Våga se verkligheten


Jag har länge tvekat inför möjligheten att visa bilder från Gaza. Det känns inte helt okomplicerat, dessutom vet jag inte i alla lägen varifrån bilderna kommer. Samtidigt så känns det mycket viktigt att visa dem, detta trots att alla människor förstår att de finns, och att de speglar en obehaglig verklighet. Såvitt jag förstår är samtliga bilder tagna av palestinier inne i Gaza, men det är omöjligt att kontrollera. Bilderna behöver inga bildtexter.

Man undrar hur en stat är funtad som kan göra såhär mot ett stort antal oskyldiga civila. Man undrar också hur denna stat kan göra det enbart för att vissa politiker, som Olmert, Livni, och Barak, ska vinna ett val till landets parlament…

DN SvD12 it AB12 VG1234 Dbl123

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,
[tags]Gaza, Palestina, Israel, Folkmord, Krigsförbrytelser, Genevekonventionen, Dagens Bild, Bolter, Fotografi, Krig, Människorätt, Bomber, Etnisk rensning, Politik[/tags]


21 svar till “Våga se verkligheten”

 1. Jag är tacksam över att du lagt ut bilderna. Det är tack vare din blogg som jag börjat titta ut till andra bloggar och därmed fått större kunskap och blivit mer intresserad av att höra och läsa andras åsikter. I början använde jag end din blogg som info och det kanske är andra som gör detsamma, därför är det bra om så många som möjligt lägger upp bilder. Här i trygga Sverige kan vi ALDRIG föreställa oss en sådan katastrof ens i fantasin, därför behöver vi få drabbas av verkligheten utav bilder eller filmer.Tack än en gång!

 2. Hej jinge

  Jag älskar din blogg och följer den varje dag och är glad att någon vågar säga saningen med ord och bilder. Tack för allt.
  Ni som vill se hur Israel ljuger titta vad pinsamt det är när dom blir tagna på bar gärning denna klipp är från youtube:http://uk.youtube.com/watch?v=SILJxPTqjAM

 3. Jag undrar om vi någonsin haft en fegare – FEGARE – utrikesminister? Carl Bildt tillhör de som har sin post tack vare sitt israelsstöd. Precis så som den amerikanska presidenten. Därför är vår utrikesminister låst och bunden till händer och fötter och kan inte kritisera israel… precis så som USAs president.

  Det gick minsann bra att vara upprörd under Srebrenica massakern, men nu – när israel är inblandat – kan han inte längre tala.

 4. #7: fast ”utslette staten Israel” betyder ju i sammanhanget att göra Israel till en demokrati för alla dess invånare oavsett nationalitet eller religion. Det är nämligen det de arabiska partierna i fråga står för vilket är anledningen till att de förbjuds. I själva verket förespråkar Balad en tvåstatslösning. Men visst, ”utplåna Israel” och liknande låter ju betydligt mer dramatiskt så det är ju ingen överraskning att Israelkramarna använder sådana termer för att förvirra.

 5. Peppes Pizza:

  Du menar att dessa arabiska partier som de nu förbjuder inte accepterar Israel som stat och vill ”utslette” staten israel? Därför stödjer du deras beslut. Men det faktum att Israel vill utslette alla palestinier är det inget du funderar över? Intressant inställning. Vad de utfört sedan 60 år tillbaks och i allra högsta grad idag är etnisk utrensning framför våra ögon.

 6. Mycket bra att visa bilderna från Gaza!! Världen måste få upp ögonen för hur männikor drabbas, och göra något åt det.

 7. Peppe: Jag har väldigt svårt för sån AFA-liknande retorik. I en demokrati borde det vara självklart att få rösta på partier eller politiker med antidemokratiska budskap. Men det är helt riktigt att detta inte på nått vis är ett unikt beteende för Israel.

