Riksbanken Panikslagen!


Riksbanken chocksänker reporäntan med 1,75 procent, något som säkerligen överraskade de flesta bedömare trots att en stor sänkning var väntad. I morse talade en bankman om att han i alla fall önskade att man sänkte med en (1) procent, men man sänkte med nästan två.

DN: ”Riksbankens direktion har beslutat att sänka reporäntan med 1,75 procentenheter till 2 procent. Reporäntan bedöms ligga kvar på denna nivå under det kommande året, skriver Riksbanken på sin hemsida. En kraftig sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på 2 procent”, skriver Riksbanken. Det är den största sänkningen av reporäntan sedan den infördes som Riksbankens viktigaste styrränta 1994. I den nya prognosen över räntan räknar Riksbanken med att reporäntan ligger kvar på 2,0 procent om ett år. Ytterligare ett år senare, fjärde kvartalet 2010, bedöms räntan ligga på 2,5 procent och ett år senare 3,2 procent.”

Tydligare tecken än så går inte att få på att kapitalismens kris nu närmar sig nivåer som snarare förebådar en ny depression i stället för det som man hittills talat om – recession. Det handlar definitivt inte om att rädda en otidsenlig och omodern bilindustri, nu bör man istället sätta in alla resurser på att motverka ett konjunkturbakslag som ytterst få sett motsvarigheten till. Man måste vara närmare nittio år gammal för att minnas något liknande.

I en kommentar till en tidigare bloggpost idag skrev en av dem som ofta läser denna hemsida: ”Att se på när unga tjejer handlar 10 omgångar med kläder i en och samma affär med plastkort, inser man att något är åt skogen. När man hör att folk handlar handväskor som kostar tiotusentals kronor, inser man att något är åt skogen.” Något som är helt korrekt. Det illustrerar hur välfärden fördelas under nuvarande och den förra regeringens tid, och hur den fördelas i resten av världen.

Ett samhällssystem som innebär att tjugo procent av planetens innevånare äger nittio procent av planetens tillgångar leder till att ekonomin förr eller senare går i kvav. Vi är nu mitt uppe i kapitalismens kris och fortsätter denna negativa spiral så kan vi få vara med om att den leder till våld och i värsta fall krig. Tyvärr så har vi en borgerlig högerregering vilket ytterligare försämrar möjligheterna att komma ur detta på ett smidigt sätt. >DN1 SvD1 AB1 Pol1 Dbl i

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Reporäntan, Räntan, Riksbanken, Panik, Depression, Repression, Kapitalism, Kris, Depressionen, Arbetslöshet, Krig, Oro, Orättvisor, Fördelning, Marknaden, Marknadsliberalism, Politik[/tags]


14 svar till “Riksbanken Panikslagen!”

 1. Riksbankens sänkning är inte klok. Man ansåg sig tydligen tvungen att chocka…
  Men på det här sättet finns snart inga verktyg kvar. Det återstående utrymmet, kanske 1 procentenhet, har närmast marginell betydelse. Och lägre kan man inte gå, då blir det Ebberöds Bank för hela slanten…

 2. Som jag skrev i ett annat inlägg,”Det visar på att det i det närmaste är panik eftersom den blev så pass stor. Hade de bara sänkt med en 1 procentenhet så hade det varit en signal att de mörkar om hur läget är”.
  Att borg och reinfeldts kommer att kommentera räntesänkning är bara en tidsfråga, om de redan inte har gjort det, och vi får försöka utvärdera vad det är de försöker dölja.
  Det blir intressant att om en månad se om den räntesänkning har gått spårlöst förbi, för då är det ännu värre än vad vi har förstått-

 3. Jag ser det inte som marknadens kris utan som politikens kris. Det var inte marknaden som skapade bolåneinstituten Freddie och Fannie, det var inte marknaden som skapade FED och FIAT monetära systemet, det var inte marknaden som finansierade ökade utgifter med budgetunderskott, det var politiker som fattade de besluten.

  Främsta åtgärden som jag kan se är att avskaffa centralbankerna och FIAT-systemet och införa 100% guldvaluta som ingen regering kan kontrollera mängden av eller räntan på, då får vi en 100% marknadsstyrd penningpolitik, absolut bäst för alla människor. 100% kapitaltäckning i bankerna.

