Sahlin driver S mot botten


Nu dyker alltfler tecken upp på väljarnas missnöje med socialdemokraternas val av partiledare, och med det hattande hit och dit som kännetecknar Mona Sahlins inhopp som Göran Perssons efterträdare. Enligt uppgifter i media så har man fortfarande inte kommit fram till om vänsterpartiet ska ingå i samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet.

AB: ”Var tredje väljare, 34 procent, har i dag stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin. Jämfört med den förra mätningen, i april i år, är det ett ras på 8 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång. Det är den lägsta siffran sedan hon valdes till socialdemokraternas partiledare i mars 2007. Förklaringen är givetvis de mycket oklara beskeden om hur socialdemokraternas regeringsalternativ ser ut. Är det ett rödgrönt samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet? Eller får även vänsterpartiet vara med?”

Socialdemokraterna har försatt sig själva i en utomordentligt brydsam situation, dels har politiken gått snett till följd av att Mona Sahlin självsvåldigt sparkat ut vänsterpartiet ur en kommande valsamverkan, något som hon gjorde bakom ryggen på partiets verkställande utskott och partistyrelsen. Dels så är det bara högerfalangen inom socialdemokratin som stöder henne i detta, och agerandet har dessutom inneburit att partiet kommit på kollisionskurs med facket.

Lars Ohly har genom svaret i Ekots lördagsintervju förbundit sig för att fälla en socialdemokratisk regering ledd av Sahlin om man inte kommit fram till en uppgörelse. Personligen tycker jag att det är bra, och som Ulf Bjereld sade i gårdagens Expressen, vänsterpartiet kan nå 8-9 procent i valet genom en tuffare attityd mot socialdemokraterna. Visserligen tror jag att det kan finnas en viss opposition inom (v) mot ett sådant agerande, men på det stora hela så tror jag att det är utomordentligt viktigt för partiet att inte låta sig fortsätta att förnedras av (s) och (mp).

I Aftonbladets läsarundersökning så framgår det just nu att sverigedemokraterna har över fjorton procent av rösterna från dem som uttryckt sin inställning via hemsidan, en sådan undersökning har noll och intet värde, men man kan i alla fall utgå ifrån att deras sympatisörer kommer att rösta in dem i riksdagen 2010. Det betyder att socialdemokraterna har försatt sig i en situation där Sahlins ”klantighet” leder till att det egna partiet är på kraftig tillbakagång samtidigt som vänsterpartiet går framåt. Utöver den borgerliga alliansens jubel på supporterläktaren så håller brunskjortorna, eller slipsfascisterna som Helle Klein kallar dem, på att befästa sin ställning som riksdagsparti.

Om socialdemokraterna anser att de har råd med dessa tillkortakommanden så är det upp till dem, jag är övertygad om att de inte har det. Som kuriosa kan jag berätta att jag fått en del ilska e-postmed-
delanden som säger ungefär att – vänsterpartiet bör stödja Sahlin oavsett vad hon än ställer till med. Man kan verkligen undra vad sådana brevskrivare tänker med, menar de att (v) ska vända andra sidan till? Eller tror de att partiet heter Vänsterpartiet Masochisterna?

Problemen inom de rödgröna idag kan enkelt fokuseras på det socialdemokratiska partiet. Lösningen på de problem som Sahlins agerande ställt till med ligger helt och hållet i händerna på den socialdemokratiska partiledningen. Förstår de inte, om de inte kan tolka signalerna, så är det oavsett deras egen inställning de själva som äger problemet. Och någon långbänk är inte aktuell.

SvD1 HD DN it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Högeralliansen, Slipsfascisterna, Främligsfientliga, Missnöjesparti, Fascism, Politik[/tags]


24 svar till “Sahlin driver S mot botten”

  1. Om inte den socialdemokratiska partiledningen nu inser att dom maste gora sig av med Mona Sahlin ar det dom som skall bytas ut.

  2. Mona hade valet(sic) att köra ett eget race eller att samarbeta med v,mp.

    Hon valde inget.

    Ja, hon gav v ett mycket bra ’förhandlingsläge’.

    Det skall naturligtvis v förvalta till sitt partis bästa..allt annat vore väl tjänstefel?

    Mona har målat in sig i ett hörn.

    Tror jag då..

