Tskhinvali Sydossetien – bilder


Idag verkar det som om svenska politiker är helt eniga i inställningen till Rysslands angrepp på Georgien. Man talar i termer som att Georgien är en självständig stat och därför inte får angripas.

Jag har svårt att invända mot ett sådant resonemang, men det jag givetvis undrar över är om inte Irak och Afghanistan är självständiga länder? Det trodde jag, men jag hörde inget från vare sig högeralliansens politiker eller socialdemokraterna då. Det gör att jag känner mig skeptisk. Ser man dessutom på de bilder som finns nedan, bilder som visar hur det ser ut idag i Sydossetiens huvudstad Tskhinvali så tycker jag nog att det var adekvat att agera från ryssarnas sida. Sedan kan man alltid diskutera art och grad.

För oavsett om antalet dödade uppgår till ett antal som räcker för att använda ordet folkmord så tycker jag att bilderna talar för sig själva, och de visar att georgiska trupper knappast varit ute på svampplockning precis.

Statsministern har lämnat ett pressmeddelande och Ung Vänster har bytt textinnehållet som i original handlar om Ryssland och Georgien. Nu ser det i Ung Vänsters version ut som följer:

Det militära samarbetet med Israel genomförs inte

De israeliska trupperna måste upphöra med verksamhet som destabiliserar de palestinska terrirorierna, exempelvis förstörelse av infrastruktur eller blockering av viktiga vägar. Planen för vapenvila måste genomföras snabbt och fullt ut, bland annat måste de israeliska trupperna dra sig tillbaka bakom den linje de höll innan fientligheterna inleddes och den humanitära hjälpen måste släppas fram till civilbefolkningen.

Den israeliska inmarschen på palestinska territorier är oacceptabel och ett brott mot folkrätten. Det israeliska agerandet har förändrat bilden av Israel som internationell aktör. Detta kommer – som förra veckan betonats av EU:s utrikesministrar – att få konsekvenser för Tel Avivs relationer med omvärlden.

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Andra om: , , , , ,

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

Tskhinvali, Sydossetien

AB DN1 SvD1 Dbl1 Pol1 Ung Vänster it

Läs även: Motbilder Kondoren Raketer Svensson

[tags]Tskhinvali, Sydossetien, Georgien, Ryssland, Krig, Politik[/tags]


33 svar till “Tskhinvali Sydossetien – bilder”

 1. OK. Eftersom jänkare och israeler terroriserar världen är det okej att ryssarna gör detsamma.
  Är det en korrekt tolkning?

 2. Reinfeldts timeline i Georgien börjar den 8 aug.
  Han vet alltså inte vad som hände dagen innan när han nu gör följande påstående:
  ”Den ryska inmarschen i Georgien är oacceptabel och ett brott mot folkrätten.”
  Fattas nu bara att han påstår att bilderna ovan visar georgiska offer för ryssarnas brutalitet.

 3. Jag vart nog lite otydlig, men jag anser att Gunnar H är ett skämt. Och om man vill höja bloggens anseende så är inte han rätt människa att bjuda in. Jag tycker faktiskt att hennes blog blev lite sämre där.

 4. @ Torsten

  Tolkningen är att det behövs en helhetsbild av vad som hänt!
  Tyvärr så förmedlar svensk media en bild som bara talar om ryska övergrepp! Arvidsson (jedi riddaren)på SVD talar om kampen mellan ondskan och det goda…. På SVT sitter sk experter och ifrågasätter om det verkligen var Georgien som startade offensiven i Sydossetien…. Och vår egen utrikesminister har jämfört ryssarnas metoder med Hitlers! I ett sådant mediaklimat behövs helt klart olika infallsvinklar och en stor dos av kritiskt tänkande.

  Utifrån den information som finns får var och en dra sina egna slutsatser och om de önskar – välja sida.