 8. Peppes Pizza …

  De arabiska partier som har blivit utestängd är de som protesterar mot apartheid och vill ha lika rättigheter för alla. Om du anser att detta är odemokratiskt, då har du fel! Om du däremot anser att demokrati skulle vara ett hot mot Israels existens, då har du tyvärr nog rätt.

 9. Fruktansvärt, så fruktansvärt hemskt!
  Men det är alldeles nödvändigt att visa vad som sker inuti Gaza. israel får inte utföra sitt barabari i skymundan. Allt ska fram!

  Och vi får ignorerar dumheter som vissa av vårt grannar kläcker ur sig!

 10. Jag har sett så många hemska bilder på lemlästade palestinier och de flesta är barn jag har fått psykiska problem och är i behov att söka en läkare
  Vi palestinier är dömda till döden av en hel värld , vad var det vi gjorde ?
  Var alla dessa människor som talar om rättvisan och mänskliga rättigheter
  En del människor njuter av över mitt folks död och väntar på att Israel ska göra slut på oss
  Om det skulle bli så då är det bättre att dö med värdighet genom att bekämpa de barbarer i Israel
  Forum för levande historia tiger om dessa massaker , det är ju palestinier som slaktas och inte judar

 11. Det att Israel har suddat bort palestinska partier från nästa val har jag skrivit om igår, här på Jinges blogg. Info har jag läst i några italienska bloggar men var osäker om uppgifterna stämmer eftersom jag kunde inte hitta en källa från tidningar.
  Nu läste jag på samma bloggar att en person från ett palestinskt parti spottades i ansikte och kastades ut… (igen kan jag inte bekräfta uppgiften men kanske den dyker upp imorgon) …

  Sverige är alltid sist som får veta nått :o)

 12. Al Jazeera översatt på bosniska:

  14:45 – Hamas har meddelat att freds förslag av Egypten i nuvarande form är totalt oacceptabelt.

  14:40 – I Al Jazeera har ringt en läkare från Gaza som sa att han startade ambulansbilen och körde till en skadad skadad kvinna. När han försökte komma till kvinna, har israelisk arme skjutit mot honom, så gömde han sig. När han gick ut och försökte igen att komma fram till henne, då började man skjuta igen. Det upprepades flera gånger. ”Nu är den kvinna död!” säger mannen och mina baterier på mobilen kommer snart att ta slut, så vet jag inte om jag ska meddela er vidare om situationen i Gaza eller ropa på hjälp, sa mannen.

  13:00 – Efter tuffa strider i Gaza City har israelisk arme kommit in i södra delen av staden och israeliska stridsvagnar har kommit in i Sheih Edzlin, Zejtun i Tal el-Heva. Hamas gav stark motstånd och satte även sprängmedel under stridsvagnar. Stridsvagnar från Sheih Edzlina i Tal el- Hevaa, drar sig tillbaka och man ändrade krigsstrategi genom att fortsätta med bombningar.

  – Enligt Hamas, under striderna i måndas, har man dödat en israelisk officir och 11 soldater är skadade. Enligt Hamas-uppgifter har man hittills dödat 34 israeliska soldater.

 13. Israeliska politiker kräver kärnvapenanfall på Gaza !!

  Right-wing Israeli politician Avigdor Lieberman proposed a ”solution” to the war in the Gaza Strip on Tuesday saying, ”Israel won’t be secure so long as Hamas is in power, and therefore we need to come to a decision that we will break the will of Hamas to keep fighting.”

  According to reports in Israeli media, he said the US nuclear strikes had rendered an ”occupation of the country … unnecessary.”
  Läs gärna artikeln publicerad av folkebild om spår av utarmat uran i palestinska offer.

  http://www.fib.se/visa_kors_info.asp?Sidrubrik=Startsida%20(ettan)&e=e001&DocumentId=143&Avdelning=050&Meny=003

 14. Jag har aldrig set mig som en pacifist eller fredsälskare. Jag har sedan länge övertygat mig att det finns situationer som krig kan vara nödvändinga.

