Irak efter 10 år – USA överträffar talibanerna och nazisterna i kulturförstörelse.


Idag, just nu lyssnar jag på ett mycket bra radioprogram om Irak ”Blir det vår nu i Irak”?, ”Konflikt” på radio P1.Uppgifterna från olika intervjuade och experter bekräftar innehållet i detta inlägg. Synd, mycket synd att massmedia väsentligen tigit om detta i 10 år.

Rubriken ovan är snarast ett understatement. Det fick jag klart för mig som deltagare vid ett fullsatt möte lördagen den 9:e mars kl:13:00 på ABF i Stockholm 10 år efter Iraks folksrättsvidriga anfall, i arrangemang av föreningen Iraksolidaritet och ABF. Skådespelaren Tomas Bolme läste irakiska dikter, nyligen översatta av Ingvar Rydberg.
Iraksolidaritet newimage

Sedan berättade Hashim al-Tawil, en i Irak född och uppvuxen professor i konsthistoria vid Henry Ford Community College, Ann Arbor, USA om förstörelsen av Irak synnerligen rika och unika arkeologi och konst, vida överlägset det i Sverige och alla eller de flesta länder på jorden, kanske med Kina och Indien som främsta eventuella undantag. Här fanns några av mänsklighetens tidiga civilsationer i tvåflodslandet mellan Eufrat och Tigris. Där fanns sumerer, babylonier, assyrier, perser och parter. Där finns lämningar kvar av städer som Babylon, Nineve och världens äldsta stad Ur. Här fanns civilsationens vagga enligt historiker (och Wikipedia).

I morgonekot 14/3 intervjuades riksdagsman Carld B Hamilton (Fp) och Lars Ohly (V) om sin syn på kriget. Hamilton menade att kriget var riktigt och bra, medan Ohly ansåg att det helt fel. Ohly sa att irakierna fått det bättre än under Saddam Hussein och menade att man borde försök med ännu hårdare sanktioner. Även han verkade mycket okunnig i Irak-frågan. Man uppskattar att 500 000 barn i Irak dog till följd av sanktionerna..

Professor al-Tawil leder projektet ”Restoring Iraqi Culture.” Han berättade ingående och med en omfattande bildvisning om en omfattande förstörelse av Iraks världsunika kulturarv. Inledningsvis nämnde han det av religiös sekterism präglade kvotsystem för tjänster etc som ockupanternas Bremer-styre införde i det sekulära Irak och som medförde stor social splitting – vilket jag även hört av diplomater i den nuvarande regimen.
Irak al Tawil untitled

Förutom plundringen av Irakiska museet, ökningen av olagliga utgrävningar i åratal, stöld och smuggling från arkeologiska platser så skändades historiska arkitektoniska monument och platser. Mellan 11 000 och 15 000 konstföremål stals, bl.a. då USA som regel inte ville skydda kulturskatterna. 12 000 arkeologiska lämningar länades utan skydd.En del stals av amerikanska soldater, lätt då det ej var någon flygplatskontroll för dessa. Andra stals av irakier och utlänningar. 45 000 manuskript stals. Vissa föremål och manuskript kom att hamna i Israel.

I tidigt skede ockuperades stora arkeologiska platser i i söder, som Babylon och Ur, som blev militärbaser med landningsplatser för helikoptrar. Fundamentet i Babylons vägar gjordes om till grusvägar eller asfalterades. Den helt unika spiralminareten vid Samarras stora moské, som byggdes på 800-talet användes av USA:s styrkot som militär postering, givetvis i strid med internationella riktlinjer, vilka ändå ej USA:s president B(arbaren) Obama ej respekterar. Minareten vid Ana i Anbarprovisen från 1100-1200-talet sprängdes av USA-soldater. Världens äldsta kvinnoansikte, från sumererna 3 200 år före Kristus har stulits.
Irak al-Askari-moskvén untitled

Massmedia skriver sällan om situationen i Irak. Detta har de inte rapporterat, med något undantag. Uppemot 1 miljon människor har dödats, flera miljoner har flytt och infrastrukturen har slagits sönder efter USA:s och Storbritanniens folkrättsvidriga och brutala angrepp, efter flera år av mycket hårda sanktioner som beräknas ha krävts 500 000 barns liv. Massmedia sviker sin uppgift och håller fegt tyst, vill och vågar inte kritisera USA för dess brott mot mänskligheten. Presidenterna Obamas och Bush’ illgärningar är vida större än de som tillskrivs Khadaffi och Assad.