  3. Mona Sahlin var inte ämnad för posten som partiledare, utan den platsen var väl mer ämnad för Anna Lindh tills en tosing från Balkan presenterade sig.
    Moderaterna har sagt att det skall löna sig att arbeta och genom jobbskatteavdraget sjönk skatten direkt från mina 31,5 till 26,5%
    Mona Sahlin har klart deklarerat att invandringen från Irak skall fortsätta och moderater pratar om arbetskraftsinvandring.
    Detta när många går arbetslösa i Sverige och massor av människor i konungariket Sverige står utan bostad. Jag må vara handikappad i huvudet? Men jag får inte detta att gå ihop.
    Sen kommer Lars Ohly med sitt valvinnande recept, Höj skatten för alla som tjänar 17.000/månaden. Han kunde ju lika gärna säga att vi höjer skatten för alla som tjänar pengar.(pensionärer undantaget)
    Sen är större delen av svenska folket överraskade att det finns så många ”idioter” som röstar på Sverigedemokraterna.
    Jag har aldrig och kommer aldrig att rösta på moderaterna, men Reinfeldt sa något som Fru Sahlin aldrig tänkt på.
    Varför inte rätta till de samhällsproblem som gör att folk röstar på Sverigedemokraterna.
    MONA SAHLIN…VÄLJ SJÄLV….
    Tack för ordet med hälsningar från Malmö.

  4. Men vilket alternativ finns det för s.
    Sven-Erik Österberg? Men han är knappast hemtam i Gay Pride, moskeér eller bland opinionsbildare i Stockholms innerstad så det är väl inget alternativ.

  5. Det är frustrerande att det inte finns några politiska alternativ längre? Det är ju ingen tvekan om att Mona Sahlin är hjärndöd. Men frågan är vad man skall välja istället. Jag är visserligen tröt på ”tvåpartisystemet” också. Är inte mycket för att heja fram ”det blå laget” eller ”det röda laget”. I brist på alternativ kan resultatet mycket väl bli SD…

  6. Det är icke enkom dribblet med (v) och Barbie-Mona som gör att sossarna rasar, många jag pratar med ser ut som citroner när (mp) kommer på tal, för att då inte tala om Lissabonfördraget och EU-medlemskapet i stort eller för den delen Ylva Johanssons berömda slutsatser kring sjukförsäkringen. Nu har till och med de partitrogna kommit till den punkt där det räcker.

    2006 handlade det om att avsätta en maktfullkomlig landsfader till varje pris, men det gäller för sossarna att någon gång få in i skallen att det inte primärt var Perssons utseende som var det rationella motivet till att avsätta honom utan i första hand den förda högerpolitiken.

    Klarar man inte att omorientera med en rasande fart är 30% och därunder inte någon orealistisk siffra.

  7. Det står klart att varken Mp eller V kommer att finna sig i att stödja en socialdemokratisk minioritesregering, utan de vill bilda en majoritetsregering, det är bra. Problemet är att de måste komma överens om vilken politik de vill föra FÖRE valet för att kunna presentera ett politiskt alternativ till Alliansen, och det verkar inte gå så bra just nu.

    Det märkliga är att både S och M som säger sig vara arbetarpartier (löntagare) och ändå är det denna stora grupp människor som beskattas hårdast av alla i Sverige och näst mest i världen efter Danmark.

    Nu vill V beskatta de löntagarna ännu mer än idag, vill verklig löntagarna det? Ett riktigt arbetarparti borde väl driva linjen att arbete skall vara skattefritt eller lågt beskattat, men denna tanke finns inte någonstans idag.

    Det verkar som om arbetarnas enda hopp är att Ryssland tar över Sverige och att vi får deras löntagar skatt på 13%, det kanske är därför som arbetarpartiet moderaterna vill lägga ner försvaret?

  8. Mona Sahlin kom in som ett fjärdeval som partiledare. Kanske de skulle ha valt en mera ”slagkraftig” person till posten som Anna Crazy Horse Sjödin. ;)

  9. En partiledning skall sta bakom sin ledare nar denna utsatts for extern kritik.

    Men att hela ledningen sitter tysta som ynkliga kryp nar en valdsam kritik och missnoje riktas mot ledaren inifran partiet har dom missforstatt sin uppgift och bor bytas ut.

    Kritiken mot Mona Sahlin kommer fran partisympatisorer som inser att valet ar forlorat med henne som ledare da hon ar oduglig for uppgiften.

    Alliansen jublar over att ha en inkompetent nolla som motstandare i den politiska debatten.

    Ar det bara Socialdemokraternas partiledningen som inte inser detta enkla faktum?

