Bosättare försökte mörda palestinier – Video


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det här är en historia som utvecklas hela tiden och vad som är vad, bortsett från det man ser i videon, är ännu tämligen oklart.

Från början sades det att en palestinier gått in på en bensinmack på en bosättning och där knivskurit två bosättare. Efter detta hade israelisk militär skjutit honom, och efter det så körde en bosättare över honom flera gånger, och lyckades. Han levde vid tiden för att Aljazeera lade ut den här videon, i skrivande stund är det oklart.

Det har dessutom framkommit uppgifter som tyder på att palestiniern aldrig angripit några bosättare, men det finns just nu en mängd skildringar av vad som hänt och det kan inte utan vidare fastslås hur det gått till. Det man vet, förutom att bosättaren försökt köra över honom upprepade gånger, är att israeliska soldater stod och såg på utan att ingripa.

Andra om: , , , , , , ,
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]

intressant Aljazeera svd t
[/column]


23 svar till “Bosättare försökte mörda palestinier – Video”

 1. Israeliska bosättare är vana att ta lagen i egna händer, så som de förstår det. Det är ett utryck som betyder allt från att köra över en skjuten människa flera gånger med bil, att skjuta förståndshandikappade så som man gjorde i byn Nilin förra året, till att bränna skörd och olivträd, att kasta sten på småbarnsföräldrar när de bär sina barn… Och de som borde vara lagens egentliga väktare, polis eller armén står och vaktar olagligheten i sin egen existens på ockuperad mark, ser gärna på. Det är en nation i djup moralisk och mänsklig kris.

 2. Detta är apartheidstaten Israel!
  Såg inslaget på utländsk tv och förstod ingenting men fick det översatt och svinet som körde på sitter i husarrest m. beskydd utanför sas det på inslaget.

 3. Jag fattar inte hur en sk människa kan bete sig på detta fruktansvärda sätt. Jag grät i flera timmar när jag såg detta helt ofattbart hur sånt kan hända. jag känner mig helt maktlös och arg, hur länge ska detta pågå.

   • Det här inlägget gick över gränsen. Jinge, jag blir besviken över att släppte igenom det.

    De må inte vara särskilt vettiga, och har definitivt inte någon medkänsla för de palestinier vars liv de förstör, men de är människor. Att säga något annat pekar ut riktningen mot faktisk snarare än inbillad rasism.

    • Menar du att signaturen Isa är lika jävla korkad som vissa av bosättarna? För mycket kan man säga, men att det finns folk på bägge sidor som har starka åsikter, det är en sak som är helt klar. Men du kanske tycker att det bara är IDF:s rabbiner som får förespråka urskillningslöst mördande utifrån det faktum att vissa inte ser palestinier som människor.

     Intressant, kan du inte utveckla dina synpunkter?

     Jag kan visa lite bilder på vad vissa bosättare klottrar om palestinier på väggarna i Hebron.

     F.ö. tycker jag att en bosättare som med berått mod kör över en skjuten palestinier, och sedan backar och gör det en gång till, han uppvisar alla tecken på att inte vara en – människa.

     Men det tycker uppenbarligen du?

     Att säga något annat pekar ut riktningen mot faktisk snarare än inbillad rasism.

     Och vad tycker du att den bosättaren uttrycker genom sina dubbla mordförsök?

     En sansad aggression?

     • Två fel gör inte ett rätt.

      Rasism och idioti ursäktar inte att man förnekar någon annans mänsklighet och människovärde. Lika lite som IDFs och den israeliska polisens mord och övergrepp i Gaza och på Västbanken (för att inte tala om det som händer inne i Israel) ursäktar attacker på israeliska civila (jag räknar inte in beväpnade bosättare i denna grupp).

      Att förneka att någon är mänsklig är bland det värsta man kan göra. Det är utgångspunkten för så mycket lidande genom historien att det är ofattbart, rent ut sagt.

      Och det är även grunden för bosättarnas beteende, det vågar jag nästan slå vad om.

      Därför skulle min kommentar vara:

      ”Svaret är ganska enkelt. De ser inte palestinierna som människor.”

      • Jag kan konstatera att det nog finns tio palestinier som kommenterar här på bloggen. Tyvärr så skriver de inte att de är palestinier, men vissa kommentarer kanske inte skulle släppas fram om jag inte kände till deras frustration och känslor av vanmakt. Det händer, som med ”Ivo”, att somligt blir så ilsket att det ändå bara blir ett antal X isf text.

      • > ”… De ser inte palestinierna som människor.”

       Det fanns en annan grupp (tyskar/japaner) på på 30-40-talet demoraliserade sig själva till den grad att de inte heller såg vissa andra (judar/kineser) som människor. Hur det slutade vet vi ju. Skall det upprepa sig igen??
       Pinsamt.
       Tycker dock att man ser hur någon enstaka, mot slutet, försöker stoppa föraren/mördaren.

