Guillou sågar Zlatan


Jag såg matchen igår, jag såg Zlatans volleyskott, helt klart i världsklass. Det finns absolut ingen som hade kunnat göra det bättre, inte heller snyggare. Men det hindrar inte att Jan Guillou fattar precis samma sak som många andra.

Aftonbladet hade honom som gäst något som de kallar Aftonbladet TV, en företeelse som verkar vara inspelad med någon billig videokamera och som man kan råka på om man inte stängt av funktionen i sin webbläsare som jag. Det betyder också att jag måste slå på den om det faktiskt är något jag vill titta/lyssna på, och det gjorde jag sent inatt.

Jan Guillou uttalar sig inte om vare sig målet eller andra tjusiga mål som Zlatan har gjort, han säger bara samma sak som jag själv upprepat ett antal gånger. Zlatan sprider dålig stämning i laget och borde entledigas från landslagsuppdrag. Hamrén har fått honom att åter ställa upp, men den som har tittat på Zlatans mimik och gester mot sina medspelare vet precis vad jag talar om, och som nu Guillou också pratar om. Se det, men skäll inte på mig, skäll på Guillou

it Andra om: , , , , , , , ab1234 gp12 sr dn1234 svd12345


36 svar till “Guillou sågar Zlatan”

 1. Begriper inte riktigt hur du kan veta det Jinge? Så himla nära landslaget tror jag ändå inte att du är.

  Och om så vore: ska vi avstå från en av planetens bästa spelare för att han eventuellt sprider ”dålig stämning”, något som bara är en subjektiv uppfattning? Det tycker inte jag. Att Zlatan inte kommer upp i samma nivåer som i Barcelona (där vissa plommon tycker att han var dålig!) och Milan beror på att han spelar med ett gäng som till största delen (vissa undantag finns) är som korpgubbar i jämförelse.

  Jan Guillou förstår absolut ingenting om fotboll, det har han visat prov på då och då genom åren.

  • Det räcker ju med att se minspelet, ansiktet och det påtagliga missnöje det uttrycker. Men sedan är det ju inte bara jag som skrivit om detta, lyssnade du på Guillou så sade han oxo att sportjournalister går runt frågan som katten runt het gröt.

   Jag tror att det är såhär: 1) Z är en världsspelare, en av klotets 8-10 bästa idag. 2) Han kan inte stava till ödmjukhet. 3) Han förstår inte vilken effekt vrål och skrik får på lagkamraterna. Med andra ord så tycker jag att han är en spelare i yttersta världseliten, men han är knappast den som gjuter olja på vågorna när det gnisslar i laget, han är den främsta vågskaparen själv.

   Och veta och veta, menar du att det bara är jag och en författare som har tagit upp detta?

   • När man själv spelade fotboll så var det dessa spelare som fick en att göra det där lilla extra. Att få en avhyvling när man inte gör det man skall eller ge 110%.

    Detta gav inte dålig stämning utan höjde allvaret och ens prestanda istället.

    • Så länge det är befogat är det ok, men Zlatan gnäller om bollen kommer 30 cm fel så att han inte kan göra ytterligare ett konstmål som hyllas.

     Det är en enmans-show där lagspelarnas enda uppgift är att servera honom smörpassningar till hans samling av konstmål. Vinst eller inte för laget är av underordnad betydelse. Konstmålen är allt han är intresserad av.

     • Gabriel, har du ens sett Sveriges matcher i EM? Hört hans presskonferenser och kommentarer efter matcherna och hans senaste hyllning av Mellberg? Var i det kan man höra att konstmålen är allt han är intresserad av? Har du inte märkt att t.om. hans hårdaste kritiker varit nöjda med hans uppförande som lagkapten? Din kritik är ju fullkomligt verklighetsfrånvänd.

      Visst ska Zlatan kritiseras när det är befogat, men naturligtvis gäller det resten av laget också när passningsspelet inte fungerar, när vi släpper in på tok för många mål, när våra faktiska forwards inte gör mål, när vi tappar bollar på egen planhalva, när spelare inte håller stolpen osv. Men lustigt nog centreras kritiken runt Zlatan, oavsett om han är är lagkapten eller inte.