 5. Bilderna i sig säger inte mycket! de kunde lika väl komma från nån större trafik olika eller brand!

  dock håller jag med i resonemanget.
  Det skrämmande i det hela är den totala blindheten som finns hos den politiska majoriteten i Europa. Varför kan man bara spekulera.
  Att ensidig utmåla Ryssland boven i dramat ger en väldig skev bild av verkligheten.
  Kolla bara på den annalkande katastrofen nära oss, Polen!
  vad är det som ha hänt med polack jävlarna!? beklagar mitt språkbruk, men Polens sätt att agera håller på att destabilisera hela regionen, och vi är beklagligt nog mitt i smeten.
  Hur kan Europeiska politiker resonera så som de gör och skylla totalt på Ryssland. säg vad ni vill säga. Men skulle en granne till mig sätta upp långdistans missiler när mitt hem så kan du ge dig sjutton på att jag gör samma sak. Ganska enkel logik.
  Det är vi som skapar denna kris, och vi bör fråga oss om det är inte var ett misstag att släppa in polackerna i EU. Om jag inte minns fel så började problemen med polen långt innan de blev medlemmar, och nu tänker jag på alla de undantag de fick med sig som villkor för att de ska gå med i EU! löjligt.

 6. Märkligt att bilderna från det sönderbombade Sydossetien inte har visats i Svensk media :S

  Vad kan det bero på?

  Alltså, att DN är som den är kan man ju förstå, men SVT? Vad har hänt? Tidigare har man varit mycket mera subtil när man höll på en sida i konflikten. Nu är det bara ren o simpel propaganda ala Sovjet.

  Annars mycket bra jämförelse med Palestina.

  Kommer ihåg Libanonkriget med när USA blockerade resolutioner i säkerhetsrådet som fördömde förstörelse av Libanons infrastruktur och krävde eldupphör. Då så man helt arrogant att det är för tidigt för det, Israel måste först göra jobbet klart…

 7. Gunnar H, ha sålt sig för den israeliska lobbyn för länge sedan. Vill du läsa nåt ganska makabert Roligt! så läs hans första anförande vid hans ankomst till bryssel. han är/var! ordförande för svenska israel samfundet.

  hur som helst,
  jag minns också den resolution som USA blockerade i samband med Libanon kriget så att man gav israel lite mer tid för sin halacha slakt, jag förstår inte hur man kan ha mage att blockera en resolution om eld upphör!

 8. Ja det är otäcka bilder, dessutom så har vi en otäck regering. Man tänker ta in oss i NATO och eftersom sossarna troligen är med på det så är det kört.

 9. I området som kallas ”Georgien” lever lazer, ryssar, megrelier, svaner, ukrainare, georgier, adzjarer, greker, Imerelier, gurier, armenier, azerier, osseter, abchazier och ett antal mindre folkgrupper.
  De har olika bakgrund, kultur, språk och religion och alla är utspridda i Kaukasus labyrinter av otillgängliga dalgångar.
  Turkiet, Bysan, Persien och Ryssland försökte ihärdigt kontrollera området men har aldrig lyckas.
  Att ryssarna för ett par århundraden sedan ritade ut ”Georgiens” gränser på en karta var endast för att fylla ut ett tomrum på kartritarens papper. En dekoration, då området ändå aldrig har fungerat som självständig stat eller land.
  Utan ryssarnas karta hade ”Georgien” aldrig existerat och utmärkande för området än i dag är de svanetiska försvarstornen som i 2200 år stått emot alla försök till överhöghet från utomstående.
  €U$A/NATO tror sig nu efter mer än 2000 år kunna införa någon slags västinspirerad, ”demokratisk” statsbildning med hjälp av den stackars lille Saakashvili som efter presidentvalet, utropade: ”Här börjar tredje värdskriget!”.
  Slipstuggaren kanske får rätt men de svanetiska försvarstornen kommer ändå stå kvar.

 10. fofo:när hitler gav oss en lektion så gjorde sverige pengar på det, nu anklagar du polackerna för att det är de som börjar med problemen… jag blir så trött!

 11. Vad skrämmer mig mäst i hela situationen är att media förväntar sig att vi ska bara ha 3 dagars minne och följa våra ledare blint.

  Jag har ett textbok exempel på att man inte ska följa sina ledare blint även om de är demokratiskt valda. Nazi tyskland och Hitler.

  Om jag var en samhällskunskap lärare skulle jag använda denna ryssland-georgien konflikt som ett bra exempel att du inte kan lita på media.

