USA:s rättsystem verkar skapat av Disney


Jag har haft hjärtinfarkt och är bypassopererad men trots att läkaren visste det skrev han ut Vioxx från läkemedelsbolaget Merck.

Att den medicinen har biverkningar i form av hjärt- kärlproblem kände uppenbarligen inte doktorn till trots att Merck hade varnat för detta. Sedan drog Merck in preparatet helt hösten 2004.

Flera har dött till följd av medicinen vilket de givetvis ska betala skadestånd för. Men USA är verkligen orimligheternas land.

För nu har en person tilldömts ett skadestånd på 1,8 miljarder på grund av att hennes make avlidit.

1800 miljoner kronor..

En parentes som är värd att nämna är att skadeståndsjurister i USA tar 30-50% av beloppet i ersättning. Bara det är ju värt att blogga om, eller hur?

Men bortsett från det så är 1,8 miljarder en fullständigt orimlig ersättning. Det är klart att Merck ska betala ett stort skadestånd. Eftersom det var en kvinna så ska det vara extra högt eftersom många kvinnor i USA inte arbetar ute eftersom de tar hand om familjen. Med andra ord bör hon få sin försörjning tryggad.

Dessutom bör hon få ett antal miljoner för vi måste förutsätta att hon var rejält förtjust i sin gubbe..

Får hon fem miljoner i skadestånd och lika många i försörjningsstöd gör det tio miljoner. Men ettusenåttahundra miljoner är rent sjukt. Och hur ska det gå för alla andra med berättigade krav på Merck?


2 svar till “USA:s rättsystem verkar skapat av Disney”

  1. Skadeståndets storlek är helt säkert rimligt med tanke på att Merck är ett väldigt stort bolag men att hela beloppet går till en person är helt sjukt. Rimligtvis borde skadestånd gå till någon slags fond för folk som drabbas eller till konsumentorganisationer eller dylikt, så att dessa enorma belopp gagnar fler än bara en person.