      • Z har gjort ett mer moget intryck under EM, men det hindrar inte hans gester på planen, hans ansiktsuttryck etc. Och uppenbarligen är det rätt så många som klagar på samma sak, eller hur?

       • Men Zlatan är väl knappast först i sitt slag med det beteendet, det måste du väl ändå medge!? Fredrik Ljungberg var hyllad för sin inställning i alla år, men gesterna mot medspelarna var väl knappast av det ödmjukare slaget. Ravelli och Patrik Andersson skällde ut polarna med jämna mellanrum, Martin Dahlin gick och surade när bollarna inte nådde honom, Brolin var en tjurskalle av rang….listan kan göras lång. Skall du nå resultat måste det vara högt i tak på den nivån, vilket en överklasspajas som Guillou tydligen inte förstått.

        Sedan; bara för att Jan Guillou uttrycker en åsikt om fotboll – varför tackar alla honom för ”sanningen”? Är det så enkelt? Jan Guillou vet allt och hans ord väger tyngre än samtliga av världens fotbollsexperter, managers, agenter, lagkamrater.

        Om en landslagsspelare gick ut och sade att Zlatan förpestade stämningen skulle jag lyssna, men detta är bara löjligt….

        • Om en landslagsspelare gick ut och sade att Zlatan förpestade stämningen skulle jag lyssna, men detta är bara löjligt….

         Menar du att de faktiskt TÖRS göra det?

  • Du vet om att för att detta argument skall gälla måste man räkna från 2001…. Kanske skall titta på lite statistik som ligger närmare nuet? För inte skall väl man ha med en spelare beroende på om han var bra eller dålig för 5-10 år sen?

 2. Tack för att det finns någon mer än jag som har förstått vad laganda är och vad den kan inbringa! Zlatan är i sina bästa stunder en magisk lirare, men lika när det inte stämmer är han stillastående och lat. Man pratar om hans 100 kg som något positivt och en nästan som en ursäkt till att han inte ska behöva springa! Kolla någon gång på rugby! Där är nästan alla lika stora och tunga och många är betydligt större än Zlatan. Dom springer mer första kvarten än vad Zlatan normalt gör på en hel match. Därför att man måste. För att det är ett lagspel! Vad har gjort lilla Sverige så framgångsrikt i många olika lagsporter genom åren? LAGSPELET! Starka personligheter som har offrat sej FÖR LAGET och dess bästa. Det var lagspelet som tog oss till EM genom att slå Holland på hemmaplan. Sverige var tyvärr dömt att åka ut redan i gruppspelet pga att den som ska vara störst och bäst tyvärr oxå är en av dom sämsta lagspelarna Sverige skådat i modern tid. Visst har han gjort många avgörande mål, men hur många mål vi hade gjort i dom matcherna om han inte varit där vet ingen. Zlatan är en superdiva! ALLT kretsar kring honom! ALLA måste foga sej till hans sätt att spela. Han GÅR omkring och gnäller på alla som inte gör som han vill. Detta MÅSTE hämma alla andra i laget Sverige. Zlatan är en av dom största stjärnor Sverige skådat, men som lagspelare är han en av dom sämsta! Alla andra hade fått massor med skit och blivit utbytta om dom gått omkring och gnällt men inte Zlatan. Han ville leda sitt lag i EM men tyvärr funkade det inget vidare. Han ska hyllas när det sej bör, men då måste han oxå få ta ansvar när det har gått dåligt som nu! Hoppas att motivationen sjunker lite till så att det kan bli en riktigt rolig fotbolls-sommar 2014. Utan Zlatan. För Sveriges skull. För vi kan ju inte förvänta oss att alla lag vi möter ska spela lika omotiverat och dåligt som Frankrike gjorde igår. Vi gjorde en bra match. Men helt ärligt, hur hade det gått om Frankrike hade gasat för fullt och visat att dom är en av guldfavoriterna i detta EM. Hamren ska fortsätta på sin ide!! Hällre förlora när man har gjort allt man kan för att vinna än som det var under Lagerbäcks tid, inte våga vinna för att risken att förlora blir för stor.

  APEX

  • Komma ner till verkligheten? Hur mycket springer Zlatan då? När man tittar på TV ser du väldigt mycket eller?