  Min fru märkte idag att wikipedia har fått delar av sitt innehåll ändrat eller raderat som rör geogiens historia, konflikt och presidentens profil.

  Min fru är från USA och ingen amerikan som vi känner köper den historia vi får serverad, de kunde acceptera irak kriget och mycket annat skit men hela denna konflikt stämmer inte och de får inte ”storyn” att hålla ihop.

 12. Har folk i Sverige varit blinda i 16 år?
  Ända sedan Jugoslaviens sönderfall har svensk media ställt sig helt på en sida av konflikten och fortsatt så under alla dessa år.
  Jag vet inte hur det hade varit innan för jag inte varit i Sverige då men sedan åtminstone 1993 har man ensidigt visat olika konflikter i världen särskilt på Balkan.
  Slovenien har anfallit och dödat soldater ur den Jugoslaviska armen som inte hade ens ammunition, västländerna har brutit mot FN vapenembargot, Sloveniens polis har på gatorna arresterat, fråntagit ID-handlingar och lämnat över civila etniska serber (Sloveniens medborgare) till Kroatien under kriget som sedan spårlöst ”försvann” någonstans i Bosnien, Slovenien har raderat mellan 30 och 90 tusen egna medborgare från registret (nummer varierar i olika källor) och trots författningsdomstolens beslut om olagligheten vägrar regeringen följa beslutet osv.
  Hur mycket har ni läst om det?
  Kroatien har gjort flera ”aktioner” till FN-skyddade områden senast då nästan hela den serbiska befolkningen rensades bort (uppemot 250.000 människor blev flyktingar i Serbien), det sägs att detta inspirerade Georgien till deras anfall mot Sydosetien , för även där har USA och NATO länder gett Kroatien militärt stöd i form av vapen och instruktörer, i gryningen av Kroatiskt anfall har USA flygvapen bombat etniska serbernas radaranläggninger och flygplatsen (FN-skyddat område ni vet), Kroatien på alla möjliga sett förhindrar flyktingarnas återvändning, regelbunden arrestering och fängslande av återvändande serber, bostäderna är konfiskerade, fastigheterna och marken förstörda för Kroatisk arme använde s.k. doktrin av bränd mark dvs. bränna allt framför sig, då och då någon återvänande flykting blir trakasserad eller dödade, en av de mest populära grupper i Kroatien som får 100.000 åskådare i Zagreb sjunger om att slakta serber och hyllar Ustasa slaktare (Kroatiska fascister från WW II vilka var sällsynt hänsynslösa mot serber att till och med nazister tyckte det var för mycket och skrev om det till sina överordnade i Tyskland), ministrar som är bland åskådare där …
  Skulle kunna fortsätta rada upp sidan upp och sidan ner om Kroatien, Bosnien och Kosmet.
  P3 reportrar som med värme och förståelse pratar om muslimska krypskyttar i Sarajevo, svensk media som vars reportrar huvudsakligen satt i Wien och rapporterade om kriget eller enbart besökte den ena sidan och skrev om dess lidande (mycket värre situation, ur den journalistiska objektiviteten, än de ”inbäddade” reportrar från Irak), SVT som visar svajande Nato flaggan i bakgrunden (inget annat förutom den) när man pratade om Natos ”collateral damage” dvs. döda serbiska civila, nyheter om serbiska offer enbart mitt på natten (jag hörde det för att jag pluggade då och gjorde det oftast på nätterna) inte ett ord på dagen, inga bilder, inga empatiska skrivningar, medan fyllda spalter och nyheter om motståndarnas lidande, inga Bildts krav att Nato inte skule bomba sönder Serbien till stenåldern (broar, kraftstationer, klusterbomber i centrum av en storstad, civila tåg, flyktingar, serbisk nationell TV-station, TV-sändare, olja raffinaderier, oljedepåer, kemisk industri med ofattbara miljöföroreningar, …) som Natos befälhavare uttryckte det.
  Vad snackar du palle om?
  Svensk media och neutralitet är ett minne blott sedan mycket, mycket länge.
  Själv ser jag inte på nyheterna (eller TV för den delen) i Sverige sedan många år tillbaka. Tacka vet jag Internet!