  Men detta slakta av folk som inte kan gå någonstans är sjukt och får mig att må illa.

  Det är precis som fiska med dynamit, du ffår en massa fisk men den mästa av den är totalt försörd och man har ingen använding av den.

  Slöseri på liv, till ingen nytta, för hårdare man pressar ett folk hårdare blir motståndet.

  DIME bomber och WP bomber i civilia områden, rykten startar nu också tala om cluster bomber.
  Är inte det overkill.

  Som att jaga knott med älgstudsare.

  I jag är inte religös men jag har startat och be för de civila i området varje kväll tillsammans med min fru som är religös. Men jag vill göra mycket mera en be.

  Men jag behöver jobba, studera och få min ekonomi att gå ihop och få mat på bordet för mina 4 barn.

  Hoppas att de aldrig behöver uppleva detta på nära håll.

  Ursäkte för mitt dynamit och fisk exempel men det finns ett amerikansk utryck som heter ”as shooting fish in a barell” vad man menar med det är att det är för enkelt, ingen utmaning och slakta civila är just det ingen utmaning, inget som fysiskt kan skada staten isreal.

  Men deras rykte är skadat men jag tror inte de bryr sig längre för USA stödjer dem. USAs kongress röstade 390 mot 5 tillfördel att stödja isreal den 9 januari.

  • Den lilla tjejen med gröna tröjan är en av de bästa representanterna för palestinierna jag sett. Kunde man göra flera filmer med den unga damen så vore det en utmärkt sak. Rätt in i hjärtat! Inte ens hard core sionister kan vara oberörda av hennes indignation.

 15. Sant Jinge, den tjejen sade mycket av det som behövdes sägas, och som du sa, rakt in i hjärtat. Frågan är om hard-core sionister överhuvudtaget är intresserade av vad deras gärningar får för effekter. Kan man stänga av känslorna totalt och reagera som en zombie inför vad vi ser? Jag önskar att Israelerna satte sig ner och begrundade sin regerings gärningar och satte stop för denna mardröm.

 16. Tänk att media har mage att kalla denna ensidiga slakt för krig, det finns inget som har med krig att göra.

  Är man världens sjätte största kärnvapenmakt samt förfogar över en av de modernaste utrustade arméerna i världen mot leksaks raketer och bössor så kan man inte säga att ett krig pågår.

  Vad som istället pågår är ett folkmord på en inspärrad yta på ca 10x40Km med 1 500 000 människor i användandes de modernaste tanks, helikoptrar, flygplan och artilleri som går att uppringa, en utrustning som de såkallade ”motståndarna” helt saknar.

  Detta meddans Israel i media ”tappert” försöker framställa sig själva som ”offer”, som tur är det inte många som sväljer den magstarka bilden längre.

  Jag själv var relativt okunnig om historiken och förhållandena i Palestina, men efter att nu en tid läst på och kontrollerat fakta så kan jag bara beklaga att man inte förstått vidden av detta tidigare, jag kan bara skylla på att det under ens uppväxt konflikten alltid funnits som ”bakgrunds brus” med en vinklad rapportering, men nu är ”skygglapparna” borta.

  För att verkligen ställa till det så säger flera olika källor att Israel använder ammunition innehållandes utarmat uran, detta är mot Genève konventionen. Utarmat uran är betydligt skadligare och giftigare än vad du tror och har en halveringstid på 4,3 miljarder år, dvs att folk kommer dö av de långsiktiga effekterna i området i stort sett för evigt.

  Ett viktigt litet klipp i samanhanget, iofs rätt väldokumenterat vid det här laget,
  Israel admits: ”No Hamas rockets were fired during ceasefire”,
  http://uk.youtube.com/watch?v=zfFMZ7Y-s_c

  Jag rekommenderar verkligen att på google video söka efter den ~7min långa filmen ”Wall of Hate” och se den, en riktig ”ögonöppnare”.