   Du kanske sitter kvar med de tillfället då i Barcelona man skrev om att målvakten sprungit mer än Zlatan. Kanske borde ställa frågan varför Målvakten sprungit 6km på en match… Sen blev då Zlatan utbytt efter 65min och hade han fortsatt spela i 90 min och rört på sig som de först 65, ja då hade han varit uppe i 8,5km totalt, vilket är mycket för en straffområdesspelare.

   Angående roller… Rollen som Zlatan har i landslaget innebär att mycket av våra uppspel skall gå via honom, precis som det skall göra när wernbloom kom in och tog den platsen. Vi har också sett hur lite Zlatan var med i spelet innan när han spelade längst fram, då lyckades vi inte ens få fram bollarna till honom.

   Sen är det skoj att folk refererar till att vi spelade bättre i Hollandsmatchen. Vi spelade bra då även mot Spanien (2006). Dvs, vi gör en bra match sådär var femte år utan Zlatan. Tror nog att jag utan större problem kan räkna upp matcher då vi spelat betydligt bättre med Zlatan under denna tidsperiod.

   Och om nu Frankrike hade spelat för fullt som du säger, tror du ärligt att vi haft större chans utan Zlatan? Nämn en spelare till i landslaget som hade klarat av att göra ett sådant mål som Zlatan gjorde idag, såna framspelningar som han gjorde till t.e.x Chippen eller hålla i bollen och vänta in medspelarna…

   Du vet också om att i en lagsport har man olika roller, alla gör inte samma sak… alla får uppgifter från tränaren hur man skall agera. Alla forwards springer inte 1mil+ per match, det är väldigt få som gör detta

   • Faktum kvarstår, Sverige har sämre statistik med Z i laget. Dessutom så har laget sett ut att ha mer roligt vid dessa tillfällen.

   • Tänk att en spelare ger upphov till så mycket känslor som Zlatan gör. Antingen är man nog för eller emot och båda måste så klart få vara okej! Men är det inte lite konstigt att så fort man börjar kritisera Zlatan så är det så många som går i taket. När blev han helig? Ingen är perfekt. Alla kan och gör fel. Men konsekvensen av att göra fel är inte lika för alla. Hur mycket skit fick inte Lustig för att han tappade stolpen mot Ukraina? Befogat? JA! En pojklags-spelare hade fått skäll av tränaren för det, och det ska han ha. Men hade Shevchenko nickat in den bollen om Zlatan gjort sitt jobb och täckt sin yta? Hur mycket kritik fick Zlatan för sitt misstag jämfört med Lustig? Och det är denna diskussion som är riktigt intressant. Varför får man inte kritisera Zlatan? Det är detta Guillou talar om. Lustig fick ta sitt straff och inte spela mer i EM. Rätt eller fel är en annan sakfråga. Vad Zlatan gör, både i Milan och i landslaget är att han är väldigt snabb att ge kritik, sura miner och pekpinnar till sina egna. Det blir ett fasligt fäktande med armarna till och med när ett inkast går en halvmeter fel och han eventuellt inte fick den rakt på foten. Detta beteende MÅSTE i alla lägen ta bort lusten och glädjen för med-spelarna. Tänk dej själv om du hade en som gnäller på allt och alla hela tiden på ditt jobb. Hur kul skulle du tycka att det var? Konsekvensen menar jag då blir som vi såg mot Ukraina att istället för att Seb Larsson slår en boll på yta för en djupledslöpande och aktiv Rosenberg så slår han den tre meter i sidled till Zlatan. Ett exempel bland många. Jag tror att Zlatan denna hämmar kreativiteten hos sina med-spelare just för att ALLT ska kretsa kring honom. Därför tror jag oxå att Sverige blir bättre utan Zlatan! Att han gjorde ett fantastiskt mål igår, antagligen det snyggaste i hela EM, ett världsnummer få klarar av är så klart helt fantastiskt!! Men det är inte det denna diskussion handlar om! Den handlar om positiv energi. För alla. I alla roller från center till materialare. Av det jag har sett på TV(!) så har inte Zlatan gett så mycket positiv energi dom senaste åren i landslaget som Tomas Brolin gav Sverige, både i laget och oss som satt och tittade på TV, under VM – 94!!! Och på vilket sätt gjorde han det? HAN SPRANG! Han kämpade för laget! Han och ALLA andra spred en underbar positiv energi runt sej och den spred sej över Atlanten och in i våra vardagsrum. Den energin kommer ALDRIG Zlatan att förmedla! ALDRIG! Alla är vi olika och alla har vi olika roller och vi går igång på olika saker, men om sommaren 2014 ska gå till historien så tror jag att den har störst chans att göra det UTAN den store Ibra.