Nästa vecka ordnar Re-Orient en stora konsert med flera internationella irakiska musiker.
Ta chansen att besöka dessa unika tillställningar (Vid Tigris Utlopp): Uppsala 13 mars, Stockholm 15 mars, Malmö 16 mars, Göteborg 17 mars.

Talibanerna har i Afghanistan sprängt några viktiga arkeologiska lämningar, men de ligger i lä jämfört USA-imperialisterna. Nazisterna tog en del konstskatter, men lämnade t.ex. ockuperade Paris oskadad.
Barbari-priset går till den omhuldade president Obama.

Den allra bästa informationen i Sverige om Irak får man på hemsidan för föreningen IrakSolidaritet (www.iraksolidaritet.se). Den 19/3 har 10 år gått sedan Irak angreps. Detta uppmärksammas med detta och andra intressanta arrangemang av föreningen IrakSolidaritet, där jag även är medlem. Ett nytt nummmer av tidningen ”Brännpunkt Irak VII” har just kommit ut. Detta innehåller en intervju med professor al-Tawil bl a en kort intervju med Noam Chomsky, artiklar av Nicolas JS Davies,Dirk Adriensen, Hans von Sponeck och mycket information om situation i Irak från våra irakiska vänner. Mike Powers, ordförande i Iraksolidaritet har skrivit ledaren ”Tio års kamp för frihet, oberoende och fred” och Sigyn Meder artikeln ”Solidaritetsarbete i motvind”. Från Sverige medverkar också historikern Mathias Cederholm med översiktsartikeln ”Sekellång kamp för Iraks självstyre”, Ulf Bjerén med ”Kostsamma krig vidgar klyftorna i USA”, Jan Lönn med ”Sveriges största fredsdemonstration” 15 februari 2003 (Du var väl också med?) och läkarna Sköld Peter Matthis och Anders Romelsjö med en översikt av effekter av USA:s uranvapen ”Missbildningar och cancer ökar kraftigt.”


i Andra om: , , , , , , , , ,, , , , , , , , arkeologi , , ,

DN 15/3 SvD 15/3SKP-bloggen Iraksolidaritet DN 4/3 SvD 6/3 Aftonbladet SKP-bloggen Konflikt 16/3 BRussellstribunal 26/1 Föreningen IrakSolidaritets hemsida DN 23/1 SvD DN på stan Indiensolidaritets hemsida DN 27/10 Ab SvD Folket i Bild Kulturfront S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd

  8 comments for “Irak efter 10 år – USA överträffar talibanerna och nazisterna i kulturförstörelse.

 1. lingon
  16 mars, 2013 at 12:01

  Oerhört att en sk civiliserad nation som Amerika kan ställa till så mycket förödelse. Men det är klart att det USA i den form vi känner är väl ett av de yngre samhällen som finns, åtminstone jämfört med den kultur som utvecklats i exv Irak under årtusendena. Snabb utveckling brukar följas av lika snabb avveckling så beteendet kan möjligen vara begripliga, i synnerhet när det handlar om ett land som till del styrs av ledstjärnor som girighet o egennytta.

  Förvisso förstörs ju historiskt värdefulla minnen av såväl nuvarande som äldre kulturer på många håll, men den medvetna massaker som redovisas här är egentligen helt ofattbar. Hur har det kunnat bli så här illa?

 2. 16 mars, 2013 at 12:24

  Men i bräschen för kolonialismen och slaveriet gick den tidens kanske mest civiliserade stater som England, Frankrike, Tyskland och USA. Hur mycket av kultur i Afrika och an norstädes har inte dessa förstört.

  Hur det blivit så? Den härskande klassen, de som proträtteras med uppskattning i våra massmedia är mycket grym och hänsynslös. Det är tydligt att en nedvärderande syn på andra kulturer och vissa andra folk är ett centralt drag i bl.a. de nämnda länders politik. Det lärs ut på olika sätt till denya som kommer till militären, där kulturen är accepterad. Den som läst om Vietnamkriget – vars historia den misstänkte massmördaren Obama håller på att skriva om – möter de nedsättande orden om ”gulingar” och ”Vietkong”. En del av den mentala förberedelsen för och utförandet av krigshandlingar är tydligen att avhumanisera och demonisera motståndaren. Vi minns Wikeleaks och andras bilder som visar soldater från marinkåren – USA:s militära stolthet – stå och urinera på döda i Afghanistan och vi minns Abu Ghraib. Det blir då lättare att förstå nazimens framgångar.

