Reinfeldt som – chef?

Bevare mig väl säger jag. Det är Rolf van den Brink från Dagens Media som ställer sig den frågan på Aftonbladet Debatt idag.

AB: ”För de flesta av oss ingen lätt fråga att svara på. Efter snart halvtid med Fredrik Reinfeldt vid makten vet vi väldigt lite om hur han fungerar som chef för regeringskansliet. Hans företrädare hade en tydlig ledarstil. Göran Persson framstod som en bullrig och auktoritär ledare med drag av reinkarnerad brukspatron. Fredrik Reinfeldt är ännu en chefsdoldis. I rutan verkar han lätt bekymrad och inte helt bekväm i sin roll som chef. Hans känslor går inte igenom rutan och i dag när han talar i Almedalen lär vi inte få se någon frälsare i stil med Barack Obama. Vi vet också att Fredrik Reinfeldt har styrt ner i diket några gånger.”

Frågan är egentligen ett dåligt skämt. Han har länge dragits med epitet som ”den osynlige” och de gånger han har synts så har han ljugit, varit snorkig eller allmänt överlägsen och nedlåtande mot reportrar och väljare. Någon kvartsbas på McDonalds får frågan och hon, Lotta Björk, svarar givetvis ja. Antagligen är hon dotter till den f.d. moderaten Anders med samma efternamn. Det är visserligen bara en gissning men jag känner på mig att jag har rätt.

I artikeln räknas en del av Reinfeldts tillkortakommanden upp så jag repeterar dem inte, å andra sidan så är de numera så många att man omöjligen kan minnas alla. Under min tid på jorden, snart 62 år, så har i alla fall ingen misslyckats så kapitalt som statsminister. Den första jag har en klar minnesbild av är Tage Erlander, jag såg en debatt mellan honom och Ohlin i Vasaparken någon gång åren närmast efter 1950.

Näst sämst alla kategorier var givetvis Carl Bildt, han som hade kalkonrekordet fram till att Reinfeldt tillträdde posten. Nu har han skaffat sig självaste kalkonplatsen som utrikes-

Reinfeldt

minister. Den som jag tror hade den tveksamma titeln innan honom är jag dock mer osäker på. Dessvärre så är Anna Lindh en stark kandidat med tanke på affären med Egyptierna, men det är möjligt att det kan finnas någon annan.

Men en sak är säker, Reinfeldt kommer inte att skriva in sig i historien på annat sätt än som den som sänkte moderaterna och borgerligheten, en snyting som det kommer att ta ett par decennier att hämta sig från.

AB SvD1 Svensson/FRA Motbilder/FBI i t

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Bildt, Kalkonplats, McDonalds, Usel, Fiasko, Politiker, Högerregeringen, Politik[/tags]

  9 comments for “Reinfeldt som – chef?

 1. SL
  11 juli, 2008 at 13:13

  Jinge – du är 62 år säger du och jag är betydligt äldre. Vill inte påskina att åldern har någon större betydelse , men vi har varit med ett tag och kan troligen en hel del om hur landet har utformats.
  Reinfeldt är i mina ögon en utmärkt ledare – kan inte jämföras med Persson – han hade andra förutsättningar – alla statsråd socialdemokrater.
  Nu blir det andra förutsättningar om vi får ett regingsskifte 2010 – inte bra givetvis – för kort tid, men då får sossarna även tänka på omgivningen och att de inte ensam sitter i en regering. Det blir andra förutsättningar och då kommer vi säkert att styras av ca 5-6 %-miljöpartiet. Är det vad vi vill här i landet svaret blir givetvis ett rungande NEJ.

 2. Thomas
  11 juli, 2008 at 13:46

  Av någon konstig anledning går folk på sådana oseriösa typer och de ligger oförtjänt bra till i popularitetsundersökningar.
  Kanske är inte seriositet och moral något som slår igenom i media och som folk uppmärksammar vilket däremot en gräll kavaj gör, och korta dräpande kommentarer.
  Det arrogant sättet misstolkas som styrka och beslutsamhet.
  Reinfeldt uppfattas obegripligt nog som en serös ansvarsfull ledare, han är så tråkig att folk inte orkar lyssna utan stänger av och tänker att det var nog väldigt seriöst det han sa, sen kan ha sagt vad som helst.

 3. Mr Bizter
  11 juli, 2008 at 13:53

  Nobels fredspris till GW Bush? Jodå, han har fått en hel värld att inse vansinnet med hot, våld och angreppskrig.
  Av samma anledning borde Tönten från Täby få något slags pris för att han med varje framträdande hjälper till att gräva ned borgarna i den politikens kompost de hör hemma.

 4. Olov
  11 juli, 2008 at 15:10

  Jag håller helt med Mr. SL. Reinfeldt är inte direkt en idealledare, han är för feg. Som moderat hade jag hellre sett någon med sk ”stake” vara högsta hönset. FRA lagen är väl heller ingen merit direkt. SKANDAL

  Jag tycker även att det är obegripligt varför ett par ministrar fått avgå för obetalda TV avgifter osv när alternativet är Mona Sahlin som har begått samtliga ”brott” dessa ex-ministrar gjort plus lite till. Mona Sahlin som stadsminister vore ett skräckscenario. Nu ser vi även att hon har allierat sig med miljöpartiet som vill vill höja bensinpriset till 25kr litern. Swedish politics is doomed

 5. 12 juli, 2008 at 09:57

  Nej Olov, det är miljön som är doomed med billig bensin, ska det vara så svårt att ta in?

 6. 12 juli, 2008 at 20:21

  @Bazooka:

  Vad tycker du om Reinfeldts uttalande om att alla svenskar är dumma i huvudet då? Han sade att alla svenskar är mentalt handikappade oxo, nej det skrev han i sin bok…

  Helt ok?

 7. Charlie
  12 juli, 2008 at 20:49

  Bazooka har drabbats av en mental härdsmälta. Han minns inte vad högerfolket potentater sagt… :-) :-)

  Vilket ägg! :-)

 8. Christer W
  12 juli, 2008 at 21:19

  Det vet ni väl att Bazooka är nåt det smäller en helvetes massa om, sen är det tomt.

 9. Olov
  14 juli, 2008 at 11:50

  Olov! Du är nu placerad i spamfiltret. Återkom till mig mailledes och använd ditt riktiga namn. Annars får du välja att kommentera på andra bloggar som inte håller på några kommentarsregler. / Jinge

Comments are closed.