  • Är det inte märkligt hur Zlatan alltid ska rätta sig efter regler som uppenberligen inte gäller andra? Mellberg höjs idag till skyarna, men spreds inte dålig stämning under VM 2002 då han hamnade i slagsmål med Ljungberg på träningen? Nej, då var de bara ”taggade” som det heter när alla utan Zlatan gör något annorlunda. När Henke Larsson gick in och ut ur laget som det behagade var det inte som klagade, trots klara divalater. Är det ok att vara diva i vissa fall, men inte i andra?

   Du skriver om lagspel och laganda, men lägger ändå hela ansvaret på Zlatan, hur går det ihop? Att vi inte lyckas i EM är Zlatans fel, att det är dålig stämning är Zlatans fel, att vi inte gör mål är Zlatans fel. Hur kan det rimligtvis vara en ensam anfallares fel att det släpps in fem mål på tre matcher?

  • Du har helt rätt Anders! Jag håller helt med dig. Även det om Hamrén kontra Lagerbäck; Hamrén försöker åtminstone spela frammåt.

   Men du kommer få kritik för ditt inlägg, trots att det är väldigt ärligt och speglar väldigt väl hur det faktiskt ligger till.

 3. Guillou är inte heller nån person som tål kritik.Han har lika stor egon som Zlatan.
  Han är bessewisser och tycker att han alltid har rätt.
  Och det är bara en inbillnig,förstås.
  Så,Guillou,läg av.Det är ingen som bryr sig om vad du tycker.
  Kanske är det bara en hyppo inför nya boken eller?

 4. Oj va många som automatiskt försvarar Zlatan. Konstigt tycker jag, eftersom Guillou ju faktiskt har rätt i sak!
  Och jag har sett det här ”fenomenet” länge själv; alltså hur lagsammanhållningen tagit skada av Zlatans gester och minspel. Zlatan uttnyttjar därmed inte det han är bra på, till att förbättra Sveriges landslag, vilket ju är märkligt då han är tekniskt mycket duktig, utan istället förstör Zlatan mer än vad han tillför.

  Att vara en bra fotbollsspelare kräver inte bara att man är lång, stark och har ett bra skott, utan det viktigaste är, vill jag påstå, att man är en smart spelare (som tex hejar på sina medspelare, och därmed förstärker varje individ).

 5. Zlatan är i mitt tycke för stillastående. I hans position skall han ligga högre upp i banan och ta fler löpningar in i boxen. Han hamnar allt för ofta stillastående med bollen långt ner i banan. Vet inte om det är ork eller hans inställning.

 6. Kanske stämmer det att Zlatan skapar misstämning i laget. I så fall säger det förstås en del om honom men enl min mening ännu mer om laget i övrigt …

  Zlatan är som han är (på gott för det mesta men också till en del på ont …) De andra spelarna behöver peppas i att inte stirra sig blind på Z utan spela sitt eget spel efter bästa förmåga och strunta i om den store gör gester. Det bör man kunna begära av spelare på landslagsnivå. Det måste finnas ett mellanting mellan å ena sidan att ha Z med och ”förkväva” de andra och å andra sidan inte ha en av världens bästa spelare med …

  • ”De andra spelarna behöver peppas i att inte stirra sig blind på Z utan spela sitt eget spel efter bästa förmåga och strunta i om den store gör gester. Det bör man kunna begära av spelare på landslagsnivå”
   Nu är det faktiskt så att även om våra landslagsspelare är väldigt duktiga fotbollsspelare så är de inga övermänniskor på något sätt, några sådana finna inte, och alla som inte är iskalla övermänniskor påverkas i större eller mindre grad av omgivningens inställning. Precis som för dig och mig och de flesta andra så tär det på dem om de får för mycket skit. Däremot vet jag självklart inte i vilken mån Z går över gränsen i sitt skitkastande men nog verkar han gorma en hel del när det är något som inte faller honom på läppen.

