Victorias bröllop, demonstrationsdag för republik?


Lördag 19 juni så gifter sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling i Storkyrkan i Gamla Stan. Det blir ett jippo i kolossalformat och det finns anledning att förmoda att åtskilliga tiotusen följer bröllopet på plats för att få se en skymt av de nygifta, åtskilliga miljoner följer bröllopet på TV i direktsändning och det kommer att nämnas i nyhets-
sändningarna i hela västvärlden. Troligen kommer bröllopet att sändas i TV även i andra länder.

Jag har vid ett antal tillfällen föreslagit att vi ska införa republik, inte för att det är direkt billigare för oss skattebetalare, utan för att det är mer demo-
kratiskt. En president får vi välja och ämbetet går inte i arv. Detta argument borde rimligen avgöra saken och göra alla diskussioner överflödiga, men så är det antagligen inte. Många vill ha kvar kungahuset med dess totala brist på demokrati, förr utsågs landets kung vid Mora sten, och där avsattes veder-
börande också, det var då det.

De tiderna är tyvärr förbi, något som givetvis irriterar oss republikaner. Personligen tycker jag att kronprinsessan verkar vara en lika klok som sympatisk ung kvinna, men jag anser att hon absolut inte ska bli drottning i Sverige. Vi borde istället fatta ett beslut som går ut på att nuvarande kung avsätts senast den dagen han fyller sextiofem den 30 april 2011, då han blir folk-
pensionär. Tiden fram till detta datum räcker utmärkt till för att hålla en presidentsvalskampanj och genomföra ett demokratiskt val så att han kan överlämna rollen som statschef till den nyvalda presidenten.

Min personliga uppfattning är att prinsessorna och prinsen efter det datumet kan få fortsatt anställning, med avtalsenlig lön, av den svenska staten. De kan exempelvis fungera som slottsguider och visa allmänheten runt i de f.d. kungliga slotten. På det sättet finansieras deras löner plus det underhåll som behöver utföras på byggnaderna. Troligen inser alla att det skulle bli mycket populära guidningar som publiken gärna betalade en femtiolapp för att få vara med om.

Ett bröllop där kronprinsessan gifter sig, ett bröllop som inom något år har påverkat den svenska tronföljden med ytterligare en eller ett par små arvingar, ska givetvis inte förbigås med tystnad från oss republikaner. Vill vi återigen införa demokrati så måste vi göra våra röster hörda. Om bröllopskortegen drar en publik på över 10 000 personer i händelse av regn, och det tiofaldiga om solen skiner, så borde rimligen republikanerna samla minst lika många deltagare, och troligen ännu fler.

Det skulle kunna bli en jättelik fest, många musikuppträdanden och den största demonstrationen någonsin för att införa republik i Sverige. Antagligen får inte festen och demonstrationen tillåtelse att vara i närheten av slottet och Storkyrkan, men den närbelägna Kungsträdgården är antagligen en lämplig plats. Dessutom är det i både syn- och höravstånd från det kungliga slottet.

För varför är det bara rojalisterna som ska få ha fest 19 juni, varför inte göra dagen till en fest även för oss republikaner, en fest där vi kan skandera mot denna odemokratiska kvarleva från forntiden och utropa det kungliga slottet till Stockholms nya kulturhus, och kanske Kungsträdgården till Republikens Park?

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , dn1 svd1 ab12 dagen t


13 svar till “Victorias bröllop, demonstrationsdag för republik?”

 1. Strålande förlag Jinge!
  Men kan vi inte passa på och välja vår egen kung samtidigt?

 2. Alla andra nordiska länder med då? Som att avsätta den kedjerökande drottning Margareta av Danmark (vet dock inte om hon röker längre, har inte uppdaterat mig i svallerpressen)

  • Fast, det är ju deras sak att avgöra? Om vi inte ska göra en nordisk union i alla fall, nåt ska vi väl ha Nordic Battle Group till? :-)

 3. Motsvarande har tagits upp tidigare i svensk historia. Nämligen på Oscar II:s 60-årsdag 1889.

  Hjalmar Branting framförde talet framför slottet.

  Några citat:

  Från staden, där man nu rustar sig på en nådig vink från ovan att fira minnet av en tilldragelse, som framtiden – i fall dess historieskrivning över huvud taget kommer att befatta sig med något så obetydligt som en kungs görande och låtande – måhända kommer att kalla en nationalolycka för svenska folket, har vi samlats hit i vinter och snö på den enda plats, som godtycket ännu icke stängt för Stockholms arbetare. Här och där ser vi dock blanka hjälmar sticka upp, hitsända kanske för att vi ej skola glömma bort att vi leva under godtyckets välde.

  Därinne skall firas en monarkisk fest, kungadömet skulle hyllas i den tillfällige konungens person. Men vad är då monarkin, efter den firas så?

  I samhällets djup glöder redan den underjordiska eld, vari hela härligheten därovan och icke kungligheten icke till förglömmandes skall en dag antingen störta med brak eller sjunka sakta och vackert ned, som man ibland får se på teatern. Men i vilketdera fallet som helst, ur den elden, som skall förbränna monarkin till aska, stiger den aldrig upp; den är ingen fågel Fenix. Vad som kommer i stället det blir jämlikhetens och frihetens statsform, den sociala republiken.

  För den må vi här utbringa ett leve, som protest mot humbugen därinne!

  Leve den sociala republiken!

  Reklam undanbedes! / Jinge

 4. Jag har slutat beklaga mig öppet över kungahuset och brukar bara gå och sura i tysto. Sålänge en majoritet av folket gillar kungahuset så orkar jag inte tjafsa om det. Men en sak är säker… hade jag träffat Victoria hade jag tilltalat henne för Vickan och inte Prinsessan eller nåt annat trams.

  Förövrigt tycker jag du ska ta bort inlägg #1 (av Peter) eftersom han inte riktigt har koll på hur den 5e smaken (Umami) faktiskt fungerar. Det räcker ju att man stoppar en torkad shiitake-svamp i grytan så tillför man Umami så att snacka om e-nummer hit och dit är bara töntigt. Dessutom så har det inte så mycket med kungahuset att göra (även om Madelaine är rätt mumsig :P ).

 5. En utmärkt idé, men evenemanget bör förstås äga rum i Hagaparken, utanför det då muromgärdade området runt Haga slott, som tills för ett år sen tillhörde svenska folket, innan borgarna skänkte det till kungahuset.

  • Sant, så efter demon så ockuperar vi Hagaparken och döper om den till Republikparken. ”Folkets park” får mig att tänka på byxvarm vodka och raggare nämligen… :-)