Systemmeddelande: Kapitalismen har pajjat! (Bilder)


Idag var jag in en sväng till stan, jag passade på att gå upp till Occupy Stockholm utanför Swedbank uppe vid Malmskillnadsgatans förlängning, jag är inte säker på att det är Malmskillnadsgatan, men det är väl den mest passande adressen för Swedbank vars kontor syns i bakgrunden på bilden.

Häromdagen hörde jag Fredrik Reinfeldt tala om den ekonomiska krisen. Han sa (fritt ur mitt minne) att ”– Vi ska inte gå in med pengar för att stötta Euroländernas banker, men vi får räkna med att vi måste delta i stödet av en EU-
fond som ska rekapitalisera EU för att krisen inte ska bli värre.”

På svenska betyder det att det är vi skattebetalare som ska stötta EU med våra surt förvärvade slantar för att bankdirek-
törerna har spelat bort de pengar de är satta att förvalta. Vi är helt enkelt förlorare trots att vi faktiskt inte är medlemmar av Eurosam-
arbetet. Jag undrar givetvis, precis som alla andra människor i det här landet: – När har vi sett att bankerna skänkt hundratals miljarder till den svenska statskassan? Tvärt om så har vi fått rädda banker varenda gång vi haft borgerlig regering.

Förra gången hette statsministern Carl Bildt, en man som nu i bästa fall kommer att utredas av åklagare för folkrättsbrott. Hans efterföljare som borgerlig statsminister, och då undantar jag Göran Persson, heter Reinfeldt, och nu är det dags igen. Ekonomin i EU krisar sägs det, och då är det skatte-
betalarna som ska stå för fiolerna. För det är väl ingen av kvinna född som tror att IKEA:s Ingvar Kamprad, H&M:s Stefan Persson eller familjen Wallenberg kommer att betala?

Deras sammanlagda förmögenhet närmar sig tusen miljarder, så de behöver knappast oroa sig för att bli av med en enda krona.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab1 svt sr ex dn svd1


9 svar till “Systemmeddelande: Kapitalismen har pajjat! (Bilder)”

  1. Det verkar vara helt i sin ordning att jobba för företag som bidrar till folkmord, inbördeskrig och annat hemskt så länge som man slutat jobba där när man anställs som minister för Svenska Regeringen!

    Ingen utredning på Bildt, det är skamligt!

    • Tyckte ’retorikexperten’ i SVT:s Debatt ganska bra förklarade varför svenska folket upprörs mer av Juholts påstådda ’fusk’ än Carl Bildts eventuella inbalndning i folkrättsbrott. Svenska folket kan helt enkelt relatera till Juholts ’fusk’ då det är något vi alla skulle kunna göra oss skyldiga till medan brott mot mänskligheten är så ’stort’ att det är svårt att relatera till.

      Att Bildt desutom är arrogant mot de inom media som inte stryker honom medhårs skapar tyvärr sympatier hos stora delen av allmänheten där han ses som en ’underdog’ som slår tillbaka mot media. Jag tror Juholt och (S) hade haft mycket att vinna på att inte acceptera medias lögner och påståenden om honom utan att man istället skulle ha slagits med näbbar och klor för att sätta agendan. Det är förstås lätt att vara efterklok nu när det visat sig att AB ljög om Juholts fusk i sitt ’avslöjande’.

      Nu är Juholt ’Ljugholt’ för all framtid trots att han i lagens mening inte är skyldig till något och att hans motståndare som sagt verkar ha tyngre saker på sitt samvete.

      Underbar bild med Felmeddelandet angående det Kapitalistiska Systemet förresten ;)

      • Det känns som universum vill berätta något för oss när moderaternas stora paradgren ”rut-avdraget” och dess konstruktör går ur partiet med hänvisning till att hon tycker att det är obehagligt och hon vet inte vem som stödjer partiet eller med vilka syften.
        Moderaterna har vid det här laget nästlat sig ur en Littorin-affär, som är helt mörkad. Vi vet fortfarande inte om Littorin var en omdeveten databas för regeringens framtida politik och till vem han ev läckte. Och Bildts oljefläck, som bara växer ju mer han försöker tvätta bort den. Men skyldig är han inte anser han själv.
        Är det fler än jag som ser paralleler med 70-talets socialdemokratiska parti-apparat, som börjar missköta sig i jakt på maktfulkomlighet?

  2. Så bra om det vore så. Men om frågan börjar ställas på sin spets har kapitalister i alla länder tillgång till sina våldsapparater som staten har monopol på.