 7. Jag tror att många av de svenska spelarna har för stor respekt för Zlatan och väntar på att han ska initiativet. Ett friskt undantag visade chippen när han respektlöst sprang i djupled och fintade bort Frankrikes försvar. Det öppnade upp hela matchen.
  Annars tycker jag att en av de svagaste länkarna i EM-laget var Isaksson som kändes ringrostig i målet och agerade inte med den starka auktorietet som hade behövts. Han verkar långt från sin forna form och det blev helt enkelt lite för många baklängesmål. Han har ju varit mycket skadad och min åsikt är att Hamren borde vågat satsa på en ny målvakt.

 8. Först och främst är det lite lustigt (eller kanske egentligen olustigt) att kunna konstatera att det finns så många heliga kor här i Sverige. Saker, företeelser och personer som knappt får diskuteras och än mindre ifrågasättas. Jag tror inte att det finns så värst mycket som är typiskt svenskt men just alla dessa heliga kor kanske ändå är lite typiskt för vårt land. Iaf så är tydligen Zlatan en av dessa heliga kor. Vågar man på minsta vis kritisera Z så kan man vara helt säker på att ett antal personer kommer att tala om för en att man dels är en total nolla när det gäller fotbollskunnande och dessutom en idiot i största allmänhet. Locket ska alltså ligga tajt på och vara förankrat med järntvingar när det gäller Z.

  Nåväl nu till själva sakfrågan. Jag vet självklart inte om Z sprider dålig stämning i laget eller ej men helt klart gormar han lite väl mycket på sina medspelare när det ena eller det andra går honom emot. Jag tror också att den enorma fokuseringen på Z hos media och bland folk i allmänhet inte är något som gynnar laget. Att de övriga spelarna hela tiden får höra att svenska landslaget består av världsspelaren Z och ett antal utfyllnadsspelare, ja inte är det något som får övriga spelare att växa.

  Ett annat problem är vilken roll Z bör ha i laget. Jag menar har vi en sådan superduperstjärna som Z nu sägs vara så är det självklart otroligt viktigt att han används rätt. När han spelade på topp kom han helt klart inte till sin rätt, kom ofta inte in i spelet och det brukade sluta med att han gick och hängde med huvudet. Jag var därför väldigt förhoppningsfull när Z inför EM fick en ny roll som släpande forward. En roll som jag trodde skulle passa honom bättre. Tyvärr visade det sig, speciellt i matchen mot England att han många gånger blev en stoppkloss i spelet. Alla bollar skulle gå via honom och istället för snabba kontringar blev det relativt långsamma anfall som i många fall slutade med ett misslyckat genombrottsförsök av Z själv.

  Jag sågar självklart inte Z fotbollskunnande, självklart inte, att han i sina bästa stunder är en stor spelare vet vi nog alla. Det som kan ifrågasättas är hans roll i laget, både på plan och attitydsmässigt, samt den enorma och överdrivna fokuseringen på en enda spelare, som jag är helt säker på hämmar de övriga spelarna.

  Nåväl nu har jag dristat mig att ifrågasätta Zlatan så nu kommer självklart ett antal ”supporters” att tala om för mig vilken nolla jag är. I Sverige kritiserar man inte heliga kor ostraffat. ;-)

  • Bosse, känns det inte lite pinsamt att dra fram pk-kortet? Du låter som en SD-are som pratar om invandringspolitiken. Zlatan väcker tydligen starka känslor men det finns gott om personer som kritiserar honom så någon helig ko är han inte.

   /Mats

   • Nej det är inte det minsta pinsamt att påstå att Zlatan är en helig ko, för det är exakt så det är. Visst är det många som kritiserar honom men i de flesta fall får de då höra att de är idioter i största allmänhet och fotbollsnollor i synnerhet. Trots att de bara för fram lugn och saklig kritik.

    Vad har f.ö. detta med SD att göra, var kommer de in i den här bilden? Nåväl jag är inte SD-anhängare om du av någon outgrundlig anledning tror att alla som är kritiska mot heliga kor är SD-anhängare, jag står så långt från SD man kan komma. Comprendo!

