Boktipset – Pierre Schori, Draksåddens År


Pierre Schori: ”Ännu tidigare hyste jag som många andra unga grabbar, en längtan till mycket av det som fanns i det stora landet. Mitt amerikanska äventyr började med ett två veckors besök som fjortonårig mässpojke ombord på en Johnssonbåt längs USA:s västkust med strandhugg i San Diego/Los Angeles, San Fransisco och Seattle.”


När Pierre Schori ger ut en bok
om sin syn på USA, en bok som även innefattar åren 2000 till 2004 då han var svensk FN-ambassadör, så är det en självklarhet att många politiskt intres-
serade kommer att sälla sig till skaran av läsare. Han arbetade som kabinettssekreterare i UD i tio år, var riksdagsledamot för (s) i närmare tio år, biträdande utrikesminister, bistånds- och migrationsminister, EU-parlamentariker och sedan FN-ambassadör. Idag är han FN:s speciella sändebud i Elfenbenskusten.

Som FN-ambassadör blev han vittne till terrorattacken den 11 september mot World Trade Center, en attack som kom att påverka många av de turer i Förenta Nationerna som han berättar om i boken. Han var en av de socialdemokrater som kom att samarbeta mycket nära med Olof Palme, Sten Andersson och resten av dem som vi idag betraktar som det gamla gardet.

Bokens underrubrik är – 11 september, Irakkriget och världen efter Bush, en underrubrik som stämmer väl med bokens innehåll. Pierre Schori berättar om spelet bakom kulisserna, han har haft en unik position som FN-ambassadör och beskriver målande hur diskussionerna gick i FN, vem som agerat och hur länder använt de påtryckningsmedel de förfogat över. Av lätt insedda skäl har det kommit att handla mest om hur den amerikanska administrationen agerat under George W Bush, om USA:s strävan efter maximalt inflytande i världen samtidigt som han konstaterar att det stora landet i väster inte i alla lägen har agerat speciellt hedervärt.

Pierre Schori berättar även om svenska politiker som t.ex. den förre partiledaren Göran Persson. Hans erfarenheter från UD och åren som ambassadör gör att han målar i tämligen dämpade färger, men stiger man några steg bakåt och betraktar bilden så ser man en bild som vår förre statsminister sannolikt inte kommer känna sig helt nöjd med. I Schoris analys av världspolitiken så nämner han Israel

påfallande ofta, särskilt relationen mellan Israel och USA, det i en tid då vi haft en statsminister som varit en hänförd och okritisk beundrare av ”Det Heliga Landet”.

En bok om USA och Irakkriget blir med nödvändighet en bok om världens tillkortakom-
manden under Bush-eran, det har inte handlat om ett steg framåt och två bakåt, det har handlat om baklänges joggning i snabb takt. Det är en period då strävan efter ökad demokrati har förbytts i politiskt intrigerande och fiffel i en helt unik omfattning. Det handlar om de år då USA återigen använt lögner och bedrägerier för att provocera fram krig, krig som passat presidentens egna strävanden efter hegemoni eller världsherravälde.

Pierre Schori ger oss en exklusiv inblick spelet bakom kulisserna i FN såväl som i resten av världen, missa inte chansen att ta del av denna berättelse.

Om Irak idag: AB DN SvD Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Draksåddens År av Pierre Schori

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]ISBN 978-91-7343-174-3, Boktipset, Pierre Schori, Draksåddens År, Bush, USA, FN, Världen, FN-ambassadör, Irak, Hegemoni, Demokrati, Politik[/tags]


Ett svar till “Boktipset – Pierre Schori, Draksåddens År”

  1. Jonas Hesslund i Göteborg vann utlottningen av boken. Den kommer att sändas direkt från Leopard förlag. Lasse (Fotolasse) skötte lottningen. Grattis Jonas!

    // Jinge