    Vi behöver väl ett annat, mer demokratiskt ekonomiskt system, som på ett betydligt bättre sätt använder och fördelar jordens befintliga resurser. Och det finns starkare opinion för detta än många tror:I en opinionsundersökning 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009) menade endast 21 % att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé.

    Fakta visar att:
    -kapitalismen genererat allt tätare, djupa ekonomiska kriser;
    -detta har samband med stagnation i den grundläggande ekonomin, med avregleringar kraftigt ökad finanssektor.
    -kriserna har medfört att enormt stora belopp från medborgare, som ej orsakat krisen, jämte inflationsdrivande nytryckning av sedlar, används för att söka rädda ett sjukt system (Grekland, Italien, USA etc);
    -dagens ekonomiska system sedan länge utmärks av ökande ekonomiska skillnader, ökad arbetslöshet
    – 1/3 av jordens befolkning lever i fattigom (FN Human Development Report 2010);
    – världens staters politiska och ekonomiska elit inte förmår att seriöst ta sig an den avgörande klimat- och miljöfrågan, främst till följd av att hänsyn till intresset hos enskilda företags tävlan i ett osunt och odemokratiskt system;
    -skuldsättningen hos enskilda och hos många ledande ekonomier ökat under senare år.
    USA med stöd av f.a. G7 kunnat använda IMF och Världsbanken för att motverka och störa ekonomisk utveckling i fattiga länder, och ibland sko sig på andras, svagares bekostnad;
    -ekonomiska spekulationer avgjort bidragit till höga matpriser och svält;
    -girighet premieras och ökat, medan solidaritet mellan människor minskat, vilket bidrar till ökad ohälsa (Se boken Jämlikhetsanden, bl.a rescenserad av mig i Läkartidningen);

    Pål Steigans 10 punkter (En gång ska jorden bliva vår) är intressanta:
    1-7. Socialisera: bank- och finansväsendet, all energiförsörjning, de multinationella bolagen, tele- och datakommunkation, alla stora transportsystemen,agrobussiness och hälsovårdsmonopol, alla stora lantegendomar, gruvor etc
    8. Avskaffa privata ägandet inom vattenförsörjning och annan livsnödvändig försörjning
    9. Påbörja genast reduktion av energi- och resursförbrukning i de rika länderna
    10. Genomför stora insatser för att hjälpa fattiga länder att börja användas mer energiekonomiska energisystem

    De skulle innebära att folket får tillgång över jordens resurser, att dessa kan användas mycket mer demokratiskt än nu, att produktion kan inriktas på behov i stället för vinst för ett fåtal osv.

    • Intressant lista! Tack!

      Oberoende av vilka åsikter man har, är det intressant att studera hur ett nytt ekonomiskt system skulle kunna införas, hur tänker du dig att detta skulle gå till rent praktiskt? Alla investeringar i befintliga anläggning, infrastruktur, fastigheter och samhällsbärande system måste ju användas även då, och vad jag ser är dessa uppförda inom ramarna för vårt ekonomiska system. Förvaltningen av desamma baseras också på ett kapitalistiskt system. Att plötsligt förstatliga tillgångar och företag skulle sannolikt leda till enorma spänningar med oro och krig som konsekvens, på kort sikt.

      Jag blir besviken på occupy wallstreet rörelsen (i sthlm) som mer liknar vilken annan vänsteraktion som helst. Det leder per definition fram till att många istället tar avstånd från att deltaga (eftersom de flest inte vill identifiera sig med en vänsterrörelse). Är det verkligen ett smart drag?

  3. Hahaha, ska man skratta eller gråta, Pål Steigans 10 punkter låter som ren kommunism..

    Dom där punkterna liknar väldigt mycket Mao’s jordreform på 50-talet fast i bakvänd ordning, där staten tar hand om all egendom..

    Tror du verkligen att alla företag/kapitalister kommer låta sig styras av stater/regeringar?

    Kan det inte vara så att kapitalister och stat samarbetar om detta? Vad har vi då för statsskick?

  4. Nu behöver vi inte fundera på hur det skulle se ut med ett annat styresskick eller att kapitalismen skulle bytas ut mot något annat. Så länge som politiker sitter i knäna på kapitalet så länge kommer existerande problem världen över vara ett faktum.
    Världen över ser man total brist på politisk vilja i olika omfattning. Om det funnes politisk vilja så hade ex. eurokrisen varit löst för länge sedan. Men att fortsätta alla dessa politiska charader gynnar politikerkåren men främst kapitalet. Alla dessa inblandade tjänar på det. Politikerna beter sig som om de vore företagare.