Vi måste stå upp för sanningen

Denna artikel med Leif Elinder som huvudförfattare och med professor Marcello Ferrada de Noli och mig som medförfattare har 4 juni publicerats i Nya Wermlands-Tidningen, med nedbantning av manus. Vi är alla medlemmar i Swedish Doctors for Human Righs (SWEDHR).
Swedish_Doctors_for_Human_Rights
Leif, min fru och jag var i fredags morse på ett seminarium hos Civil Right Defenders och med Svenska PEN. Där framträdde nedan nämnde Thomas Drake, Daniel Ellsberg, och Drakes advokat Jesselyn Radack och talade om visselblåsarnas betydelse och svåra situation, med PENs ordförande Ola Larsmo som moderator. Ola Larsmo klargjorde att svenska visselblåsare bara har lagligt skydd om de arbetar i det offentliga. Då alltmer i Sverige privatiseras försvåras visselblåsarnas situation. Man hoppas nu på att ett lagförslag från Europa-rådet ska ge visselblåsarna starkare lagskydd.

20150605_091242
Talarna från USA framhöll den svåra situationen för visselblåsare under Obama, som jag skrivit om i blogginlägg 1 juni där jag berättade att president Obama ingripit 30 gånger mer mot visselblåsare än alla USA:s övriga presidenter tillsammans. De betonade att ett grundläggande problem är att landets regering och förvaltning ibland inte följer lagen. Det är viktigt att reagera för att söka bevara demokratin menade Drake, som hade inspirerats av Ellsberg. Denne berättade att hans anställning i regeringsuppdrag i Pentagon började 4/8 1964, då ”Tonkinbuktintermezzot” ägde rum. Då beskyllde USA Nordvietnam för att ha attackerat USA med torpedbåtar, som en förevändning att bomba landet. Detta visade sig vara grundlöst, en lögn som då Bush och Cheney beskyllde Saddam Hussein för att ha massförstörelsevapen. Ellsberg berättade att han, och de andra i Pentagon visste att president Johnsons påstående var en lögn – men han och andra höll tyst denna gång. Han påminde oss om att USA släppte 4 gånger mer bomber över Sydostasien än vad som släpptes under hela Andra världskriget.

De tre talarna från USA var eniga om att Assange och Snowden löpte stor risk att bli utlämnade till USA om de kom till Sverige. Man saknade i deras framträdande perspektivet att det borde vara viktigt att mobilisera massorna, och stora organisationer mot de övergrepp mot lagstiftning som modiga visselblåsare reagerat på.

Nu över till artikeln i Nya Wermlands-tidningen.

Artikeln.
Vi måste stå upp för en fri debatt, rätten till ett skyddat privatliv, rätt till en öppenhet på arbetsplatser och möjligheter till att kunna utkräva ansvar. Visselblåsare utsätter sig för betydande risker. De förtjänar vårt stöd, skriver Leif Elinder, Marcello Ferrada de Noli och Anders Romelsjö.

Denna vecka den 1-7 juni är den internationella sympativeckan för sanningssägare – det vill säga visselblåsare. Visselblåsare är nödvändiga för en levande demokrati. Det handlar om personer som till journalister och vanligt folk avslöjar övergrepp och olagligheter, som makthavare av olika skäl söker dölja.

* Bland de grövre oförrätterna noteras fängslandet av John Kiriakou (före detta CIA-anställd) för att han upplyst media om USA:s tortyrprogram, samtidigt som torterarna går fria och ansvariga för programmen till och med befordrats (som USA:s CIA-chef John Brennan).

* I september 2014 tillkännagavs att den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden skulle tilldelas Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset. Många röster höjdes då för att Snowden skulle komma till Sverige för att ta emot priset. Men professorn i internationell rätt vid Stockholms universitet Said Mahmoudi varnade honom för detta. Risken att utlämnas till USA bedömdes vara för stor.

* Juristprofessor Said Mahmoudi har beskrivit USA:s hårda påtryckningar – om till exempel de två egyptier som Sverige år 2001 på USA:s begäran utlämnade till Egypten där de utsattes för tortyr, vilket var förväntat. Mahmoudi påminde om hur USA tvingade europeiska länder att stoppa sitt luftrum för Bolivias president Evo Morales under dennes flygfärd hem från Ryssland. Mot all internationell rätt tvingades planet att landa i Österrike där det genomsöktes då Snowden misstänktes befinna sig på planet. I USA hotas Snowden av åtal för spioneri och riskerar livstids fängelse.
Assange. untitled
* Julian Assange har varit fängslad sedan 7 december 2010. Han har således förlorat fem år av frihet anklagad för sexbrott mot två kvinnor, vilka bägge intygar att de haft frivilliga samlag med honom. Först hölls Assange av den brittiska polisen, sedan försågs han med fotboja. För att undgå utlämning till Sverige tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad, där han erbjudits politisk asyl. Assange försäkrar att han är villig komma till Sverige för ett rättsligt avslut om han får garantier att inte utlämnas till USA.

