Dagens Bilder, Upplandsgatan


Idag, efter att jag lämnat tillbaka en bok som jag hade lånat, knallade jag upp till Odenplan och gick in i Gustav Vasa kyrka. Det var den församlingen jag tillhörde ända fram till att jag hade fyllt femton, det var länge sedan, och hur länge kan ni nog lista ut eftersom jag blir pensionär inom någon månad. Det var med andra ord ett tag sedan.Kyrkan är lika vackert utsmyckad inuti som jag minns den som liten. Jag och mina föräldrar brukade titta på Stockholms Luciatåg där när lucian hade levande ljus i håret och drogs av häst och vagn. Tiden går, men jag tillhör inte dem som säger att allt var bättre förr, det behövs inte eftersom alla vet att det är sämre nu, avdelning lånade lustigheter.

Som liten knodd så bodde jag närmast den park som denna staty står i, där var vi och lekte lika ofta som i den park där Centauren finns. Jag undrar hur många det är av besökarna som kan berätta vem statyn föreställer, med handen på hjärtat, utan att kolla i Wikipedia?

Den parken, eller lilla kullen, hade förr i tiden en eller två kvarnar, men det är inget som jag minns, jag tror att de försvann redan på 1800-talet.

Jag tycker att det är roligt att skriva, så egentligen borde jag berätta lite oftare och utförligare om hur det var i Stockholm från de år som jag har mina tidigaste minnen ifrån. Det vore ju dessutom bra att göra det innan jag blir alltför gaggig. Trist att det inte fanns datorer i slutet på fyrtiotalet. Min första kamera fick jag runt 1960 men tolv-
tretton år senare så stals alla mina negativ, de enda som gladdes åt det var väl ett antal gamla flickvänner…

it Andra om: , , , , , ,


9 svar till “Dagens Bilder, Upplandsgatan”

  1. August Strindberg utan Wikipedia!

    Jag gick i en skola på Västmannagatan i fyra år för en massa år sedan och på fukostrasterna brukade vi gå till Tegnerlunden, så där har jag tillbringat mycket tid.
    Berätta gärna mer från Stockholm, det vore intressant.

      • Hushållstekniska realskolan hette den på den tiden, finns väl inte kvar nu.

        Vi delade skolgård med Adolf Fredriks Musikskola, men deras ingång var från Dalagatan.
        Skolbyggnaden var delad i två delar med en del åt varje skola.

        (Nu tryckte jag på reply men kommentaren stannade kvar…, då provar jag med skicka men då hamnar den väl fel)

        • Berätta mera det låter intressant. Hur var skolan delad? Med småhusen neråt tegnergatan eller själva huvudskolhuset? Mitt i aula/gymnastik/baddelen eller? När ungefär var det? Hade det något samband med mjölkcentralen etc? Hur användes lilla AF, skolan i nästa kvarter på den tiden? Undrar en annan som tillbringat många frukostraster i tengan…