Blackwater – Jeremy Scahill


Den 10 september 2001, dagen före terrorist-
attacken mot World Trade Center och Pentagon, så höll Donald Rumsfeld ett av sina första tal i Pentagon som försvarsminister i George W Bushs regering. Den dagen hade nästan inga amerikaner hört talas om något som kallades al-Qaida.

Talet höll han för ett antal tjänstemän i Pentagon som hade ansvar för många miljoner dollar när det gällde kontrakten med privata företag som Halliburton, Dyncorps och Bechel. Med på mötet var ett antal direktörer från företag som Enron, Northrop Grumman, General Dynamics, och Aerospace Corporation, chefer som Rumsfeld hade rekryterat till poster som chefer i försvarsdepartementet.

Rumsfeld redogjorde där för det som han kallade en ”fiende som utgör ett hot, ett allvarligt hot, mot Förenta staternas säkerhet. Denne motståndare är en av centralplaneringens sista bastioner i världen. Den styr genom att diktera femårsplaner. Från en enda huvudstad försöker den regera över många tidszoner, kontinenter, oceaner och så vidare. Med brutal konsekvens kväver den fritt tänkande och krossar nya idéer. Den hotar Förenta staternas försvar och utgör en fara för män och kvinnor i uniform.”

Den fiende Rumsfeld beskrev var – Pentagon och dess byråkrati. Han hade beslutat sig för att ändra Pentagons organisation efter den privata sektorns modell.

Donald Rumsfeld var medlem i en neokonservativ organisation ”Projektet för ett nytt amerikanskt århundrade” som år 2000 gav ut en rapport som hette ”Omvandling av Amerikas försvar: Strategi, styrkor och resurser för ett nytt århundrade”. I rapporten framhölls att den nödvändiga omvandlingen kommer att bli långdragen, om inte en katastrof inträffar som kan fungera som katalysator
– som ett nytt Pearl Harbour.

Blackwater hade innan 9/11 varit ett mindre företag som startats av den högerextreme kristne multimiljonären Erik Prince som förutom att ha finansierat Bushs presidentvalskampanj också finansierade en lång rad högerkristna organisationer. Prince bekänner sig till en ideologi om kristen överhöghet och är, precis som presidenten, medlem i Malteserorden, en orden som startades redan omkring år 1000, före de första korstågen, uppdraget idag är att att försvara ”de territorier som korsfararna hade erövrat från muslimerna” . En sak som blir särskilt anmärkningsvärd när vi vet att Bush har utropat Kriget mot Terrorismen och liknat det vid ett korståg.

Malteserordern har egen konstitution, egna pass, frimärken och offentliga institutioner. De har också diplomatiska förbindelser med 94 länder. Det enda som de inte har är ett eget territorium. När USA:s krig mot muslimska länder hamnar i händerna på Bush, och Prince med sitt Blackwater, så är det inte underligt att arabländerna reagerar. Idag handlar desinformationen och demoniseringen om Ahmadinejad och Iran och landets påstådda vilja att skaffa kärnvapen som bekant.

blackwater

Rumsfeld ville att det som gick att privatisera av det amerikanska förvaret så snabbt som möjligt skulle läggas ut på entreprenad till privata företag, något som för Blackwaters del inneburit att man gått från en omsättning i federala kontrakt år 2001 på drygt 700 000 dollar, till siffran 600 000 000 dollar (över fyra miljarder kronor) år 2006. År 2007 så hade amerikanska företag med försvarskontrakt 180 000 man placerade i Irak, något som ska jämföras med 160 000 amerikanska soldater. Hur många dollar företaget får för sina uppdrag 2008 är oklart, men att det är betydligt mer än 600 miljoner dollar är självklart.

Jeremy Scahills bok är nog den bästa undersökande journalistik som jag läst. Den är en utmärkt beskrivning av hur extremhögern i USA försöker bolagisera militären, och vad Blackwaters personal gör under fullkomlig rättslig immunitet i Irak. Den som tror att USA är demokratins främsta utpost på planeten kan behöva nyansera sin uppfattning, Blackwater är en privat armé som när som helst skulle kunna invadera och ockupera ett mindre land

Är man intresserad av världen och dess politik så bör man läsa denna bok. Jag kommer säkerligen att återkomma till boken flera gånger.