* Assange utpekas i USA som ”High tech-terrorist”, och enligt dokument publicerade genom Edward Snowden placerades Assange den 10 augusti 2010 på en så kallade ”Manhunting target list”. Vad gäller frågan om sannolikhet för en utlämning så har svensk praxis de senaste femton åren varit att bifalla samtliga utlämningsframställningar från USA när personen befunnit sig i Sverige.
Snowden 25 december
* Demokrati bygger på ett samförstånd mellan vanligt folk och de som styr. Detta förutsätter att allmänheten är korrekt informerad. Vi måste stå upp för en fri debatt, rätten till ett skyddat privatliv, rätt till en öppenhet på arbetsplatser och möjligheter till att kunna utkräva ansvar. Visselblåsare utsätter sig för betydande risker. De förtjänar vårt stöd. Utnyttja vecka 23 till att stödja visselblåsare var du än befinner dig.

Leif Elinder. Barnläkare, samhällsdebattör
Marcello Ferrada de Noli. Professor emeritus, tidigare avdelningen för socialmedicin, Karolinska institutet samt Harvard Medical School
Anders Romelsjö. Professor emeritus, Karolinska Institutet och Stockholms universitet

i Andra om: ,
, , , ,, , , , , , , , , , , , , ,

Nya Wermlands-Tidningen Civil Right Defenders seminarium SWEDHR Washingtonblog SWEDHR Visselblåsarveckan Washington Post Guardian SydsvenskanVan Burens rapport Van Burens bloggDN 12/12 Uppdrag Granskning SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg

  4 comments for “Vi måste stå upp för sanningen

 1. 10 juni, 2015 at 12:37

  jag berättat tidigare deltog jag tillsammans med Ofog, Kvinnor för Fred m.fl.organisationer en aktion för att sprida kunskap om USA/Natos ofantliga, farliga stridsövningar som pågått sedan 2006 i nordområdena- flera Cold Response, samt ett antal, Arctic Challenge Exercise. Den senare med 115 stridsplan varv 90 i luften samtidigt. Vi kommer med största sannolikhet att få betala rätt stora böter. Med tanke på att så många farliga stridsövningar hålls i nordområdena och som aldrig når de stora media borde väl dessa modiga aktioner lyftas upp! De är kollektiva aktioner och ett mönster för ickevåldsmotstånd.Agneta

  • 10 juni, 2015 at 12:41

   Tack för informationen Agneta – du föredömliga antiimperialist och fredskämpe! Vi får hjälpa till med böterna!
   Din avslutande mening är jätteviktig. Endast genom kollektiva, stora manifestationer kan bestående ändringar ske. Detta räddade Ellsberg från 99 års fängelse i början av 1970-talet. Målet lades ned. Jag saknade denna viktiga aspekten vid seminariet i torsdags. Hade tänkt fråga om det, men det var inte plats för frågor och jag var tvungen att gå. Med starkt stöd från ”allmänheten” vågar nog visselblåsare träda fram!

 2. aa
  10 juni, 2015 at 14:28

  Apropå sanningen, läckor och olagligheter som makten försöker dölja. Jag vet inte om du sett de läckta Soros/Porosjenko dokumenten som CyberBerkut släppt?

  ZeroHedge:
  Hacked Emails Expose George Soros As Ukraine Puppet-Master
  Just days after George Soros warned that World War 3 was imminent unless Washington backed down to China on IMF currency basket inclusion, the hacker collective CyberBerkut has exposed the billionaire as the real puppet-master behind the scenes in Ukraine. In 3 stunning documents, allegedly hacked from email correspondence between the hedge fund manager and Ukraine President Poroshenko
  http://www.zerohedge.com/news/2015-06-01/hacked-emails-expose-george-soros-ukraine-puppet-master

  WTBlog:
  A hacked document from the Ukrainian Government, in which George Soros, on 12 March 2015 (a month after the Hollande-Merkel Minsk II ceasefire agreement had been signed), advised Ukraine’s President Petro Poroshenko how to re-arm and resume the war against the Donbass region in Ukraine’s far east.
  http://www.washingtonsblog.com/2015/06/confidential-document-soross-plan-for-ukraine.html

  RT:
  George Soros advocates EU financial aid and military assistance to Ukraine to restore Kiev’s fighting capacity without violating the Minsk peace deal, claim anti-Kiev hackers citing leaked emails between the billionaire and Ukraine’s president.
  http://rt.com/news/264037-soros-ukraine-poroshenko-leak/

 3. 10 juni, 2015 at 16:58

  Stefan Lindgren på Nyhetsbanken påminner oss om att
  ”Den 1 juni gjorde svenska åklagarmyndigheten en begäran till Storbritannien om bistånd med att förhöra Julian Assange enligt existerande avtal om Mutual Legal Assistance.

  Det anmärkningsvärda är inte att det sker, utan att det sker efter tre år. Under hela den tid överåklagare Marianne Ny har gett sken av att handlägga ärendet har ingen enda begäran gått till Storbritannien.
  Under samma tid har flera hundra framställningar gjorts från Sverige till Storbritannien i andra ärenden.”
  (http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2269)

  En ren tillfällighet?

Comments are closed.