Mattias Gardell – Tortyrens återkomst

Mattias Gardell: ”I en militärorder den 13 november 2001 förkunnade George W Bush i egenskap av Förenta staternas överbefälhavare en världsvid jurisdiktion i kriget mot terror. Varje individ, oberoende av medborgarskap eller vistelseort, som misstänktes för att ha utfört, för att planerat att utföra, eller för att på något sätt ha bistått en internationell terroristhandling som orsakat, hotat eller kunde tänkas hota att orsaka ”skada eller negativa effekter för Förenta staterna, dess medborgare, nationella säkerhet, utrikespolitik eller ekonomi”, skulle interneras på obestämd tid”. 1


Något senare, i februari 2002
berättade den amerikanska presidenten att han i egenskap av överbefälhavare hade rätt att upphäva Genèvekonventionen och alla andra internationellt bindande överenskommelser. Han motiverade det bland annat med att, visserligen hade USA skrivit under konventionen men det hade inte al Qaida varför man kunde göra så, med tillägget att han hade konstitutionell rätt att fatta ett sådant beslut.

Idag vet vi vilken sorts konsekvenser det har fått, och vilka effekter det fått på alla amerikanska fångar i Afghanistan, Irak, Guantanamo och fler av de hemliga fängelser där USA håller ”terrorister” fångna. Vi vet också att Sverige direkt viker ner sig inför sådant som USA bestämmer, och det är inte bara egyptierna som CIA hämtade på Bromma som jag tänker på. Jag tänker även på FRA och den illa beryktade FRA-lagen.

Att svensk polis och militär också viker ner sig dagligen inför amerikanska påbud vet vi, vill USA att FRA ska spana på varenda svensk medborgare så spanar FRA på varenda en. Att Sveriges riksdag ska fatta beslut om en ”förbättrad” FRA-lag spelar i sammanhanget ingen roll. Det blir bara en fetare hemligstämpel på sådan spaning. Termen ”Rikets Säkerhet” kommer att användas för att mörklägga.


Idag har USA återupptagit tortyr som redskap för att tvinga fram ”information” om al Qaida. Personligen skulle jag berätta precis vad som helst för att göra torterare nöjda. Vill de att jag ska gå ed på att Usama bin Laden gömmer sig på månens baksida så kommer jag ljuga efter bästa förmåga.

Mattias Gardell har skrivit en bok som, bortsett från det lite akademiska inledningskapitlet, är oerhört skrämmande. Vi står idag inför ett presidentval i USA och jag tvivlar på att Barack Obama kommer att upphäva alla Bushs brottsliga lagar. Tyvärr så är jag mycket pessimistisk, och jag kan inte säga att boken påverkade mig i en annan riktning. Men det är en utomordentligt viktig bok, läs den! it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,
[tags]ISBN9789173431712, Mattias Gardell, Tortyrens återkomst, Böcker, Boktips, USA, Guantanamo, George W Bush, Terrorism, Genèvekonventionen, Folkrätt, FN, Politik, Tortyr, Kriget mot terrorismen, FRA, FRA-lagen[/tags]

 1. sidan 99-100 []

  3 comments for “Mattias Gardell – Tortyrens återkomst

 1. 18 oktober, 2008 at 17:30

  Hörde just på middagsekot att amerikanska analyser säger att USA:s ledande ställning kommer att urholkas iom den ekonomiska krisen, men att man fortfarande kommer att dominera för att man har världens starkaste försvar.

  En stormakt på fallrepet med mycket starkt försvar och militär kan bli verkligt obehaglig, och det du pekar på här visar väl att USA redan är precis så obehagligt. Bara att hoppas att det inte blir värre.

 2. 18 oktober, 2008 at 22:28

  Lyssnade till Mattias Gardell på Socialistiskt Forum tidigare i år då han föreläste om just detta. Det var, vilket jag mycket väl tror att boken också är, en mycket skrämmande föreläsning där han bland annat berättade hur USA vrider och vänder på ords betydelse för att på det sättet rättfärdiga tortyr. Jag önskar att fler hade varit där…

 3. 19 oktober, 2008 at 05:00

  Alvaro! Det går nog fler tåg. Ja, boken är nog MER skrämmande än vad han hinner med på en föreläsning.

Comments are closed.