Torpar- och Eremitdrömmen

öja

Som många av bloggens regelbundna besökare vet så vurmar jag för ”dåligt väder”. Somliga minns dessutom att jag ett antal gånger berättat om ovanligt boende, som t.ex. den norska eremiten som bor långt uppe i norr, nära ishavet.


Men det finns givetvis
den sortens boende på närmare håll, och som dessutom inte skulle innebära alltför stora umbäranden. Så förhåller det sig med Öja, den ö som nästan förlorat sitt namn till förmån för sin fyr, Landsort. Jag har ofta åkt ut till Landsort flera gånger varje sommar, bara för att skutta runt på klipporna som en get. Dessutom har jag varit där och spanat efter udda fåglar som Praktejder och Höksångare.

Ska man bo någonstans i våra trakter där man dels bor hyfsat isolerat och dessutom utsätts för norra Östersjöns alla stormar så är Öja en mycket lämplig plats. Nackdelen är förstås att husen där ute ligger alldeles på tok för högt i pris. Det tarvas en hyfsad Lottovinst för att kunna köpa en liten torpstuga. Dessutom behöver man en stor frysbox eftersom det är en bit sjövägen till Nynäshamn som har ett bra utbud av livsmedel och andra förnödenheter.

Landsort

Jo, jag har visat dessa bilder förr, de är tagna vid olika väder. Och jag kan se en inre bild, en gråhårig gubbe med blåskjorta, vegamössa och en snugga i mungipan. Man behöver ju inte ha den tänd, den är ändå bara till för turisterna…

intressant Andra om: , , , , t

  3 comments for “Torpar- och Eremitdrömmen

 1. Ken
  14 september, 2009 at 20:18

  Vi bor alldeles för ihoppackade och bekvämt. Det är inte bra för hälsan (fysiskt och psykiskt).

 2. Petter
  14 september, 2009 at 21:44

  Ett hus i Norrlands skogar då, vore inte det något?

  • 15 september, 2009 at 06:59

   Värmland är bättre..

Comments are closed.