  Sedan måste vi reglera politikerna genom att förbjuda budgetunderskott och maximalt skatteuttag till 25% av BNP samt införa folkomröstningar i alla lagstiftningsfrågor.

  Det är mitt bidrag till mänskligheten och lösningen på människors politiska och ekonomiska problem, jag förväntar mig nu när lösningen är presenterad, att den införes över hela världen med skyndsamhet, tills dess skall jag bara utnyttja det gamla politiska systemets alla felaktigheter för att berika mig själv.

 4. Tyckte du skrev en lysande analys av Volvos situation. Var den ärligt menad?

  Dagens apokalyptiska profetia låter som 68-marxism. Kapitalismen går under imorgon!

  Det är klart att den inte går under. Upp- och nergångar kommer. Sverige råkar dessutom ligga bra till med goda statsfinanser (som förra regeringen och den nuvarande byggt upp).

  Och vad är det för krig som ska bryta ut? Den allmänna trenden de senaste 30 åren har varit att vi går mot FÄRRE krig, tack vare demokratiseringen i stora delar av världen.

 5. Visst är jag ärlig. Och jag hoppas givetvis att kapitalismen går under. Färre krig? Du, räkna de dödade oxo!

 6. Johnny, tack för dina insatser för mänskligheten. Och dina värdefulla råd.

  Men om du inte lyckas berika dig – vad ska du göra då? Och tråkiga tanke – när du blir sjuk?Och om du överlever till pensionär?

 7. En kommentar från Felfinnar-Jocke: Det går väl mot recession om det inte blir depression, och inte repression som du råkade skriva? Eller var det en ”Freudiansk felskrivning”? Kan man tänka sig att ditt undermedvetna säger dig att allt sämre ekonomi drar med sig alltmer oro världen runt, och därmed ännu mer repression och skärpning av ”kriget mot demokratin”?

  För det ser jäkligt oroligt ut framåt. De stora nödutvägar som fanns inom det kapitalistiska systemet vid tidigare kriser är inte lika tillgängliga numera. Men våra politiker (regering + opposition) hänger fortfarande kvar vid lösningar som borde ha varit på utgående för tiotals år sedan. Och när ledningen är så handfallen lär krisplågorna bli betydligt värre än vad de skulle kunna vara.

  (Redan ändrat / Jinge)

 8. Jonny:

  Politiken är ingenting annat än ”marknadens” förtvivlade försök att få kapitalismen att fungera. Såsom varande ett fullständigt kontraproduktivt system vars aktörer ständigt gör allt för att förgöra varandra kan det omöjligt överleva utan ständiga regleringar.

  Redan på den tiden när kapitalismen var en ung, progressiv ordning förutspådde en viss tysk att det sista den sista kapitalisten skulle sälja var det rep han själv skulle hängas i.

  Det är i panik nu kapitalets egen statsapparat försöker hindra ”marknaden” att lägga upp repet på varudisken.

 9. Repression? Antar att du menar recession.
  Deppresion har vi en bit kvar till och det behöver man bara levt sen början på 90-talet för att ha varit med om.

  (Oh, shit! Visst, möjligen finns det en slags likhet i dessa olika saker… :) / Jinge)

 10. Hur många gånger har inte socialister förutspått kapitalismens död? Men visst man kan aldrig veta. Får hoppas du har karaktär nog att erkänna ditt nederlag den dag siffroarna vänder upp igen bara.

 11. #6 Sixten. Tack för din omtanke, men det är helt enkelt omöjligt att jag inte skulle lyckas berika mig fett, när vi har sådana underbara och lätt exploaterade systemfel som vi har idag.

  Sjuk blir jag ju ibland, alldeles för sällan egentligen, det var underbart att vara sjuk senast och bara njuta av när kroppen helade sig själv, den största risken är ju att dö av dåliga läkare, dåliga mediciner eller dåliga sjukhus, där har du ett systemfel som det gäller att undvika.

  Men som sagt, jag har numera avgått som President för Världen, världen får klara sig med eller utan mina förslag och lösningar. Jag utgår från att världen är perfekt som den är och att allt som sker, sker till det bästa, även om jag inte förstår det. Jag överlämnar med varm hand över ledarskapet till dem som känner sig kallade att förändra världen och önskar dem lycka till.