 13. Först och främst fofo – USA placerar ut en missilsköld i Polen. Denna sköld är typ som ”Patriot”-missilerna i Israel som skulle stoppa ”Scud”-missilerna från Irak. Det är alltså en defensiv missilbas, men visst, om bara 10% av rysslands kärnvapenmissiler kommer fram i stället för samtliga, skulle det ju kunna vara närapå beboerligt i några små delar av USA…. Det är alltså detta ”hot”, att ryska kärnvapenmissiler blir nedskjutna, som Ryssland tycker så illa om. Det är därför de avser kärnvapenbomba Polen så massivt. Och visst, missilskölden kanske förskjuter kärnvapenbalansen lite till USA’s fördel.

  Och till er som tror att jag nu går USA’s ärenden kan jag säga att inte heller jag gillar agerandet och utvecklingen. Georgiens president kan ju inte haft alla får hemma när han med en mycket mindre armé angrep sin utbrytarprovins, vilka han mycket väl visste var beskyddade av enorma ryska arméstyrkor. Denna armé, och även detta kände han till, hade till och med förberett infrastrukturen för att klara av att framrycka med pansardivisioner. Hur han tänkte där var nog en tankevurpa i klass med lätta kavalleriets anfall på Krim-halvön.
  Visst hade Ryssland kränkt Georgiskt territorium flera gånger och visst hade andra provokationer förekommit – men inte ens presidenten kan ha haft nån förhoppning om att Ryssland gråtande skulle övergett Sydossetien – när de hade förberett motangrepp långt tidigare.

  Hur som helst är detta något som verkar negativt på alla stater i närheten av Ryssland. De har sett hur lite hjälp Georgien fick av ”storebror” USA – och ser därmed att vägen är öppen för vadhelst kanonbåtsdiplomati som helst. Något förvisso USA pysslat med ett tag nu, men nu finns plötsligt åter två kolosser…! Och Kina på frammarsch. Framtiden blev absolut inte ljusare med Georgienkrisen, snarare dränkt i oljig, oroande krutrök.

 14. ”Min fru märkte idag att wikipedia har fått delar av sitt innehåll ändrat eller raderat som rör geogiens historia, konflikt och presidentens profil.”

  Gripen det är verkligen 1984 i ett nötskal.

  Jag håller med dig Jinge i ditt inlägg. Var var alla dessa EU politiker när USA gjorde samma sak i Irak? Dubbelmoral och lögner öser de över oss och jag har ingen aning vad vi som individer kan göra för att få STOPP PÅ DENNA DUBBELMORAL?!!! Snacka, skriva etc leder ingenstans och om 20 år så lär alla våra inlägg här vara borta och bara gamla tidningar och TV inlägg är kvar i arkiven och då är det deras förfalskade historia som är kvar. Jag mår enormt dåligt av allt detta – hur kan vi ändra denna fruktansvärda utveckling NU?

  Tänk om detta hade fått vara rubriker vid USA angrepp mot Irak:
  USAs trupperna måste upphöra med verksamhet som destabiliserar de Irakiska terrirorierna, exempelvis förstörelse av infrastruktur eller blockering av viktiga vägar. Planen för vapenvila måste genomföras snabbt och fullt ut, bland annat måste USA trupperna dra sig tillbaka utfrån Irak den humanitära hjälpen måste släppas fram till civilbefolkningen.

  USAs inmarschen på Irakiska territorier är oacceptabel och ett brott mot folkrätten. USAs agerandet har förändrat bilden av US som internationell aktör. Detta kommer – som förra veckan betonats av EU:s utrikesministrar – att få konsekvenser för Washingtons relationer med omvärlden.