  • lingon
   16 mars, 2013 at 14:07

   En naturligt följdfråga i sammanhanget är också hur mycket religionen spelar in. Exv att man i kristendomens namn anser sig vara förmer än vissa andra religioner etc. Många av människorna i tex Asien har ju en helt annan livsåskådning. Kan det vara en (del)förklaring? Har det med politisk eller politisk/religiös indoktrinering att göra? Eller är det helt enkelt så, vilket du ju pekar på i din kommentar, att människan, som ju är ett rovdjur, faktiskt av naturen är just så hänsyns- och skoningslös att sådana här saker inte anses märkliga, av vissa i alla fall?

  • peterg
   20 mars, 2013 at 16:40

   Om förstörelse av Afrika. Förutom det ovan nämnda plockades russinen ur kakan rent genetiskt genom slaveriet.

 3. 16 mars, 2013 at 13:27

  När jag läste boken ”Kriget mot Iraks kultur” förstod jag att detta ofattbara verkligen hänt. Illdåden mot Ur, Babylon, Nineve. Platser som jag ofta drömt om att få besöka. Drottning Shubads grav i Ur. En kvinna ur det förflutna att väva sagor kring. Som jag beundrade hennes hovdamers smycken (hårklädsel) när jag såg dem på British Museum! Smycken från en period tvåtusenfemhundra år före vår tideräkning. Så vackra. – Över minnesmärkena från vår kulturs ursprung har nu USA:s trupper marscherat fram. Byggt sina militära anläggningar. Aktivt förstört de arkeologiska lämningarna. En förbrytelse som ju inte går att mäta.- Om dessa planerade, kulturförstörande aktioner tiger våra media. Ett skamligt tigande. De tiger också om Carl Bildt som centralfigur i propagandan för anfallet på Irak. En aktiv propagandist för det krig som resulterat i en miljon dödade iraker och fyra miljoner flyktingar. Den mannen skyddas av svenska media.
  Ulla Johansson

 4. 16 mars, 2013 at 20:47

  Och boken ”Kriget mot Iraks kultur” handlar inte bara om förstörelsen av de urgamla irakiska kulurskatterna utan också om det systematiska mördandet, in i denna dag, av utbildat folk i Irak, av läkare, lärare, akademiker, tandläkare m.fl. Ett systematiskt mördande som verkar syfta till att omöjliggöra en återuppbyggnad av Irak till ett modernt samhälle. Läs boken om du är intresserad av Irak. Den avslöjar precis det som våra media tiger om just idag – då man, ex ekot, endast tar fram Saddams gaskrig mot kurderna, som en slags legitimering av vad som pågår idag verkar det, eller för att dölja det senare. Halabja var förfärligt men Faludja var inte ett dugg bättre och där dödas fortfarande människor och barn föd med missbildningar i en mängd man inte sett tidigare, sannolikt pga de bomber med utarmat uran som USA använde där. Inte nog med det, ett folk som tidigare i mycket hög utsträckning var läskunnigt växer idag många barn upp till analfabetism då många skolor förstörts och somliga inte vågar skicka sina barn till de skolor som finns kvar, av rädsla för att de ska skadas. Kriget mot Irak kommer av en framtid att klassas som brott mot mänskligheten, även om det kommer att dröja ett bra tag. Förr eller senare kommer det att komma fram hur det ser ut i Irak idag, även om dagens media försöker förtiga saken.

 5. sörmlänning
  16 mars, 2013 at 21:56

  För de som kan läsa lite engelska, så rekommenderas att googla på ”new world order” och så finna massor av artiklar skrivna av alla de sorters författare under minst tio år!!
  Att svensk radio sänder detta nu, visar ju hur kontrollerade de tyckts ha varit under alla dessa år. Att fortsätta med tystnad nu är ju bara att visa hur styrda man är.

Comments are closed.