism handlar idag bara om en sak: friheten att kunna samla på sig så mycket stålar som möjligt utan att någon ens så mycket som rynkar på näsan eller rycker menande med ögonbrynen åt de miljontals svältande runt hörnet.

  Egentligen är ju liberalism och socialism begrepp som går hand i hand. Friheten att ges möjlighet att få uppnå sin fulla potential – inte bara ekonomiskt utan även ideologiskt, socialt och kulturellt och inte bara för en liten elit som ärvt pengar eller som är extra hänsynslösa utan även vanliga knegare som inte har större anspråk än ett hem och ett gott liv. Detta är något även socialisterna glömt, tycker jag.

 8. Det vore bra om diskussionerna tog slut iom att Palestina blir fullvärdig medlem av FN. Såg förresten på TV från Korea, det var en palestinsk löpare med, det stod Palestine på hans tävlingsdräkt. Kul! Det gick inget vidare för honom, men det var klart glädjande i alla fall!

 9. Det känns lite som att detta är FN´s ödesfråga. Känns som deras trovärdighet inte kan vara särskilt hög om de nekar en egen stat.

 10. de kommer att hota en och annan västerländsk makthavare eller erbjuda mutor så lägger de ner sin röst.
  jag vill ju vara optimist men i Palestina frågan så känns det som att det är kört det är omöjligt för Palestinierna att få det de vill mot en mäktig motståndare(Israel)
  Israel kommer aldrig att acceptera att de som fördrevs ska få återvända och staden Jerusalem är Israels odelade huvudstad säger Israel så jag undrar hur i hela fridens namn ska Palestinier få en stat?
  de Kristna-Sionisterna i västvärlden vill inte heller se ett delat Jerusalem och stödjer Israel i allt.
  Palestinierna har två mäktiga motståndare Israel och de Kristna-Sionisterna i väst.