 15. Zico! ”Det är alltså detta “hot”, att ryska kärnvapenmissiler blir nedskjutna, som Ryssland tycker så illa om.”

  Vad vet du om det? Oavsett hur det förhåller sig med den saken så är det jävligt fult att skylla detta på Iran, det är bara ett rent svepskäl. Det handlar helt enkelt om att utvidga USA:s hegemoni i världen, ingenting annat. Dessutom så vet inte du vad USA har tänkt ha för robotar där. Det kan mycket väl röra sig om offensiva robotar som är programmerade att slå mot ryska robotsilos. Det verkar vara en i högsta grad trolig linje med tanke på vilka som styr den amerikanska utrikespolitiken i nuläget. Man håller också på att inlemma Indien och Japan i någon slags Natogemenskap, orsaken är förstås – Kina. Det vi nu ser exempel på är exakt samma planer som Adolf hade med sitt tusenåriga rike. Det är meningen att världen ska stå under Amerikas Vita Hus som ska styra och bestämma allt. Därför har man nu trummat ihop alla USA-vänliga regeringar, bland annat vår egen högerregering för att skrämma upp folk och påskynda ett svenskt natointräde. Så har man uppbådat en massa fjollor till USA-kramare för att sprida skitsnack på bloggar och i kommentarer… Du är en av dessa skitpratare.

  (Kommentaren flyttad av Jinge)

 16. @bjolso:

  Vilken tur att tv åkte i gålvet :D . Du kommer upptäcka att du får tid till en massa andra saker som du inte han med tidigare. TV har jag själv kvar vara för att kolla på nån film då och då. Allt annat är ointressant och fördummande tidsfördriv.

 17. Det är mycket krigspropaganda i medierna just nu och man får passa sig för att dra några förhastade slutsatser. Men nog tycker jag min version stämmer ganska bra? Georgiske presidenten Micheil Saakasjvili är psykiskt sjuk och bombade Sydossetien tills ryssarna blev förbannade på folkmordet och gick in i Georgien för att få slut på lidandet.

  SVT och övriga massmedier här i Sverige kan ta sig i arslet! Jag tror inte ett dyft på den anti-ryska propagandan…

 18. Det är två saker jag överväger att göra, sluta läsa DN och Aftonbladet och precis som bjolso, slänga ut TV:n.
  Varför ägna dyrbar tid åt osakligheter och ren propagandan. För på något sätt stannar dravlet och det direkta osanningarna bredvilligt kvar i skallen och förorsakar stark irritation – och trötthet.
  Så länge vi tillåts är det bättre att läsa ett tjogtal tidningar på nätet, sortera och skapa sig en egen uppfattning om t.ex Rysslands och USAs/israels roll i den nära krigsliknande konflikten med Georgien.

 19. Georgiens ”suveränitet” över dessa länder kan ju diskuteras eftersom de varit de facto självständiga sedan de vann över den förre ukrainske diktatorns försök att rensa ut icke önskvärda etniciteter (Ryssar och Abkhazer).

  Folkmord? Uppsåtet enl. modus operandi och de massförstörelsevapen som användes var otvivelaktligen att mörda och fördriva icke georgier. Över 2000 av ett folk på 700 000 tycker i alla fall jag är folkmord.

  När Västmakterna bombade och styckade upp Jugoslavien räckte det med lite hörsägen och rykten, dagliga oemotsagda propagandapamfletter från Pentagon och några ”massgravar” med soldater från alla sidor i INBÖRDESKRIGET för att upprätta en NATO-tribunal där förloraren döms och aggressorns (NATOs) klienter liksom NATO själv rentvås. Inte heller tog man någon hänsyn till Serbiens suveränitet när man gav bort dess kärnrepublik till sina organtrafficking-klienter att bilda maffia-stat med, inte heller Serbisk egendom hus gårdar territorier kyrkor och gravar.Snacka om hyckleri

 20. #23 bjolso – Vart ska du se filmen du hyr eller laddar ner? På monitorn är det ju inte så kul… Du vet att du måste betala tv-licensavgift för en trasig tv också va? :)

  Jag läser också både DN och AB men bara skvallret. Ska man läsa om utrikesnyheter så bör man kolla flera källor och sedan bilda sig en uppfattning – en källa räcker inte.

 21. ..“Sanningen” ligger såklart någonstans i gråzonen mittemellan vad alla parter påstår…

  Så sant så sant bjolso.

 22. Ryssland tillbaka få åter en nationell insats, insatser ger tillträde till trupper och att Georgien väntar i höst så finna på en måste dra till stoppats. Därmed har därutöver en till ny vända skapats.

