Lotta Gröning – Sanning eller konka – Mona Sahlins politiska liv


Det är inte ofta som författare lyckas pricka en bokutgivning så exakt som Lotta Gröning gjort med denna bok. Hon är journalist på Aftonbladet, något som kan vara en bidragande orsak, dessutom har hon tidigare varit ledarskribent på Norrländska Socialdemokraten och har bland sina meriter en filosofie doktorsexamen i historia. Hon har även arbetat som politiskt sakkunnig i arbetsmarknadsdepartementet där hennes chef hette – Mona Sahlin.


För ett tag sedan skrev jag
om Margareta Winbergs memoarbok, Lärarinna i livets hårda skola. Winbergs bok andades kritik mot Mona Sahlin, även om den var återhållsam och ibland bara yttrade sig i form av lätt höjda ögonbryn. Lotta Grönings bok kommer knappast att betraktas som speciellt återhållsam även om hon också lyfter fram något av det som hon uppfattar som Sahlins goda egenskaper.

Gröning skriver bland annat: ”Partiet har haft stora problem och det hänger givetvis samman med att det inte sedan Olof Palme funnits en partiledare som haft förmågan att samla och entusiasmera de socialdemokratiska sympatisörerna”. Att partiet därför tappar medlemmar i en omfattning som hon liknar vid ”medlemsras” är uppenbart, något som hon säger att Mona Sahlin också är medveten om. För att partiet inte ska vara utplånat om tio år så har man börjat en värvningskampanj av supportrar, men Gröning skriver: ”Det är i praktiken dömt att misslyckas i 2000-talets kunskapssamhälle där människorna tänker själva, vill påverka sin egen vardag och inte sitta och applådera en partiledares beslut”.

Gröning förklarar att Sahlin inte är någon ideolog, därav de rådslagsgrupper som ska forma partiets framtida politik. Hon menar att det inte bara är ideologin som är Sahlins svaghet, även utrikes-
politiken, partiets historia och ekonomin hör till hennes svagheter. Ett citat: ”Ett annat område där Mona Sahlin verkligen behöver hjälp är när det gäller den ekonomiska politiken. En bidragande orsak till varför hon misslyckades förra gången att bli partiledare handlade just om hennes ekonomiska erfarenheter. Hon överskattade sig själv som partiledarkandidat genom att ivrigt sträcka ut handen efter ordförandeklubban i tider då landet befann sig i ekonomisk kris”…

Gröning pekar också på tillfällen då Sahlin kommit till korta mot Fredrik Reinfeldt, ett exempel är när hon krävde att Reinfeldt inför Kinaresan skulle ta

upp fyra fängslade kineser med regeringen, det Reinfeldt gjorde var istället att ta upp fjorton vilket innebar ett platt fall för Mona Sahlin.

Sammanfattningsvis kan jag säga att Lotta Grönings bok är lättläst, och dessutom innehållsrik när det gäller det Socialdemokratiska arbetarpartiets nya ordförande. Den som händelsevis inte förstår den senaste veckans totala förvirring som råder när det gäller vilka oppositionspartier som ska samverka inför valet 2010 har mycket information att hämta i boken. De som förstår har en hel del att hämta i boken i alla fall. Det är en bok som handlar om vår nästa tilltänkta statsminister så därför önskar jag att alla socialdemokrater rusar till boklådorna och skaffar sig ett exemplar, det kommer nämligen alla Sahlins borgliga kritiker att göra.

HD1 SDS1 AB123 SvD123 DN it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]ISBN 9789100116286, Lotta Gröning, Sanning eller Konka, Mona Sahlin, Albert Bonniers Förlag, Socialdemokraterna, Politik, Rådslag, Opposition, Högerregeringen, Val 2010[/tags]


7 svar till “Lotta Gröning – Sanning eller konka – Mona Sahlins politiska liv”

  1. Det finns alltid saker att kritisera hos en partiledning. Problemet med Gröning är att hon går över gränsen till karaktärsmord. Det är ett riktigt lågvattenmärke och en sorgens dag för oss som vill diskutera politikens förutsättningar.

  2. Per! Det var en sorgens dag när Sahlin valdes till partiordförande. Dessutom undrar jag om du har läst boken? Du gör kanske som andra, skriver utan att veta vad du skriver om.

    Ett test: Vilka är de sex första orden på sidan 145?

  3. Lotta Gröning är en klok kvinna så jag ska läsa boken så fort den kommer till biblioteket.

  4. Värst vad alla socialdemokratiska gråtare kommit igång över Lotta Gröning nudå? Jag har aldrig haft något till övers vare sig för henne, hennes arbetsköpare eller det hon har mage att kalla journalistik, men det är nog ett par sanningar om sahlinskan som får de som hoppas på en plats nära köttgrytorna och känner att de lagt alla ägg i samma korg att gå igång och bevaka sina positioner…

  5. Lotta, ett uttalande som detta har jag väntat mig i minst tio år. Gläder mig att det kommit
    nu. Mona kanske mer till skada än nytta för Sverige de gågna årtiondena. 80-åring.

  6. Lotta, ett uttalande som detta har jag väntat på i 10 år. Äntligen har flera upptäckt det tomma äggskalet i svensk politik. Har hisnat vid tanken på Mona som statsminiter. 80-åring