Dagens Bild och Creative Commons


I normala fall så postar jag varje vecka en eller ett par bilder under ”Dagens Bild”-
temat. Det kan vara bilder som jag gillar, och det kan ibland vara ”kort”.

Oftast har jag kletat dit ett:
”© Jinge.se”
men det beror bara på att jag inte har kollat upp hur jag ska markera dem fria. De ska inte vara tillåtna att användas i kommersiella syften vare sig på nätet eller i något annat sammanhang. Men bloggar och andra hemsidor ska inte behöva fråga, undantag möjligen för Metros bloggar som får betalt för varje sidvisning om jag förstått det rätt. En medioker Metroblogg ger större intäkter än vad mina egna annonser gör.

Latheten är ett problem, antagligen är det busenkelt att ta reda på hur de ska märkas för att vara fria, men det har inte blivit av och kommer väl inte att bli det heller är jag rädd för. Jag har sett en märkning som innehållande (CC) men hur man markerar dem ”– fria med undantag för kommersiellt användande”, det är frågan. Sedan ska man inte heller få ta bort upphovsmannens märkning.

Själv använder jag ofta Wikibilder som nästan undantagslöst är (CC). Förr berättade jag bara att det var en Wikibild, på senare tid har jag börjat fylla i även fotografens namn. Men det kom först den dag jag hade bestämt mig att folk inte skulle behöva fråga om de fick låna en bild. Är det någon som vet hur bilderna ska vara märkta så berätta gärna det i en kommentar, helst med både ett citat och en url till källan.

intressant Andra om: , , , , , t


14 svar till “Dagens Bild och Creative Commons”

   • Frågan är om de håller med rep själva, politiskt sett verkar de vara på god väg att göra det. :)

    • Ja, dessutom åt flera regeringar på en gång. Det är så mycket att vi skulle kunna använda dem som lianer i regnskogen…

     • Har du mer träd på lager och skicka en beskrivning till hur de hittar dit.
      Efter de har rådgjort med gruppen och kommit överens turordningen hoppas jag de meddelar sekreteraren från vilken tid de är oanträffbara.

 1. Det lättaste vore nog att trycka in i hörnet eller dylikt på varje bild.

  CreativeCommons.org har en jättebra tool för att lista ut vilken licens man bör använda sig av, sen får man fram ett par bilder som representerar dessa licenser.

  http://creativecommons.org/choose/

 2. Jo. När jag skrev att jag var för lat så tog jag tag i frågan. Så här blev resultatet:

  cc

  Men jag kan inte kleta ner bilden med fyra olika symboler, jag får nog ta symbolen för (CC) enbart och ha en förklarande länk till den. Bökigt i överkant kan jag tycka…

  • Jinge, näst längst ner till höger på min blogg finns den adekvata symbolen. Den finns att hämta hos CC inklusive länk till rätt sida.

 3. På en faq-fråga hos creativecommons.se står följande:

  ”Behöver jag en upphovsrättsmarkering (tex ©) för att skydda mitt verk?
  –Nej, upphovsrättsligt skydd uppkommer utan registrering och du behöver inte heller märka ditt verk med någon symbol. Dock är symbolen bra eftersom den signalerar och påminner andra om att upphovsrätt gäller för verket.”

  Det borde väl i så fall räcka med CC-logon på bloggsidan som du får html-kod till via http://creativecommons.org/choose/ genom att gå ned och klicka på ”Välj licens” och du kommer hit:
  http://creativecommons.org/choose/results-one?q_1=2&q_1=1&field_commercial=n&field_derivatives=n&field_jurisdiction=&field_format=&field_worktitle=&field_attribute_to_name=&field_attribute_to_url=&field_sourceurl=&field_morepermissionsurl=&lang=sv_SE&language=sv_SE&n_questions=3
  Där får du en HTML-kod att kopiera in på bloggen som ger rätt logo på sidan vilken i sin tur leder till villkoren när man klickar på den (se den blå länken ovan CC-logona):
  http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

  Det kanske räcker med en text intill CC-logon på bloggsidan som säger att CC-licensens villkor gäller även bilderna?

 4. 1) Använd en kombinationsstämpel ”http://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/2.5/se/88×31.png” så blir de inte så mycket ”kladd” på bilden.
  2) Vill du inte ha något ”kladd” alls på bilden alls så kan du lägga den synliga stämpeln under bilden och lägga in samma stämpel osynligt mitt i själva bilden (googla på ”hidden watermark picture”).
  3) Du kan använda de för copyright avsedda taggarna i EXIF-informationen i en jpg bild.

 5. Jag copyrightmärker alla mina bilder och förväntar mig att detta ska respekteras. Men med den respekten är det lite si och så, kanske beroende på okunskap.
  Att jag förbehåller mig upphovsrätten betyder inte att jag förbjuder gratis användning. Jag vill ha koll på hur och till vad bilderna används. Används de kommersiellt så vill jag självklart ha betalt.
  Sedan låter jag de organistaioner o.dyl. som jag kan sympatiera med använda bilderna gratis. Senaste skänkte jag bort en bild av Gröna Lunds tidigare artist-bokningschef Ove Hahn till tidningen Dragspelaren. ;-)
  Men jag vill försäkra mig om att mina bilder inte används till syften som jag inte gillar. Och för att kunna ha full upphovsrättslig kontroll över detta måste jag alltså stå upp för min upphovsrätt.