  Själv inleder jag nu min eviga semester och mitt vinstberikade liv.

 12. Det talas en del om ”panik” och att vi nu ser ”kapitalismens dödsryckningar” m m. Och det är det ju möjligt att det är och det är också möjligt att vi gör. Dock tyder ingenting av det reala händelsförloppet eller det här eminenta forumets kommentarer på att det är ett stort sammanbrott på gång.

  Men ibland kan det vara skönt att bli varm av det man släpper när man blir skiträdd!

  Låt vara att det döljs bakom frejdiga paroller!

  Torsten menar att en sänkning från 2% till 1% har ”marginell betydelse” medan sänkningen i dag från 3.75% till 2% var ”inte klok”.

  Det ”marginella” är således en sänkning på 50% medan det dåraktigt genomförda var 46.7%!

  Nej, kapitalismen överlever nog även den här krisen. Det kan vi ju ha olika meningar om. Johnny har en hel del kloka reflektioner. Och det viktigaste är nog ändå att garantera att inga ”särintressen” får dominera. Dvs ett fast försvar av demokrati och åsiktsfrihet!

  hälsar
  DZ

 13. Det mest troliga är att konsekvenserna av den här krisen kommer att förändra Sverige men inte på det sätt som många önskar.

  Det må vara paradoxalt men tänk då på vad som händer just nu. Den tunga industrin är på väg att avvecklas, hyresrätter blir bostadsrätter, de ekonomiska klyftorna blir mer markerade, Sverige ökar sitt militära engagemang utomlands och kontrollsamhället är under full utbyggnad.

  Folk är förbannade på bankerna men de tjänar mer pengar än på länge då räntegapet ökar. ”Cash är king” och det är många som sitter på stora förmögenheter och bara väntar på rätt tillfälle att gå in och ta för sig av resterna när krisen väl bedarrat. De som har mycket kommer att därmed få mera och i slutänden bli vinnarna på krisen. Man kan säga att kapitalismen fått ett skamfilat rykte men är ändå mer levande än någonsin!

  Om vänstern hade en politisk ledning med visioner skulle man i det här läget kunna genomföra en samhällsförändring. Inte minst skulle Sverige må bra av ett massivt program liknande ”The new deal” Som Roosfeldt genomförde för att få USA på fötter efter depressionen. Obama har uttalat sin ambition att genomföra något liknande när han tillträder som president. Men vi lär inte få se något liknande här. Våra styrande låter sig styras av politisk dogmatism och ett inneboende förakt – om ej klart uttalat – mot välfärdssamhället och statliga intervention. Sorgligt nog har Sverige blivit ett av världens mest ”batongliberala” samhällen. Och precis som när Anders Björk rustade upp försvaret efter kalla krigets slut går vi nu åter mot strömmen på ett sätt som strider mot all logik.

  I en tid då vi behöver massiva infrastruktursatsningar och andra statliga stimulansprogram skryter regeringen med sitt magra lapptäcke till åtgärder och ett futtigt 10 miljarders flerårsprogram för infrastrukturen. Det samtidigt som man på kontinenten genomför massiva satsningar på ny spårbunden infrastruktur som sammanbinder alla europas storstäder med snabbtåg som håller tiderna. I vår svenska glesbygd fungerar inte ens postväsendet tillfredställande längre…

  Sverige är åter på väg att finna sin plats som ett relativt outvecklat land i europas norra perifieri. Men i ärlighetens namn vore det för enkelt att beskylla alliansen för detta. En förvirrad och visionslös Socialdemokrati/arbetarrörelse är i högsta grad medskyldig till utvecklingen.

 14. Nej du Dennis, jag tror inte heller på att kapitalismen just nu står inför sitt sammanbrott.

  Men systemet är i grunden instabilt och i ett utvecklat samhälle rent onaturligt. Den ”civila” ekonomin har ju alltmer reducerats till stödhjul för ett ekonomiskt system som förlorat balansen.

  Gammal som jag är inbillar jag mig att alternativet heter socialism. Men jag kan ha fel, nya strömningar uppkommer fortare än man hinner tänka. Ett nytt stabilt och rättvisare system kan ha annat namn, men jag är övertygad om att det inte heter kapitalism.