Mitt hjärtas jubileum


13 december 2004. Idag för fem år sedan, Lucia 1999, så genomgick jag en bypass-operation på Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

En bypass är så omfattande att man inte glömmer det i första taget. Därför uppmärksammar jag det idag, på femårsdagen.

De tog en ven ifrån mitt vänstra ben, och en inifrån bröstkorgen, och använde dessa till att koppla förbi fyra förträngningar i hjärtats kranskärl.

Jag hade drabbats av en lindrigare hjärtinfarkt och för att jag skulle överleva var operation nödvändig.

Att opereras på Lucia är ett orosmoment i sig kan jag avslöja.

Jag var orolig för att kirurgen skulle ha ont i håret efter att ha varit ute på dåligheter kvällen innan…

När det gäller bypassoperationer så kan det vara viktigt att hålla i minnet att dessa numera är betydligt vanligare än blindtarmsoperationer.

Det är visserligen en mycket stor operation, med allt vad det innebär, men samtidigt så har hjärtkirurgin och dess utövare fått en betydande vana.

Vi som har genomgått operationen vet vad det innebär i form av existentiella funderingar, lång konvalescens, och ofta livslång medicinering efteråt.

Jag har vid ett flertal tillfällen funderat på att blogga om saken lite mer utförligt, kanske uppåt 1000 rader. Skälet är enkelt. De allra flesta av oss kommer i kontakt med anhöriga som ska genomgå en dylik, eller så drabbas vi själva.

Det finns mycket att säga, och mer att fråga om. Så om det finns intresse så ska jag ta det från början, som Martin Ljung sa..


4 svar till “Mitt hjärtas jubileum”

 1. Varför inte blogga om det? Du firar ju femårsjubileum och har hälsan, det kanske skulle vara upplyftande för andra som ska eller precis har gått igenom samma operation?

  Annica

 2. Grattis på femårsdagen Jinge! själv har jag en dryg månad kvar till min femårsdag.

 3. Där ser man! Har du oxo funderat på att skriva om saken?

  Jag har gjort det av flera olika skäl. Dels är det, som jag skrev, en i högsta grad existentiell upplevelse. Sedan finns det både roliga och jobbiga erfarenheter att dela med sig av. Men tanke på min oro INNAN operationen skulle jag själv velat veta mer före. En sådan liten detalj som att de allra flesta överlever t.ex… :-) På SöS/KS var man dåliga på att informera om det. Vilket i sig ledde till en del dråpliga effekter. Jag sjäv gicka raka vägen till Systembolaget efter att ha varit på information på KS veckan innan operationen. Jag köpte en Whiskey med röksmak och hinkade i mig.. :-)

  Jag mådde ungefär likadant efer Whiskeyn som efter operationen, men konvalecensen var förstås kortare.

  Hur är det, har du funderat på att skriva om dina erfarenheter?

 4. Grattis på femårsdagen! Tycker absolut du ska dela med dig om upplevelserna. En ny artikelserie? Allt positivt vill jag absolut höra mer om, så jag inte får panik när den stunden kommer…