  Trots avtalet på en till som insats, innebär att eldkupper ska de få, styrkor som fortfarande skrivit på en som inleddes förra gången. Innebär ett eldupphörande Georgien stoppats? Innan på ett nytt sätt. Båda ger säkerhetsåtgärder. Fritt Georgien måste dras tillbaka även och flyktingar i höga tal.

 23. #26 bjolso – Jo det är klart att man inte vill betala för en tv man inte brukar, jag sa bara hur regelverket ser ut. :)

  #28 villiam – Jag håller med! Tror jag…

 24. Jinge:

  #11; #14; #20; #22. Vart skall det sluta…
  Få stopp på vansinnet -det är inte fler krig vi behöver!

 25. @Marcin
  Hitler har inget med vad polackerna gör nu förtiden.
  Det kräves ingen geni för att se att polackerna spelar det amerikanska kortet framför det Europeiska. Och här talar vi om en nation som är en del av den Europeiska gemenskapen!
  Vi bör inte underskatta hotet från en sån upptrappning.
  En upptrappning som vi först och främst får tacka polackerna för!
  Ingen har tvingat polen att öppna hemliga fängelser och ingen har heller tvingat de att frivilligt gå med på att upprätta ameriksansk missil baser på deras mark.
  vad tycker du att det ryska svaret bör vara!?

 26. @Marcin:

  fofo har helt rätt i att det är just Polen som är krisskaparen i EU. Washingtons lilla trojanska hästen.

  Det hade varit på sin plats att diskutera robotskölden med sina europeiska partners innan man bestämde sig att gå vidare saken. Nu är Europa USAs och Polens gisslan.

 27. OK.
  Det är realpolitik vi talar om. Det spelar ingen roll vad man tycker om folk eller fä. Utsatta länder behöver bundsförvanter och tar de där de finns.

  Vad som då behövs är en trovärdig europeisk union. Något att hålla i handen när ett alltmer aggressivt Ryssland knackar på.

  Klarar inte Europa det kommer USA/NATO att fylla tomrummet snabbt som ögat. Det är Polen ett bra exempel på, även (faktiskt) Georgien.
  Och då kan vi stå där med vårt idealistiska EU-motstånd…

 28. Fruktansvärda bilder som visar det övervåld den georgiska armén använt sig av mot de man betraktar som sitt eget folk. Bilderna får en att tänka på Kosovo och det våld Jugoslavien använde sig av.

  Frågan blir ju då naturlig. Varför är det georgiska våldet OK, medan det jugoslaviska våldet fördömdes. Svaret är lika enkelt som skrämmande. Är man på de godas (USA/EU/NATOs) sida kan man bete sig hur illa man vill. Är man på det ondas (just nu Rysslands) sida ska man acceptera övergrepp mot civila och lägga sig platt för Övermakten i Väst.

  Själv så applåderar jag det modiga ryska parlamentet som vill stödja de Ossetiska och Abchaziska folkets frihetskamp från det georgiska förtrycket genom att erkänna deras självständighet.

  Vad gäller Georgiens rätt att territoriellt dominera Ossetien kan man bara konstatera att det finns märkliga omständigheter. Någon gång under 1930-talet bestämde den georgiskfödde diktatorn Josef Dzjugasjvili, även känd som Josef Stalin, att Ossetien skulle delas upp i en nordlig ryskkontrollerad del och en sydlig georgiskkontrollerad del. Denna splittring gjordes för att minska det Ossetiska folkets inflytande, principen att härska genom att söndra.

  Konsekvenserna av detta har vi bara sett början på och tyvärr kan det, om USA och Väst fortsätter provocera, leda till ett nytt iskallt krig. Med nya aktörer som Kina som hittils inte valt sida kan det dock snabbt bli betydligt varmare kirgsklimat än någon av oss vill ha.

 29. This pictures are token from the attack of the georgian army against ”Tskhinvali” at 03.00 in the night, while most of their habitants , including russian peacekeppers were sleeping.

  Around 2000 civilians were killed. This is what started everything. The reason why Russia wanted to protect this people from been ethnically cleansed by georgian troops.

  What western journalists did repport about??

  This is exactly what western news denied to recognize or admit, or close eyes for.

  Now this pictures are shown. But some people still close their eyes for.