Ryssland och Pengarna som Försvann – Jan Mosander – Boktips


Jag har just slagit ihop Jan Mosanders nya bok, Pengarna som Försvann, en bok med undertiteln – missbruk av det svenska biståndet.

Jag kan inte låta bli att tänka på det fiasko som svenskt bistånd till ryssarna varit och fortfarande är. I förrgår berättade jag hur Göran Persson såg till att Sverige renoverade en synagoga i Sabile i Lettland. Problemet med detta var att de sista judarna i den staden mördades under fascismen/nazismen och en liten del hann fly. Det fanns inte längre något behov av en synagoga, däremot hade den judiska kyrkogården ett stort behov av uppfräschning, och har fortfarande.

Det är den typen av uppenbar misshushållning med skattebetalarnas surt förvärvade pengar som Jan Mosanders bok handlar om. Jag skulle tro att praktiskt taget alla i landet har hört författarens vackert klingande finlands-
svenska. Efter många år som medarbetare på Dagens Eko så har hans röst blivit synonym med inträngande reportage om allt möjligt, men främst SIDA:s slarv med redovisning och uppföljning av de skattemedel de är satta att använda.

Ryssland är en av de biståndsmottagare som vi skattebetalare stöder. Vi har genom åren skänkt miljardbelopp till byggande av reningsverk och sanering av skeppskyrko-
gårdarna uppe vid Ishavet. Där ligger nämligen många av ryssarnas gamla atomdrivna ubåtar och andra krigsfartyg, de ligger där och – rostar sönder.

Jan Mosander berättar att Sverige bidrog med 450 miljoner i bistånd år 2006, det till ett land som är en av världens finansiella stormakter. Det blir en något halsbrytande kontrast när han också kan berätta att Rysslands guld- och valutareserv samma år var 2500 miljarder kronor (!). Sveriges totala bistånd det året var 28 miljarder och för jämförelsens skull berättar han att Öresundsbron kostade 20 miljarder att bygga. Sett i ljuset av det kan 450 miljoner te sig som kaffepengar, men varför ska svenska skattebetalare bistå ett land som har enorma intäkter dagligen från den olja och gas som de exporterar?

Det är ett antal exempel som Mosander tar upp som handlar om just det obegripliga biståndet till Ryssland, men boken innehåller mängder av andra tillkortakommanden, och i många fall rent mygel, som det svenska biståndsorganet SIDA varit inblandat i. Jag blir – förbannad när får läsa om den misshushållning av skattemedel som SIDA är direkt ansvariga för.

Sverige ger bistånd till afrikanska bönder, men samtidigt har EU stränga skyddstullar och subventionerar det egna jordbruket med kolossalbelopp. Avskaffar man sin egen protektionistiska politik så kommer Afrika snart nog att ha ett fungerande och ekonomiskt lönsamt jordbruk.

Man slänger helt enkelt friska pengar efter dåliga och Jan Mosander gör det osynliga synligt.

Media om Ryssland idag: AB1 DN1 SvD1

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]ISBN 978-91-85183-55-5, Boktips, Jan Mosander, Pengarna som försvann, Bistånd, Ryssland, Afrika, SIDA, Mygel, Bedrägeri, Politik[/tags]


Ett svar till “Ryssland och Pengarna som Försvann – Jan Mosander – Boktips”

  1. Wow, trodde aldrig att jag skulle kunna hålla med dig till 100%. Det om bistånd och jordbruksstöd är ju helt rätt skrivet. Riv EU:s sjuka bidragssystem så kommer afrikanska bönder att kunna konkurera på lika villkor. Finns inga bidrag i världen som slår detta!

    Måste läsa boken själv. Tack för tipset! Kanske finns en liberal-röd samsyn här och var.