Telia överklagar IPRED-beslut


Nu har Södertörns tingsrätt beslutat att ge filmbolagen rätt att få ut en Telia-kunds identitet enligt IPRED-lagen, något som Telia beslutat sig för att överklaga.

SvD: ”Företaget (Telia) har fram till den 28 december på sig och diskuterar nu hur man ska formulera överklagan, som alltså ännu inte skickats in till domstolen. – Ipred-lagen är en helt ny lag, och därför är det viktigt att den prövas så att vi få svar på viktiga principiella frågor om tystnadsplikt och proportionalitet. Frågan är hur högt ribban till skydd för integriteten ska läggas, och vi vill att den ska läggas så högt som möjligt, säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Telia Sonera, till SvD.se.”

Min första tanke då jag läste detta var att företaget var mån om sin goodwill och att det skulle se illa ut om man bara böjde sig för filmbolagens seger i första instans, men jag inser samtidigt att Telia också kan se allvarligt på den allt sämre skyddade personliga integriteten. Telias personal är givetvis privatpersoner som alla andra när de stämplat ut från arbetet så min skepsis var antagligen missriktad.

Jag vet inte om jag missat någon information trots att jag normalt läser allt som rör IPRED och FRA-lagarna. Men sådana hotelsebrev som i Danmark har jag inte hört talas om, möjligen kanske jag inte följt utvecklingen så bra som jag borde, eller så har upphovsrättsindustrin dragit öronen åt sig eftersom det är utomordentligt svårt att bevisa att det är innehavaren av ett IP-nummer som faktiskt kopierat piratkopierade verk.

I min närmaste omgivning finns det ett par helt öppna routers vilket gör att vem som helst kan tanka ner det mesta om man väljer att göra det nattetid så inte innehavarens bandbredd drabbas. Möjligen är det människor som samverkar i detta, eller så är det bara en allmän nonchalans inför möjligheten för andra att låna bandbredd. Till saken hör att den minskade trafiken nu återhämtat sig vilket till en del kan bero på att folk handlar mer musik och filmer via nätet, men samtidigt så har nog det vanliga fildelandet ökat en del.

En bekant till mig har nyligen tankat hem en stor TV-serie som han gillar, från säsong ett till säsong X. Han är inte det minsta orolig för att få något brev från upphovsrättsindustrin. Själv aktar jag mig från den sortens äventyr, att skaffa sig mer dramatik än nödvändigt känns inte högprioriterat.

Men det vore intressant att få veta om industrin har börjat skicka ut hotelsebrev även här i Sverige? Vad var det Reinfeldt sa före valet, – vi ska inte hålla på och jaga en hel ungdomsgeneration?

intressant Andra om: , , , , , , , , , svd dn ex ab t


10 svar till “Telia överklagar IPRED-beslut”

  1. Att det inte blivit några hotelsebrev beror ju på att inget företag ännu fått ut någon identitet knuten till ett IP-nummer de anmält. Fallet med ljudböckerna på en ftp blev ju avslag i hovrätten och det du skriver om ovan är/blir överklagat.

  2. ”Vad var det Reinfeldt sa före valet, – vi ska inte hålla på och jaga en hel ungdomsgeneration?”

    Det var då det. Nu har de vuxit upp och är alltså inte längre ungdomar och då är det fritt fram med jakten. Fredrik tutar säkert i jakthornet så art drevet kan starta.

  3. Poängterar först att jag är motståndare till Ipred och inte stödjer filmbolagens ovilja att hitta nya distributioner framför att jaga piratkopierare. Bara så ni vet.

    Men samtidigt tycker jag upphovsrätten är självklar, och att upphovsrättsbrott självklart är ett brott.

    Jag har aldrig förstått det där med ”jaga en hel generation”.
    De som harmset talar om ”jaha.. ska man kriminalisera halva sverige”
    Menar de som använder de här fraserna att om många begår ett brott , eftersom man hittills kunnat begå det utan att straffas, så borde det brottet vara lagligt eftersom det är så många som kunnat begå det?

    • @r

      Det är viktigt att lagarna i ett land reflekterar det allmänna rättsmedvetandet för att lagarna ska ha acceptans. Om 75% tycker att något är OK och bör vara tillåtet är det ett problem om lagarna säger annorlunda, särskilt om man inför extra speciallagar för att komma dessa ”brottslingar”

  4. Håller med på en sak. Telia är nog inte beredd att vika sig i utan en redig strid. De förlorar marknadsandelar sakta men säkert. En stämpel av att Telia avslöjar id/ip för kreti o pleti kan göra att svedalas folk söker sig till alternativen illa kvickt.
    Trafiken har ökat men vet någon verkligen varför? Själva tittar vi mkt på dokumentärer på SVT o UR och Spotify har var och annan i min bekantskapskrets. Vad jag vet däremot som har ökat är trafiken mellan slutna ftp:er. Har vänner och deras barn har listor på ALLT och detta laddas över mellan terrabyte stora hårddiskar. Hos P snurrar ständigt åtta enterrabajtare, de har dessutom ett LAN med grannarna. Alla bidrar med något. En hyrd film blir rippad asap och delas mellan grannarna. ;-) De har växt upp med att det är fritt och ta samt dela med sig.

  5. Men upphovsrättsbrott har alltid varit förbjudet. Det är på grund av att lagstiftarna varit så sena med att ingripa mot upphovsrättsbrott på internet som det blivit så vanligt och att så många tycker det är ok. Hade folk fått straff för det är det en annan sak. Nu har vi en hel generation kids som på allvar resonerar kring att det är deras ”rätt” att ha gratis film musik och spel eftersom det är ”fascistiskt” med lagar som ”förhindrar yttrandefriheten” (läs: kopiera film och musik utan att betala). En ganska så rejäl överbyggnad av tunna ideer alltså, som skall dölja en ny moral baserad på hur lätt et varit att komma undan med upphovsrättsbrott.

    • Samtidigt så är det väl nåt som beror på teknikskiftet. Jag antar att det var relativt få som kunde förutse sådant som torrentsiter. Men visst har du rätt i sak. Industrin skulle lösa detta med högre nätavgift för dem som vill fildela och sedan spåra det som tankas och fördela slantarna till dem.

      • Det fanns väl rätt mycket ute på nätet redan innan torrenttekniken, på news t.ex., det var flaskhalsarna i newsreläerna som skapade idén om decentraliserad distribution av innehåll.

    • ”Men upphovsrättsbrott har alltid varit förbjudet”.

      När jag växte upp så delade vi alla polera med varandra alls LPn och spelade in dem på cassetband. Ett klart upphovsrättsbrott, eller hur? Det resulterade, i vart fall, till att att vi alla köpte FLER LPn samt gick på FLER konserter!

      Skillnaden är att nu görs det i digital form (ettor och nollor) tidigare var mediet ”elektroniskt”

      • Det första du beskriver kallas privatkopiering något som i högsta grad är tillåtet.