Vad ska Oliver Stones film handla om?Kommentatorn ”Christian” har mailat följande kommentar ”Intressant. Tror du filmen kommer att handla om presidentvalet 2005 där ”demokraten” Janukovic förlorade valet enligt de utländska observatörerna men ändå med Putins hjälp försökte fuska sig till segern? Tror du även att filmen kommer att handla om parlamentsvalet 2012. Där ”demokraten” Janukovics parti förlorade men där han genom omfattande valfusk ändå segrade. Detta i ett val som OSSE ansåg vara allt annat än ett ”föredöme för demokratin” För att vara demokrat så verkar Janukovic ha väldigt svårt att förstå vad demokrati är, nämligen att respektera folkviljan och låta dem som får flest röster styra landet.”
Janukovits, Rumpler och Barroso ukraine-1_530_317shar

Jag ringde Oliver som sa att han gillade min blogg. Han tänkte låta filmen behandla:
1) En kritisk granskning av vilka fakta som finns bakom rykten om valfusk vid olika tillfällen i Ukraina, inklusive vid val som Janukovits förlorade
2) Presidentvalet 2010 som Janukovits vann. Valdeltagande var 69 % , betydligt högre än vid valet i (främst västra) Ukraina i vår. Valet 2010 – som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSEs valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”.
3) Janukovits utrikespolitiska inriktning. I sitt installationstal som president 23 februari 2010 beskrev Viktor Janukovytj sin utrikespolitiske inriktning, Han (viktor, inte Oliver) sa att han betraktar Ukraina som en europeisk alliansfri stat och sa att vill se Ukraina ”…som en bro mellan öst och väst och samtidigt en integrerad del av både Europa och det forna Sovjetunionen kommer Ukraina att välja en utrikespolitik som låter vårt land dra maximal nytta av jämställda och ömsesidigt gynnsamma relationer med Ryska federationen, EU, USA och andra länder som påverkar världslägets utveckling”. Hans första utlandsresa som president gick till Bryssel, först därefter fortsätter han till Moskva.
4) Att Ryssland erbjöd november 2013 ett ekonomiskt stödpaket som var 25 gånger större än EU:s bud, och därtill särskilt förmånliga gaspriser. Sedan länge är Ryssland Ukrainas dominerande handelspartner och Ukrainas industri är anpassad till detta i betydande grad. New York Times skrev tänkvärt 12 december 2013 att ”I månader har IMF vägrat att de Ukraina ett lån på närmare 15 miljarder dollar som Ukraina behöver i mars 2014 för att betala sina skulder. IMF kräver att Ukraina ska acceptera hårda villkor som ökade priser på gas och budgetnedskärningar. Dessa villkor kan också medföra politiska protester och oro.”
5) USA:s långvariga undermineringsarbete av CIA-stödda NED, med en satsning på 5 miljarder dollar. Att vice utrikesministern Nuland menade att fascistorganisationen Svobodas ledare Oleg Tyahnybok är lämplig att ingå i en regering. Det var Nuland som blev ökänd förra våren genom sitt uttalande ”Fuck EU” (Strunta i EU) i ett avlyssnat telefonsamtal.
Nuland och Arseny Yatseyuk images
6) Överenskommelsen 21/2 mellan Janukovits och oppositionen. (Jag berättade för Oliver att DN då skrev på bästa nyhetsplats ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våld på Majdan skulle utredas.)
7) Statskuppen som ägde rum följande dag. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv. Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var då beväpnade män stod utanför dörrarna. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats. Propaganda för nazism avkriminaliserades.
8) Det starka fascistiska inslaget i statskuppen. I regeringen ingick 4 medlemmar i kända fascistpartier. Ny riksåklagaren kom från fascistpartiet Svoboda, liksom vice talmannen. Detta fascistiska inslag har förtigits av ledare för USA och väst, liksom av dominerande massmedia. Fascisterna kallas ”nationalister” eller ”högerpopulister”. De har därmed visat att demokrati inte är viktigt för dem. Varje demokrat måste fördöma statskuppen, eller hur -sa Oliver allvarligt?
Stone och Janukovitj

Sedan ska filmen handla en del om tiden efter statskuppen, men var Oliver var hemlighetsfull om detta. ”Men det blir inget stenkul slut precis”, sa han och kluckade på sitt typiska sätt. Jag önskade honom lycka till, bad honom titta in om han hade vägarna förbi, och det skulle han förstås göra.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

  6 comments for “Vad ska Oliver Stones film handla om?

 1. Christian
  13 januari, 2015 at 20:30

  Har jag förstått det rätt. Så Janukovics försök till statskupp 2005 och parlamentsvalet han riggade 2012 kommer inte att behandlas?

  • 13 januari, 2015 at 21:17

   Du har inga belägg för sin beskrivning av händelserna 2005 och 2012. Däremot är det synnerligen väl belagt att en statskupp ägde rum för ett år sedan applåderad av ”demokratiska” stater, och att Januokvits van ett val av bra kvalitet år 2010.
   Se filmen då den kommer!

   • Christian
    13 januari, 2015 at 21:29

    Nej jag har inga belägg utöver vad de utländska observatörerna/journalisterna (bland annat från OSSE) har hävdat som bevakade valen. Du är välkommen att gå in och läsa vad OSSE skriver. Men du har kanske trovärdigare källor än dessa? Och videofilmerna där Janukovic utropar sig till segrare 2005. Är de manipulerade av CIA?

 2. 13 januari, 2015 at 23:11

  Vi får hoppas att Oliver Stone behandlar valen på ett bra sätt. Noterar att du ej har synpunkter på de övriga punkterna.
  Och om valet i Ukraina år 2012 var mindre demokratiskt än presidentvalet i USA samma kan verkligen diskuteras. Läs tidigare blogginlägg om hur ”Dollarocracy” ersatt ”democarcy” vid valen i USA.

 3. mia
  14 januari, 2015 at 09:42

  Victora Nuland (Nudelman) sade det själv (förutom f*ck the EU och att hon och amassadör Pyatt skulle instruera Ban ki Moon att ”glue together” (limma ihop, skänka legitimitet) deras utplockade ”regering” i Ukraina alltså):

  Att USA satsat 5 miljarder Dollar från deras sponsrade färkodsrevolution till det som senare ledde fram till kuppen och juntaövertagandet förra året.

  Oliver Stone kommer troligtvis att tillföra en frisk fläkt i det unkna papegojdravlet från den ständiga rundgången i SVT/BBC/CNN/FOX etc osv,

  En annan frisk fläkt och om vad Ryssland tänker, är och agerar inför vad som onekligen är ytterligare ett i raden av västmakternas ”Drang nach Osten” erbjuder Dmitri Orlov, mycken oreda kommer att lätta som dimman i lutzen efter den läsningen, rekommenderas starkt:

  Peculiarities of Russian National Character
  http://cluborlov.blogspot.se/2015/01/peculiarities-of-russian-national.html
  http://cluborlov.blogspot.se/2015/01/peculiarities-of-russian-national.html

 4. Peter Grafström
  15 januari, 2015 at 03:06

  De fem miljarderna inkluderar även de år Christian nämner dvs omstörtande Usa-agenter har hela tiden varit igång. För att en Usa-kramare skall vara trovärdig bör han redogöra för inverkan av dessa oegentligheter. Eftersom det sker mer i det fördolda kräver det mer ansträngning vilket är en bekväm undanflykt för dem som vill stödja den anglosaxiska imperialismen. En typisk Usakramare har liksom GWB svårt att hantera komplexitet.

Comments are closed.