Leila Aboulela – Minaret – Boktipset


Leila Aboulela, född och uppväxt i Khartoum i Sudan, hon flyttade till London på 80-talet och bor idag i Förenade Arabemiraten.

Hennes nya roman, Minaret, är hennes andra roman och hon har också tidigare gett ut en novellsamling. Huvudpersonen i boken, den unga flickan Najwa, växte upp i Khartoum tillsammans med sin tvillingbror, i en familj som var helt sekulariserad. Familjen var dessutom mycket förmögen, fadern arbetade åt regeringen och tjänade stora pengar på suspekta provisioner på diverse statliga affärer. Familjen bestod av fyra personer och hade sex anställda som t.ex. pigor, chaufför och trädgårdsmästare.

Att bubblor brister är inte obekant, så gjorde även den bubbla familjen levde i och de tvingades fly hals över huvud till London då fadern greps av sudanesisk polis.

Efter att fadern dömts och avrättats så tvingades Najwa börja arbeta för sin egen försörjning i London, hon fick jobb som piga hos en förmögen kvinna, var mannen gömt sin förmögenhet fick familjen aldrig reda på.

I boken får man följa Najwas öden i London under ett antal år, och även hur hon söker sig tillbaka till den muslimska tro som aldrig tidigare betytt något för henne. Hon söker sig till moskén och börjar, för första gången i sitt liv studera Koranen. Den tro som tidigare inte betytt någonting för henne blir ett viktigt inslag i hennes liv och hon slits bitvis mellan sin gamla livsstil och en för henne nyare tro.

Boken representerar en delvis ny sorts litteratur, skönlitterära romaner skrivna av människor som av olika anledningar har hamnat i Europa. Människor med andra erfarenheter än den vanliga medeleuropén skriver böcker som handlar om kulturkollisioner


Leila Aboulela

och försök till anpassning till ett annorlunda sätt att leva. Leila Aboulela skriver som om hennes berättelse är självbiografisk, men om det är så eller inte vet jag ingenting om. Som roman betraktat står den för sig själv, den lär också vara nominerad till flera romanpriser, och det har jag stor förståelse för, den är bra.

Jinge

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Leila Aboulela, isbn 978-91-85703-17-3, Minaret, Roman, Litteratur, Islam, Khartoum, London, Boktips[/tags]


Ett svar till “Leila Aboulela – Minaret – Boktipset”