Översättning Tomas Håkansson, Norstedts Förlag

it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Blackwater, Jeremy Scahill, ISBN 9789113018683, Erik Prince, Malteserorden, Irak, Ahmadinejad, Iran, Bush, Rumsfeld, Kriget mot terrorismen, al Qaida, 9/11, Legosoldater, Norstedts Förlag, Tomas Håkansson, Boktipset, Böcker, Politik[/tags]


14 svar till “Blackwater – Jeremy Scahill”

 1. Malteserorden har faktiskt ett eget territorium också.
  Längst upp på någon av Roms kullar (minns inte vilken) ligger en stor anläggning innanför hermetiskt stängda portar.
  Stället är nog mest känt för nyckethålet i porten, vilket erbjuder en fantastisk vy genom en paradisisk trädgård, bort mot Peterskyrkan. Horder av turister har stirrat genom detta hål.
  Till anläggningen hör också en mycket vacker barockkyrka, ritad av Piranesi.

 2. I någon dokumentär, minns inte vilken, framkom det att Blackwater skrämt skiten ur amerikaner (vanlig polis bland andra) i samband med orkanen Katrina. Skriver Scahill något om det i boken?

 3. Jadå Rawia, Katrina finns med. Jag kommer säkerligen att återkomma till många saker han berättar. Malteserorden tyckte jag docj var intressant. Blackwaters många mord på irakier var oxo något som behandlades ingående.

  Om en blackwateranställd går fram till en arab och skjuter honom mellan ögonen så blir han – hemskickad. En amerikansk soldat får ett kortare fängelsestraff. Blackwatersnubben kan flyttas till t.ex. Afghanistan…

 4. ”medlem i Malteserorden”
  USA och dess besatthet med ordnar och fraternites alltså.. Skulls and bones, Frimurarna, Malteserorden, tusen olika såkallade fraternites med olika grekiska bokstäver till namn.. Alla med egna förvirrade och halvreligösa (eller mycket religösa) agendor. Och vänskapskorruption upp till öronen. Och lägg nu även till olika ”kyrkor” från extremhögern..

  Man tycker ju någon i USA borde ta upp det stora problemet med att ha alla dessa insynsskyddade intresseorganistationer lägga sig i, och i många fall diktera politiken, och sällan genom majoritetsbeslut om man säger så… Dom är ett bra mycket större hot mot demokratin än några enstaka terrorister.. Fast om någon tar upp sånt så ser dom väl till att man inte överlever politiskt.. Majoriteten av deras politiker tillhör ju olika ”sällskap”.

 5. G-Town, det finns många i USA som tar upp bland annat Bush och hans kumpaners olagliga högförräderi mot medborgarna, lyssna tex på vad Alex Jones har att säga eller varför inte presidentkandidaten Ron Paul eller Reagans fd ekonomiske rådgivaren Paul Craig Roberts, fd guvernören Jesse Ventura, undersökande reportern Mike Rivero, ekonomen Bob Chapman, finns hur många som helst inom amerikansk alternativ media som t.e.x. har sett denna globala ekonomiska kollaps komma för redan 2.5 år sedan och varnat medborgarna. Så ut och sök efter dessa frispråkiga herrar och deras budskap/information så kommer en ny värld att öppnas för dig..

 6. Mr.T..
  Jag vet att man har tatt upp vilka olika ordensällskap (och andra politiska organisationer och think tanks) som Bush och hans polare tillhör.. Men aldrig att någon tatt upp hela problemet, för det är ju större än Bush & co.. De kanske försvinner men alla dessa sällskap är kvar och sitter ganska ohotade.. Dom förtsätter jobba vidare för att påverka politiken i sin riktning rakt emot den demokratiska processen.

  Och blir McCain vald.. Ja, då får nog dessa sällskap den politik dom vill ha (vilket verkar vara korståg & polisstat) utan att han ens behöver vara medlem. Framförallt om gubben dör och Palin tar över..

