Det byggs murar


Idag skriver Helle Klein och berättar om Advokatsamfundets prisande av Richard Goldstone, en artikel om en man som angrips för att vara antisemit av israeliska myndigheter.

Helle Klein/AB: ”Adolf Fredriks flickkör sjöng Ack Värmeland och sånger jag kände igen från tiden då vi protesterade mot apartheid i Sydafrika. Advokatsamfundets prisceremoni för den världskände juristen Richard Goldstone var vacker och brännande aktuell. Goldstone fick i torsdags ”Stockholm human rights award” för sitt modiga arbete för internationell rätt. Rörd talade han om hur mycket Sverige betydde för honom då han som vit sydafrikan stred mot apartheid. –?Ni gick i bräschen för anti-apartheidkampen. Många påstod att detta var tecken på antipatier mot landet Sydafrika men det handlade ju om motstånd mot apartheid. Jag känner igen resonemangen i dag när jag anklagas för att vara anti-Israel, sa Goldstone.”

Det handlar inte bara om Gazakriget när man betraktar Mellanöstern tycker jag. Visst, Goldstonerapporten handlar om det och den är värd att berömma, men själv väntar jag mest på den nu aktuella skrivningen om konflikten som ska diskuteras på tisdag i Bryssel. Kommer EU att skärpa tonen mot Israel, eller ska man fortsätta med den ”icke-politik” som har förts fram till idag. Sverige agerade när det gällde apartheid i Sydafrika, kom-
mer man att återigen agera mot den apartheid som tillämpas av den israeliska regeringen?

Det skulle vara intressant att veta hur många palestinier det finns i diasporan. En världskarta som visar hur många tusen palestinska flyktingar som bor i varje land. Jag har hört siffran 1,5 miljoner nämnas, men jag vet inte säkert. Likaså har jag fått höra att det är 30 000 bara här i Sverige, men inte heller den siffran är jag helt säker på.

Ibland undrar jag också vad det är för värld vi lämnar efter oss till kommande generationer. EU håller på att bygga murar runt unionen, även om det än så länge handlar om att hålla icke medborgare på avstånd med militär och polis. I USA bygger man en mur mot Mexico och den israeliska muren syns på bilden. Vad jag minns så fanns det inga murar i Sydafrika, men i Bagdad har USA murinhägnat en hel stadsdel för att amerikanerna och deras legosoldater ska kunna röra sig någorlunda fritt.

Ett av problemen som detta skapar är – terrorism. Det är den fattigas krig mot en övermakt, ett jättehinder mot att skapa en globaliserad värld, en värd där gränser utmärks enbart med minnestavlor över var de gick en gång i tiden. Vi har väl aldrig varit så långt från det som vi är idag.

intressant Andra om: , , , , , , , svd ab12 dagen hd dn t


6 svar till “Det byggs murar”

 1. Rika har i alla tider försökt hålla pöbeln utanför deras rikedomar med murar och våld. Så det är inget nytt direkt. Skillnaden är väl att förut fanns pöbeln överallt och i alla länder medans den nu finns den i Afrika och Asien.

 2. Antalet palestinier som finns runt om i världen är drygt 10 miljoner
  Omkring hälften av de bor på västbanken , Gaza och Östra Jerusalem , De palestinier som finns i diaspora är fen miljoner , 2,5 miljoner bor i Jordanien , 1 miljon bor i Libanon och Syrien , En kvarts miljon bor i Saudiarabien och resten bor runt om i världen

  Pga omvärldens tystnad och likgiltighet och Israel förkärlek för våld och ockupation kunde barriären byggas
  Misslyckandet av omvärlden att reagera på Israel repression har bidraget till att Israel kunde fortsätta detta bygge utan hinder

  Vi ropade på hjälp och vi ropar fotfarande men ingen vill lyssna , omvärlden lämnade oss åt vårt öde , det är grymt
  Barriären är den största symbolen för denna långa förnedring och kvävning av det palestinska folket
  Det var 10 miljarder dollar i lånegaranti från USA som gjort denna barriär möjlig

  Hur ska vi överleva och vad kan vi göra ?

  • Ja ni provade våld – det gick inte så bra. Ni provade fredligare metoder – det gick inte heller så bra, snarare det gick ännu sämre eftersom uppmärksamheten inte skapar rubriker. Det är inte helt överraskande om det återgår till våld igen. Då era antagonister enbart förstår våld och vapenkraft (firepower) *) samt utövar öga-för-öga så måste det till ûbervåld nu för att någon skall lyssna. Det är inget jag rekommenderar men det är nog dit det leder.

   *) Den enda delen av FN-styrkan som IDF hade riktig respekt för i Libanon var en holländsk bataljon utrustade med TOW-robotar som de inte var rädda för att använda för att avskräcka israels stridsvagnar med. ;-)

 3. Tidigt 1970-tal höll jag mitt första offentliga tal – det handlade om Palestina.
  Israel är västvärldens dåliga samvete och kan inte besegras av palestinierna med mindre än att västvärlden besegras. Israel är byggt med och på terror och de har alltid utövat terror – är sedan decennier tillbaka världsledande inom statsterrorism.

  En principiellt möjlig väg finns kanske – att alliansen med fredskrävande grupper i Israel byggs starkare och större.
  Men så illa som det ser ut idag inom det palestinska folket – där grupperingar mördar varandra i massor – har det nog aldrig gjort tidigare. Det visar dock också på att det palestinska folket inte är en homogen grupp. Och där progressiva krafter är på nedåtgång och reaktionärt religiösa på frammarsch.
  Det finns nu i länderna och bland folken en generation som inte vet annat än krig – det är absurt och mycket olycksbådande.

  • USA och Europa motsätter sig en försoning mellan Fatah och Hamas om det inte uppfyller förutsättningarna alltså Hamas måste underkasta sig de krav som Israel vill och som Fatah har accepterat men utan att få nånting i gengälld
   Det finns fler frågor än svar och därför har försoning processen misslyckad , det är två olika partier med olika ideologier

   Om palestinierna går ihop då kommer Israel att klaga över att Hamas är en terror organisation och inte legitim som en förhandlingspartner
   Om palestinierna går isär då kommer Israel att klaga över bristen på inhemsk legitimitet och att det inte finns någon att förhandla med

   Oavsett hur än vi gör är det alltid vårt fel , Det är hälsosamt att ha olika partier som har olika syn på politiken