Udda väderfenomen – Dagens bildI morse tog jag pendeltåget in till huvudkommunen, jag hade ett par bilder som jag skulle ta, på vägen till tåget såg jag ett jetplan på mycket hög höjd, 10 000 meter skulle jag tro. Kursen var östlig och planets avgasrök drev sakta norröver.

Under planet bildades en skugga med en lätt mörkblåare nyans än den omgivande luften. Tyvärr så var tåget på ingång så jag hann inte ta upp kameran och ta en bild av fenomenet, men jag är övertygad, skuggan kom sig av att luften innehöll små mängder av vulkanaska. Solen reflekterades i askan, men i skuggan av planet så blev det ingen reflex, och alltså en kvarts nyans mörkare. Hade jag haft tid att vänta på nästa tåg så hade jag kunnat visa upp bilden.
Bilden ovanför är från i vintras, det är en halo som syns, och bilden under är light pillars, bägge är tagna här i Handen, och är naturliga om än ovanliga ljusfenomen. Jag tror att jetplansskuggan syns bättre när solen står lågt på himlen, men jag ska kolla från och till idag om jag ser något liknande fenomen. Man ser under alla omständigheter att det är ett tunt dis, troligen är det askan som syns.
Den som har tillgång till en hyfsad kamera bör kika lite då och då när jetplan passerar på hög höjd, men troligen fungerar det bäst tidigt, när solen står lågt så blir skuggan längre och mer påtaglig. Antagligen är det samma sak framåt solnedgången, ju lägre sol desto större möjligheter att fånga fenomenet på bild. Den som lyckas kan kanske sälja bilden till en tidning eller TV.

it Andra om: , , , , , , , dn12345 svd1 ex1 sr ab


2 svar till “Udda väderfenomen – Dagens bild”

  1. Natten som gick ca 2400+ när vi promenerade hemåt med pannlamporna tända såg vi små askflagor singla ner i ljuskäglorna. (Värmdö).

    Mycket märkligt.

    Trodde först det var knott eller frön men det var aska.