   • För att behandla den andre omänskligt krävs att man betraktar den andre som omänniska, att man ser de andra som icke-människor. Då kan man behandla den andre som ett djur eller en sak, att döda eller förstöra efter behag.
    Bosättaren ser uppenbarligen inte palestiniern som människa.

    Men om bosättaren inte betraktas som människa kan han inte betraktas som ansvarig för sitt handlande. Vi dömer inte icke-människor!

    Men han är människa, som handlar omänskligt. Då kan han dömas efter sina gärningar. Av videon att döma skulle han säkerligen frivilligt ställa upp som Kapo eller lägervakt i ett utrotningsläger för palestinier om sådana skulle inrättas. Han bör alltså jämföras med de SS-män som arbetade i utrotningslägren i nazityskland.

    Därför har du fel Isa. Betrakta aldrig motståndaren som omänniska även när hen beter sig omänskligt. Då kan du börja bete dig omänskligt, då kan du sjunka till den här mannens nivå.

   • Är det bara jag som tolkar Isas inlägg som tvärtom? Han menar att palestinierna inte är människor i bosättarns ögon. Hoppas att Isa förklarar, annars håller vi en onödig diskussion. Jag vet inte om jag är optimist men jag anser att de alla flesta läsare av denna blogg är sådana som aldrig skulle hamna i en sån fälla att de beskriver andra som icke människor. Vi må tycka att de är satans mördare, rånare och tjuvar men ingen vill påstå att de inte är människor. Det är bara människan som besitter en sådan grymhet och dessutom är det en förolämpnig mot djuren.

 4. israelerna är fullblodskolonisatörer – och det finns en lång och otäck tradition av övergrepp i historien att lära av.
  Det finns ingen som helst möjlighet att de kommer att sluta med barbariet förrän de uppnått sitt mål, att etniskt rensa landet.
  Jag har inga som helst illusioner om en annan lösning. israelerna verkar vara helt uppfyllda av den idén och totalt målintiktade…

 5. man blir ju helt förkrossad av denna video, precis som jag blev,när jag såg en skara kvinnor påväg till en hamas-begravning bli beskutna av Israelisk militär.

  Vfr är det så svårt att sätta in fredbevarande styrkor i palestina som sverige så vänligt gör i afganistan??
  Politiska motiv? Självklart!
  Värld utan gränser är den enda lösningen, jag är inte född i någon nation JAG är född på jorden!

  • Värld utan gränser är den enda lösningen, jag är inte född i någon nation JAG är född på jorden!

   Medhåll.

  • ”Värld utan gränser är den enda lösningen, jag är inte född i någon nation JAG är född på jorden!” – Tyvärr är det ingen rimlig lösning. Där finns väldigt få folk i världen som inte anser att just DE är bättre än alla andra.

 6. Satans förbrytare! Så blir man när man är bosättare i världens mest aggressiva land. Jag såg videon på TV. Han kör fram på killen, sen tillbaka, sen fram igen och står med bakhjulen på hans kropp. Killens far kommenterade det som hände sonen. Fadern är så ung att killen måste vara en tonåring. Men vafan, en av deras högsta rabbiner förklarade att det är rätt att döda alla som utgör ett hot mot Israel, inklusive dibarn. Hade det varit en muslimsk auktoritet som sagt det skulle Israels vänner tagit av sig kallingarna och tuggat på dem i vredesmod.

  • Hade det varit en muslimsk auktoritet som sagt det skulle Israels vänner tagit av sig kallingarna och tuggat på dem i vredesmod.

   Nej tror du det? Hade det inte räckt med att tugga mattfransar? Det är nästan så att jag tycker synd om israelvännerna när du skriver sådär… :-I

 7. Det är skrämmande att se video från Västbanken. Bosättarna, i alla fall de som hamnar på olika slags videor, tycks vara tokrasistiska. Om inte all rasism är bort i tok. Jag tycker att Sverige, EU och USA borde gå in med fredsbevarande styrkor fram till gröna linjen och sätta ett stort fett P för dessa galningar, vilket också innefattar galningarna på den andra kanten.

  • ”The Spokesman’s Office has also contacted bloggers who are known as opinion-makers and sent them information and pictures directly.”

   Mkt intressant. Jag har undrat om vissa bloggare var anställda av Israel.

 8. Tack Jinge för att du förmedlar denna video. Det är så här nyhetsskildringar i dag ser ut. Sanningen kommer ut på nätet och den avskalade sanningen i övrig media. Videon och ordet idag har blivit ett vapen och ett mer humant vapen än bomber. Faktiskt mycket mer effektivt. Tänk bara så upprörda dom blev i Israel för Aftonbladets artikel om organstöld. Idag sprids nyheter och information på ett förtrollande snabbt sätt. Kanske har dom upptäckt det dom som vill begå brott i löndom och lura folk? FRA- lagen – ett motvapen?
  Angående videon. Jag har sett många liknande på nätet som handlar om övergrepp på palestinier men ingen från motsatt sida. Hur kommer det sig?