  10. ”Det är väl värt att ta ett snack alla tre,” säger Mona Sahlin på sitt eget säregna och inte så lite vaga sätt att uttrycka sig, ”så får vi se vart det leder.”

    Jag kan personligen inte se annat än att det leder till att den maktsugne Peter Eriksson, trots obetydligt mandat, kommer att utmanövrera Lasse Ohly och föra samtalen in i en strikt nyliberal fåra. Trots vad som hänt och händer med finanserna världen över.

    Bäst vore om Vänsterpartiet höll sig helt utanför.
    Vår ekonomiska politik är den enda hållbara och ska inte schakras bort av borgliga typer som bara tänker på sin egen maktställning.

  11. Mona är sossarnas undergång som började redan under Görans tid.
    Mona har sågat bort sossarna till fötter, väldigt lätt, snabbt och enkelt – men det kommer att ta väldigt långt tid att vara av med dagens konsekvenser.

    Skånsk arbetare i #4 var kul! :o)
    Det är fantastiskt att kommunicera med skåningar skriftligt istället muntligt :o)

    Att Lars Ohly vill höja upp skatten för de som tjänar 17 000 / per månad är vansinne, samtidigt som media talar om gigantisk bonus för topp-ledning inom olika förettag och flera miljoner kronor i pension!
    Ingen i riksdagen har hittills tagit upp det här fallet på allvar. Man jagar ständigt låginkomsttagare medan stora fiskar (bättre sagt riktiga torsk) går undan!

  12. Ida D, #14. Att Lars Ohly vill höja upp skatten för de som tjänar 17 000 och mer per månad handlar om att den största gruppen löntagare i sverige har inte så höga löner.
    Så för att få in så mycket som möjligt så är det dem man beskattar.
    Det andra är att ingen vågar införa progressiv skatt, en skatt som hade tvingat bort bonusar och pensionsavtal i stil med nordea, seb och andra banker och företag.
    För dessa bonusar och pensionsavtal finansieras bl.a. genom låga löner.
    För övrigt, vid senaste budgetsaneringen lades skattebördans tyngd på låg- och medel-inkomstagare av bl.a. s och vp, vilket kritiserades av vp,s dåvarande vänsterflygel. Bäckström, Lönnroth m.fl. fick en helvetes massa skit av dem för det.
    I dag säger den vänsterflygeln, höj skatten för låginkomsttagare.
    Är de att lita på?

  13. Christer, jag tycker att det är rättvist att höginkomsttagare betalar högre skatt och låginkomsttagare läggre skatt. Att bägge ska betala 30% är onödigt. Det ger bättre balans. En ensamstående mamma som tjänar 15 000 borde betala bara 10% – räcker! De som tjänar 60-100 000 borde betala 30% eller mer. Varför inte?

    PS! Jag är den sämsta debattör i världen gällande ekonomin men ändå, tycker jag att min matematik och åsikter gällande skatter är väldigt logiska och rättvisa.

  14. Åtgärd:
    1- Byt partiledare för socialdemokratena
    2- Utse en partiledare som är komeptent samtidigt som den är omtyckt
    3- Kom fram med bra konkreta och konsekventa argument mot dagens borgerliga styre – för det är borgergerligt iklädda en mask där det står ”det nya arbetarpartiet”
    4- Rensa rent o var klara med VILKA de ska samarbeta med o VAD de ska samarbeta om. Diskutera bakom kulisserna o framför till media era resultat o inte omvänt.

    Resultat: opinionsiffrorrna vänder. enligt aftonbladets mätning har SD 15% av rösterna o det är ju skrämmande.

    Med 3 år kvar till val krävs handling NU!

  15. #18, Iham:

    … men då var nog mer eller mindre hela Flashbackpopulationen där och röstade ska du se, dom brukar göra så.

  16. Ida D, #17. Första delen i mitt tidigare inlägg är i huvudsak en bara beskrivning för att visa på varför Ohly pratar om höjd skatt för låginkomsttagare. (detta betyder inte att jag håller med honom).
    I andra delen om progressiv skatt har du tydligen inte förstått undermeningen. När jag skriver, ”en skatt som hade tvingat bort bonusar och pensionsavtal i stil med nordea, seb och andra banker och företag” så är det mycket tydlig kritik mot skattesystemet och det politiska etablissemanget.