 9. Jag hade kunnat hålla med för något år sedan, men säger man det om Zlatan EM så har man fan inte sett matcherna eller intervjuerna kring. Guillou börjar nog helt enkelt bli lite gaggig även om jag gillar karln. Zlatan har idag vuxit in i rollen som lagkapten och är en lysande sådan. Hans nya roll lite längre tillbaka på planen har också fungerat väl.

  • Hans mimik mot medspelarna är rent för bedrövlig, dessutom verkar han ytterst aggressiv mot dem oxo.

 10. Ja, Zlatan är en helig ko, och att kritisera honom är som att ge sig på ett stenblock med en tandpetare. Lika mycket som de snygga målen beror det på att han är en invandrarkille från Rosengård, med det mest osvenska utseende man kan tänka sig, sådana som annars blir städare, diskare eller arbetslösa. Zlatankulten har med mer än fotboll att göra, den har även en grund i förnekelsen av invandrarnas status som andra klassens medborgare.

 11. Jag brukar alltid ta upp EM2000 som ett skräckexempel på vad som skulle hända om vi valde bort alla ’svåra’ spelare. Där ställde vi nämligen upp med ett LAG bestående av rejäla ’robotar’ kliniskt befriat från såväl individuell skicklighet som förmåga att fatta självständiga beslut. Resultatet blev Sveriges sämsta turnering någonsin spelmässigt med 0-0 matchen mot Turkiet som det absoluta bottennappet.

  Jag kan hålla med om att det finns ett potentiellt problem när det gäller vår överlägset största stjärna och bästa spelare men det problemet beror uteslutande på övriga spelare. När övriga i Landslaget hela tiden söker Zlatan med passningar så blir vi lättlästa och spelet blir långsamt men det är väl endå upp till var och en att spela för Landslagets bästa.

  Om övriga spelare i Landslaget kunde förmås förstå att de inte MÅSTE passa Zlatan i alla lägen utan bara då det är det bästa alternativet så är mycket vunnet. Jag är också övertygad om att Zlatan själv anser att det viktigaste är att resultatet blir det bästa, inte att han får hålla bollen så mycket som möjligt.

  Vad gäller ’stämningen’ i Landslaget kan jag jämföra med Tyskland där man alltid haft starka profiler och därmed konflikter i Laget. Deras resultat tycker jag endå visar att det viktigaste är att de bästa spelarna ska spela, inte de som sprider bäst stämning i laget. Jag tror att svenska spelare på Landslagsnivå är professionella och inte bryter ihop bara för att inte alla i laget är bästa vänner.

  • Fast det kan ju inte vara så kul att lagkaptenen vrålar åt en, gestikulerar och gör fula miner.

   Jag kan hålla med om att det finns ett potentiellt problem när det gäller vår överlägset största stjärna och bästa spelare men det problemet beror uteslutande på övriga spelare.

   Såå? Är det offren som är problemen?

 12. Zlatan är en bra fotbollspelare, unik och egen, fighter och grym individuell spelskicklighet, men…..han är en one man army, han slåss för Zlatan inte för någon annan. Detta betyder inte att han inte är en tillgång vilket han helt klart är, men är det samma sak som att han bör/ska leda laget… Att vara en bra ledare kräver andra skills, en bra ledare ska inspirera och får andra att lyckas och växa…. Zlatan är helt klart grym individuellt men inspirerar han laget bättre genom att fokusera på att anfalla än att försöka leda det?
  PS: Jag vill se Guillou spela fotboll mot Zlatan… Guillou älskar att röra upp känslor, han bara måste säga emot på instinkt, säger du vackert väder säger G tycker du? säger du vi vann!! Säger G ja men inte med tillräckligt många mål! han är lite av en blöt filt på stämningen, någon som noterat Guillous minspel? Han ser alltid sur ut på plan, jag har sällan sett honom le om inte ironiskt, jag tror bestämt att han sprider dålig stämning i Sveriges författarlandslag…

 13. Det här var ju kul i alla fall:

  ”Sportbladet konfronterade Zlatan med Jan Guillous kritik efter Sveriges segermatch mot Frankrike.
  – Det vet jag inte ens vem det är om jag ska vara ärlig, sa den svenske landslagskaptenen.”

  Undrar vad pompöse Giullo tycker om det :-)