Bloggtoppen.se – dags att lägga ner?


Bloggtoppen

I bilden ovan görs det gällande att Bloggtoppen visar ”Sveriges Bästa Bloggar” vilket givetvis är en stor fet osanning.

Sanningen är att Bloggtoppen visar hur många sidvisningar som 20 000 bloggar har, räknaren sägs visa ”unika besök” men varje besök som upprepas efter en timme räknas som ett unikt besök. Så inte heller det är en rättvisande uppgift. Men tar man Bloggtoppen för vad det är, en besöksräknare med en något luddig inställning till vad som betraktas som ett unikt besök, så har den en viss funktionalitet. Man kan med lätthet se att Blondinbella har extremt många besökare, och det är väl bra.

Men det som jag irriteras på är bristen på driftsäkerhet. Under de senaste sju dygnen har BT legat nere vid sju tillfällen, varav minst ett i minst tio-tolv timmar. Jag har skrivit till Jimmy som driver verksamheten och frågat vad som händer, men jag har inte fått något svar. Jag kan tänka mig att trafikintensiteten är extremt hög. 20 000 bloggar, där varje besök registreras i en databas, drar under högtrafik en tämligen omfattande bandbredd.

Bloggtoppens problem visar med all önskvärd tydlighet att det finns en nisch för en ny besöksräknare som fungerar på samma sätt. Fick jag önska så borde det vara en som visar bara unika besök under en vecka. Förbehållet

är givetvis att man redan från början förvissar sig om att webbyrån har kapacitet för en trafikintensiv tjänst, samt att den har nödvändig driftsäkerhet. Vi har sett att det fungerar dåligt med en tjänst som bara är tillgänglig då och då.

En uppstickare är förstås Blogtoplist.se men jag är tveksam till om den servern har nödvändig redundans och trafikkapacitet. Det allra bästa vore förstås om Johan Larsson med Intressant, Nyligen och Knuff etc, hade tid och möjlighet, men en sådan önskan är orimlig. Han har säkerligen tillräckligt med pyssel redan som det är idag.

Men skulle jag gissa så kommer det snart någon som är beredd att ta upp kampen med Bloggtoppen, den dagen väntar jag på med spänning.

it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Bloggtoppen, Bloggosfären, Bloggar, Internet, Besöksräknare, Topplistor, Driftsäkerhet, Portaler, Bloggläsare[/tags]


Ett svar till “Bloggtoppen.se – dags att lägga ner?”

  1. Jag brukar kolla efter bloggar ibland, men det vanligaste är väl att ikonen inte syns och att det står Bloggtoppen istället? Konstigt att en sådan tjänst fungerar så dåligt.