    Den delen som handlade om senaste budgetsaneringen då skattebördans tyngd lades på låg- och medel-inkomstagare av bl.a. s och vp, var för att visa vem som fick betala den gången. (Jag är fortfarande lika kritisk som då det begav sig).
    Där ska tilläggas att de som då drabbades av den ekonomiska politiken är fortfarande i huvudsak de drabbade, alltså många av de som då borde ha varit på väg ut i arbetslivet eller varit i där står fortfarande utanför arbetslivet.

    När jag skriver om att Bäckström, Lönnroth m.fl. fick en helvetes massa skit av dem för det, så var det från den vänsterflygel som Ohly representerar.
    Samma folk som i dag säger höj skatten för låginkomsttagare.
    Därav min fråga ”Är de att lita på?”
    För min del är svaret nej.

    Ett av skälet är att vi som väljare inte kan välja de politiker vi vill ha utan tvingas välja vad partiernas inre cirklar bestämmer att vi får välja. Ett bra begrepp på detta är, nomenklatura. Ett fenomen som existerar inom samtliga partier i sverige.

  17. Att Mona Sahlin driver sossarna mot botten är inte konstigt. Hon arbetar ju för motsatsen till vad den ursprungliga socialdemokratiska ideologin innebär. Ord som solidaritet, jämställdhet och rättvisa har hos dagens sossar helt förlorat sin ursprungliga innebörd. När hon sedan hånar hela svenska folket genom att betrakta svenska traditioner för töntiga så är det inte konstigt om det går utför. Tage Erlander hade vänt sig i graven om han fick veta hur hans gamla parti har utvecklats!

  18. Jinge,

    törs vi göra en kvalificerad gissning att de arga brevskrivarna åtminstone delvis utgörs av samma personer som ägnar sig åt oförbehållsamt r*vslickeri på partiets gemensamma bloggar ? Den där församlingen är fanimig mer illa ute än jag först befarade.

  19. Det är högerflygeln inom Socialdemokratin som är dominerande. Så Mona har inte behövt gå bakom ryggen på partiledningen!

    Socialdemokratin är ett parti i kris och det beror inte bara på Mona. Hon är bara en konsekvens av Perssons ”kastrering” av rörelsen! Varken S eller MP vill ha med V i en framtida regering! Om de ändå utformar ett oönskat samarbete så blir det nästan omöjligt att sälja in till väljarna. Om de inte samarbetar kommer alliansen att peka på att inget regeringsalternativ finns till deras styre! Det ser med andra ord riktigt illa ut för oppositionen.

    När jag spelade boll en gång i tiden fanns det en del riktigt dåliga spelare. Dessa spelare behövde man inte markera/bevaka eftersom vi sa att, ”de tar sig själva!”. Det är väl vad Reinfeldt kan säga om oppositionen i dessa dagar!

  20. Efter mordet på Olof Palme så har sossarna konsekvent gått åt höger. Ord som rättvisa, solidaritet och jämställdhet har helt uteslutits från dagordningen.
    Det är för övrigt som om alla partier, förutom Vänsterpartiet, har blivit till ett och samma parti i samma mittfåra – ett nyliberalt,eletistiskt och djupt orättvist parti som bara fördjupar klyftorna och gynnar medelklassen.
    Världen behöver mer än någonsin visioner och handelskraftiga ledare som ser till helheten och inte går med på Bilderberggruppens och andra ”hemliga klubbens” djupt orättvisa synsätt.
    Mona Sahlin borde omedelbart ersättas av någon som kan tänka själständigt och praktiskt – och inte bara slänger ur sig den ena grunda flosklern efter den andra i avsikt att verka ”folklig.”

  21. Partier är transmissionsremmar. Finns ingen självständig folkrörelsekamp finns det inget för partierna att göra. De måste då ducka för den ekonomiska makt som näringslivet utövar varje dag.

    Det enda som skulle kunna slå in en ryggrad i (s) är en militant facklig arbetarrörelse där medlemmarna har initiativet. Hur sannolikt är detta?

    Vi lever i ett absurt land där miniorganisationerna Miljöförbundet Jordens Vänner och Attac tycks vara de drivande folkrörelsekrafterna – åtminstone om man får döma av det Sociala Forumet i Malmö. Ibland lyckas man få hjälp av Transport och SEKO, ibland inte.

    Och då blir det som det blir på det partipolitiska området. Även (v) tenderar oftare än inte att böja sig för den ekonomiska makten. Parlamentariker måste ha en organiserad folkrörelse att luta sig mot om de ska slåss.