 7. G-Town ”USA och dess besatthet med ordnar och fraternites alltså..”

  Malteseordern: ursprung Europa…
  Frimurarna: ursprung Europa…
  Illuminati: ursprung Europa…
  Bilderberg Gruppen: ursprung Europa…
  Knights Templar: ursprung Europa…

  Samtliga grupper ovan är founded av Europas adel och kungahus…Jag undrar var besattheten av ordnar & fraternities i verkligheten finns… ;-)

  F.ö. instämmer jag med Mr. T…

 8. Men hörrö sandbuse!

  Hur skulle det kunna vara annorlunda? Amerikas urinnevånare var betydligt vettigare än att hänga på sig en massa döskallar och medaljer.

 9. Det finns inte bara frispråkiga herrar, utan kvinnor också! Naomi Klein t ex! I hennes senaste bok Chockteorin, som jag läste i sommars (en jävla otäck bok) tar hon upp allt de som Jinge här nämner, samt lite till!

 10. Visst, sandbuzz.. Majoriteten av ordrarna är ursprungligen från Europa.. Och jag säger ju inte att problemet inte finns här också. Men man kan ju inte påstå att det är i närheten så utbrett här nu för tiden.. De flesta vuxna människor här har växt ifrån hemliga klubbar precis som dom växt ifrån trädkojan där man höll dessas ”möten”..

  Sen har ju jinge helt rätt, hur skulle det kunna vara annorlunda än att majoriteten en gång startades i Europa.. :)

  Vad jag menar är att ”amerikaner” verkar ha en helt annan mentalitet vad gäller ”hemliga klubbar”.. Kolla på USA’s ”fraternities” tex.. De har hur många som helst, alla vet om dom, de är överallt på alla skolor, och oftast desto finare skola, desto fler fraternities.

  Men när ni gick i skolan, hur många sådana fanns runtomkring att gå med i? Hur många från Europa har ni träffat på som varit med i liknande? Eller har ni ens hört talas om sådant i Europa? Nej, just det..

  Fast det är klart.. vi kanske importerar det också en vacker dag.. Vi har ju importerat mycket dumt från det stora landet i väst.

 11. G-Town, Om du studerar den information som framförallt Alex Jones har producerat och skrivit om i tiotals år så kommer du till slut komma fram till vart problemet ligger och vad allt började..

  Alex har varnat den amerikanska befolkningen om vad som komma skall sedan mitten på 90-talet, han har helt enkelt läst dom lagar, böcker och litteratur som makteliten själva skriver, dom hymlar inte om vad dom vill göra med samhället/världen i sina egna böcker, jämför man sedan dom politiska besluten runt om i världen med det eliten skriver i sina egna böcker så matchar det till 100%.. MEN dom politiska besluten framförs på ett sätt att vi medborgare tycker att det verkar vettigt och rent ut sagt förnuftigt, kan man sedan blanda in lite rädsla i ekvationen så hjälper det till att på folket att tycka om dom mest drakoniska lagar och regler, ta tex FRA-lagen!?!

  Ta och studera Alex Jones information och se om du kan hitta några lögner, jag hittar iaf inget! Du kanske inte ska titta på hans film Endgame ”blueprint for global enslavement” det första du gör, det kan bli lite för överväldigande, trots att han har använt elitens engna litteratur för att bevisa vad som händer i våra samhällen..

  Du kan tex börja med Terrorstorm för att få en överblick om den glömda historian om statligt sponsrad terrorism, det blir en ögonöppnare för nutida händelser!

  Välkommen ner i kaninhålet..

 12. Jag tycker att de som inte har lyssnat på Naomi Wolfe ska ta och göra det. Hon har en lika skrämmande bild av USA som Naomi Klein.

  Nu har USA egna trupper riktade mot sitt eget folk och upp på det har de runt ett dussing privata armeer som blackwaters.

  Mina amerikanska vänner börjar bli rädda och de är inte normalt paranoida.

 13. min far, uppväxt på 40-talet i norge har alltid haft en mycket hatisk inställning till Usa och allt därtill med populärkultur, politik och miljöfrågor. Själv har jag varit kritisk och nära trött på hans eviga tjat. Nu, lite äldre och mer påläst kan jag tyvärr bara instämma. Anser att Usa är den största terrorist-staten av alla med helt godtyckliga regler.
  enormt intressant att läsa din blogg Jinge, jag försöker att vara objektiv själv men det är svårt att av västerländsk media få en nyanserad bild av omvärlden. tack&lov för it-teck.